Šta je novo?

Nemacki bokser (Deutscher Boxer)

  • Začetnik teme Coiska
  • Datum pokretanja
Coiska

Coiska

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.098
Nemacki bokser (Deutscher Boxer)
:info:

To je stara nemacka rasa koja se u srednjem veku upotrebljavala za lov na medvede (tri psa), na lavove (cetiri psa), kao i u borbi sa bikovima. Misli se da je nastala ukrstanjem mastifa (engleska rasa) sa domacim psima u Nemackoj (manji psi). Takvim ukrstanjima dobijen je tip psa, koji je u Nemackoj nazvan Bullenbeisser, koji se smatra zacetnikom rrase aktuelnog boksera. Sadasnji bokser, kakvog ga mi znamo, nastao je tek krajem XIX veka, kao rezultat ukrstanja Bullenbeissera i buldoga. U Minhenu 1895. po prvi put je predstavljen jedan bokser i od tada je zvanicno priznat kao rasa. Standard je sastavljen jos 1905.g. i on je jos i danas na snazi. Beli i crni bokseri su iskljuceni iz odgoja 1925.g. a sareni bokseri 1938.g.

Boksera definisu kao-psa prekrasne ruznoce. To je pas srednje velicine, glatke dlake, cvrst, kratkog kvadratastog trupa, snaznih kostiju. Za pse priplodnjake odredjena je visina od 57-63cm, a za zenke od 53-59cm. Visina se meri stapom dok pas stoji, i to od grbena niz lakat do tla. Snazno je razvijen i suvih misica, koji se plasticno isticu. Kretnje su zivahne, pune snage i plemenitosti.Bokser ne sme biti ni grub,ni tezak, ni suvise mrsav, niti previse lagan i visok. Veliki je prijatelj dece.

Glava daje bokseru karakteristican izgled. Mora biti pravilnih proporcija sa ostalim delovima tela i ne sme biti ni prelagana ni preteska. Gornji deo glave treba da je sto uzi i cetvrtastiji bez istaknutih nabora, njuska sto je moguce sira i veca. Lepota glave pociva na harmonicnom odnosu velicine njuske i gornjeg dela glave. Skoje god strane posmatrali glavu, ona uvek mora biti u pravilnom odnosu prema telu, tj. nikad ne sme delovati kao premalena. Glava treba da je dosta suva, dakle bez nabora i bez fanona (podgusnjaka). Kad pas podigne usi prirodno je da se celo nabora. Od korena nosa, sa obe strane njuske bore su uvek malo naglasene. Tamna maska je ogranicena na njusku i mora jasno odudarati od boje glave, da lice ne bi delovalo tmurno. Njuska treba da je snazna u sve tri dimenzije. Njen oblik zavisi od oblika obeju vilica, od polozaja zuba u vilicama i od gradje labrnja. Obe vilice se ne zavrsavaju spreda u istoj vertikalnoj ravni, vec donja prelazi gornju i lako se savija prema gore-bokser je normalno predgrizac-. Obe vilice su vrlo siroke u svom prednjem delu. Ocnjaci treba da budu udaljeni jedan od drugog sto vise. Sekutici se nalaze u jednoj ravni a srednji sekutici ne treba da strce. Zubalo treba da bude sto je moguce vise pravilnije. Gornja usna je siroka i oborena, spreda ona ispunjava udubljenje koje stvara donja isturena vilica. U isto vreme nju podupiru ocnjaci donje vilice, pa zato treba da je dovoljno dugacka. Posledica toga je da prednja povrsina njuske postaje siroka, skoro cetvrtasta i da zklapa tup ugao sa nosnikom. Donja ivica gornje usne dodiruje ivicu donje usne. Zubi donje vilice ne treba da budu vidljivi kada je njuska zatvorena, a bokser sta vise, ne sme pokazivati jezik kada je njuska zatvorena. Gornji deo glave je lako zaobljen, ni ravan, ni suvise sirok. Potiljacna kost ne sme biti suvise izrazena. Celo stvara sa lobanjom vidljivo naznacen stop. Odnos izmedju duzine nosa i gornjeg dela glave je 1:2. Vrh nosa je postavljen nesto malo iznad korena nosa. Obrazi su podeseni prema jako razvijenom zubalu, pa su takodje jako razvijeni, ali nisu bucmasti.
Usi su visoko usadjene i srednje su duzine. Ne kupiraju se. Oci su tamne boje sa tamnim ivicama kapaka.

Vrat je okrugao, ne prekratak i debeo, vec prilicno dugacak, snazan i misicav, bez fanona, sa jasno ocrtanim zatiljkom u blagom luku, prelazi u ledja.

Trup je cetvrtast, sto znaci da linije koje ga ogranicavaju, i to jedna vodoravna po ledjima i po jedna uspravna uz vrh ramena spreda i uz sedistnu kost straga, stvaraju kvadrat sa linijom tla. Trup pociva na cvrstim pravim nogama snaznih kostiju.Grudni kos je dubok i dopire do lakta, rebra su dobro zasvodjena, ali nisu bacvasto okrugla i dopiru daleko unazad. Slabine su kratke, cvrste, napete, donja linija stomaka je kratka i u blagom luku se uzdize prema zadnjem delu tela, plecke su duge i kose. Nadlaktica je duga i sklapa sa lopaticom prav ugao. Obe prednje noge, gledano spreda, moraju biti prave, medjusobno paralelne, snaznih i dobrih zglobova. Sape su male, stisnutih i zaobljenih prstiju.

Greben treba da je dobro naznacen, citava ledja kratka, ravna, siroka i snaznih misica. Zadnje noge imaju snazne misice i gledano otpozadi trba da su prave. Tezina kod muzjaka je 30 kg, a kod zenki 25kg. Dlaka je kratka, sjajna i sasvim prileze uz telo. Boje su zute i prugaste (tigraste-tamne pruge na zutoj ili mrkoj osnovi). Zuta se pojavljuje u raznim nijansama, od tamne jelenje do svetlo zute. Tigrasta vrsta ima na zutoj podlozi, gore navedene nijanse, tamne ilicrne porecne pruge koje ne smeju biti preguste. Osnovna boja ne sme biti prljava. Boja pruga i osnovna boja ne smeju se nejasno mesati tako da nestaje prugaste slike. Bokseri cija je osnovna boja bar jednom trecinom bela, a takodje icrni, kao i sasvim beli ili neke druge boje ne upisuju se u rodovnu knjigu.

Narav boksera je veoma vazna i treba je brizno negovati. Poznata je njegova privrzenost i vernost gospodaru i clanovima porodice, njegova budnost, neustrasiva hrabrost kao branioca i cuvara. On je bezazlen u krugu porodice, ali nepoverljiv prema strancima. Veselog je temperamenta u igri, ali strasan u slucaju potrebe. Lako se dresira zbog njegove poslusnosti, hrabrosti i urodjene ostrine i dobrog njuha. Zbog skromnosti i cistoce, on je podjednako ugodan i vredan u porodici kao i sluzbeni pas, pas cuvar i pas pratilac. Njegov karakter je otvoren, bez podmuklosti i neiskrenosti, i u odmakloj starosti.

Zamera mu se da preterano luci pljuvacku. Tacno je da naglasena deformacija lica predodredjuje neke primerke ove rase da luce pljuvacku preko mere, ali to nije uopstena karakteristika rase.

Zive otprilike oko deset godina. Naginje reumi pa ga treba dobro obrisati posle setnje po kisi. Zubima je potrebna redovna veterinarska kontrola.
 
Top