Šta je novo?

Nemci i Kinezi grade hrvatske pruge

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Nemci i Kinezi grade hrvatske pruge
[/h] Izvor: Večernji.hr

Zagreb -- Gradnja pruge od mađarske granice do Rijeke najveći je infrastrukturni projekt koji je najavila Vlada Zorana Milanovića još u svom predizbornom programu.


17953648184f0c1449d9573609004423_640x360.jpg
Ipak, ta investicija je teška čak 4,6 milijardi evra i teško da bi je Hrvatska mogla finansirati s obzirom na već veliku zaduženost, piše Večernji list.
Prema nekim izvorima i novi ministar prometa, mora i infrastrukture je sklon toj ideji.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Pruga vrednija od A1
Gradnja pruge biće jedna od najvećih pojedinačnih investicija u Hrvatskoj. Vrednost će joj biti oko 33,5 milijardi kuna (4,6 milijardi evra), a približno su toliko novca uložile i Hrvatske autoceste u gradnju autoputeva u poslednjih 10 godina. HAC je, naime, u gradnju autoputeva od 2001. do danas uložio 35,1 milijardi kuna (4,8 milijardi evra). Od toga samo u autoput Zagreb – Split – Ravča oko 21 milijardu kuna (2,9 milijardi evra). Tako će gradnja pruge zapravo nadmašiti i taj do sada najveći pojedinačni iznos investicije u jedan infrastrukturni projekt kao što je to A1.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Potencijalni koncesionari za gradnju dvokolosečne pruge od Botova do Rijeke već su iskazali svoj interes za taj projekt.

Kako saznaje Večernji list, među njima je nemačka kompanija DB International, koja je deo grupacije Deutsche Bahn, odnosno nemačkih železnica, a interes je iskazala i Kina, kojoj bi Luka Rijeka i pruga bile ulaz u EU za njene proizvode.

Donese li se konačna odluka da pruga ide u koncesiju, tek se treba raspisati nadmetanje za koncesionara. A to neće biti tako brzo s obzirom na to da je reč o izuzetno složenom projektu.

Kako kažu iz Hrvatskih železnica, samo za pripremu tog projekta trebaće četiri godine, a to znači celi mandat ove vlade. A kad se počne graditi, u najboljem slučaju to bi bilo 2016. godine, gradnja bi trajala do 2025. godine.

Tako velika investicija trebalo bi da zaposli veliki broj ljudi. Naime, stručnjaci su izračunali da jedna milijarda evra uložena u gradnju željezničke infrastrukture znači otvaranje novih 17.500 radnih mesta. S obzirom na 4,6 milijardi evra potrebnih ulaganja, na tom bi projektu onda bilo zaposleno oko 80.000 ljudi.

 
Top