Šta je novo?

Nema zamrzavanja penzija

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Nema zamrzavanja penzija


Izvor:
B92.netZagreb -- Isplata penzija je sigurna i sredstva za njihova prva usklađivanja s troškovima života osigurana su u budžetu, kažu u Vladi Hrvatske.


3907180344feddc8ce24b4293121569_orig.jpgMinistar rada i socijalnog staranja Mirando Mrsić, poručuje da zamrzavanja penzija neće biti dok je sadašnja koaliciona vlada na vlasti.Sa porastom troškova života i porastom plata penzije će se po švajcarskoj formuli uskladiti 1. septembra, a iduće godine će se još videti kako će se sprovoditi usklađivanje, rekao je ministar.Pojašnjavajući izmene Zakona, Mrsić je rekao da se u prvom redu radi o usklađenju sa Zakonom o podsticanju zapošljavanja, po kom će penzioneri legalno moći da rade sezonske poslove u poljoprivredi, a penzija im zbog toga neće biti uskraćena.

Takođe, uvodi se i Centar za medicinska veštačenja s ciljem utvrđivanja zdravstvenog stanja i radne sposobnosti osiguranika, s obzirom na to da je sa 27 posto invalidskih penzija Hrvatska u samom vrhu Evrope, u kojoj je prosek šest do sedam posto.
 
Top