Nema zabrane za ekstremne navijacke grupe

Član
Učlanjen(a)
03.08.2010
Poruka
1.037
Nema zabrane za ekstremne navijačke grupe

Tanjug | 19. 03. 2011. - 13:13h |

Ustavni sud Srbije (USS) odbacio je predlog Republičkog javnog tužilaštva za zabranu 14 ekstremnih navijačkih podgrupa, objavljeno je na sajtu tog suda.
13790_junajtedfors01-blic-aleksandar-dimitrijevic_f.jpg
Predlog je odbačen "zbog nepostojanja ustavnih i zakonskih pretpostavki za vođenje postupka pred ustavnim sudom i odlučivanja o takvom zahtevu", navedeno je u kratkom obrazloženju sa sednice koja je bila zatvorena za javnost.

Zahtev za zabranu ekstremnih navijačkih podgrupa koje deluju u okviru udruženja gradjana i van tih udruženja podneo je tadašnji vršilac dužnosti republičkog tuižioca Slobodan Radovanovoć, 16. oktovra 2009. godine.
banner_468x60.swf
site=yublicrs&targetsite=yublicrs&AdSize=468x60&subcat=sport&PagePos=2On je tada predložio da Ustavni sud donese odluku o zabrani delovanja i brisanja iz registra navijačkih podgrupa Partizana, Crvene zvezde i Rada, zbog "delovanja koje je usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava, izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje".
Radovanović je naveo da te podgrupe imaju obeležja kriminalnih bandi, koje nemaju ništa zajedničko sa sportom.

On je u obrazloženju zahteva ukazao da se na skupovima tih navijačkih grupa dešavaju incidenti i ispoljava ksenofobija i homofobija, koje za posledicu imaju fizičko nasilje nad gradjanima i strancima, zabranjeno Ustavom i Konvencijom o ljudskim pravima.
Prema obrazloženju tužioca, ekstremne navijačke grupe postale su "privatne armije koje služe za ubistva, sticanje dobiti krivičnim delima i sprečavanje privatizacije klubova."

Radovanović je istakao da je cilj zahteva za zabranu njihovog delovanja, suzbijanje nasilja ne samo na sportskim dogdjajima već i na ulicama gradova Srbije.
Ustavni sud je predlog tižilašva razmatrao 9. decembra prošle godine, ali je donošenje odluke odloženo, jer predlog sudije izvestioca da se USS proglasi nadležnim u tom predmetu nije dobio potrebnu većinu.

Sudija izvestilac, tadašnji predsednik USS Dragiša Slijepčević smatrao je da je nadležnost moguća, na osnovu samog delovanja neregistrovanih udruženja, odnosno podgrupa, ukoliko je njihovo delovanje neustavno i protivzakonito.
U raspravi, je medjutim, preovladalo mišljenje da je USS nadležan samo za zabranu registrovanih udruženja, a da je krivično gonjenje i zabrana ekstremnih navijačkih grupa "krimogene strukture" kako ih je tužilac označio, regulisano Krivičnim zakonom.

Zato je USS doneo odluku kojom se praktično proglasio nenadležnim za zabranu tih grupa.
Predlog za zabranu ekstremnih navijačkih grupa i podgrupa u okviru udružeja gradjana i van udruženja i njihovo brisanje iz registra podneo je vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović 16. oktobra 2009. godine.

Tužilac je zatražio zabranu navijačkih podgrupa: "Ultra boys", "Belgrade boys", "Ultras", "Brigate", "Alkatraz", "Ludaci-Padinska Skela", "Anti-Romi", "South family", "Head hunters", "Irriducibili-NBG", "Shadows", "Extreme boys", "Čuvari časti", "Brain damage" i "United Force 1987".
 
Top