Nema stipendija zbog pomoći ŽRS

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Nema stipendija zbog pomoći ŽRS

Izvor: Glas Srpske 24.06.2011 22:00
Autor: Marijana Miljić

BANjALUKA - Stipendisti Ministarstva prosvjete i kulture RS ovaj mjesec neće dobiti stipendiju, a studenti tvrde da je razlog to što je novac od stipendija uplaćen za pomoć "Željeznicama RS" a.d.

130

Studenti u Srpskoj tvrde da su posljedice davanja novca iz budžeta Srpske "Željeznicama" oni prvi osjetili, jer iznos od 200 maraka neće dobiti do polovine jula, iako je novac trebalo da bude uplaćen još 15. juna, istog dana kada je Vlada "Željeznicama" uplatila pet miliona maraka.

- Stipendija je trebalo da bude uplaćena 15. juna, a ja sam 20. juna pozvala Ministarstvo prosvjete i kulture i pitala zašto nema stipendije. Rekli su mi da zbog isplate pet miliona maraka "Željeznicama RS" ovaj mjesec nećemo dobiti novac - kazala je student Jelena Grahovac iz Banjaluke.

Ona je naglasila da je više studenata pozivalo Ministarstvo prosvjete te da su svi dobili isti odgovor, a to je da stipendije neće biti ovaj mjesec zbog spasavanja ŽRS.

Studentkinja iz Dervente koja je željela da ostane anonimna rekla nam je da je sa nestrpljenjem očekivala stipendiju Ministarstva prosvjete.
- Razočarani smo zato što smo ostali bez stipendije, jer imamo velike izdatke. Ne znam kako da platim stanarinu i da dočekam tek polovinu idućeg mjeseca kada treba da bude stipendija. Stvarno je katastrofa što mi moramo da ispaštamo zbog gubitaša kakav su ŽRS - kazala je studentkinja iz Dervente.

Predsjednik Unije studenata RS Gordan Balaban rekao ja da se davanje novca ŽRS negativno odrazilo na studente.

- Nažalost, sve ide preko "grbače" studenata i to nije dobro - kazao je Balaban.

Portparol Ministarstva prosvjete i kulture RS Branka Rogač potvrdila je da stipendije neće biti isplaćene ovaj mjesec.

- Stipendija se isplaćuje polovinom mjeseca. Redovnost isplate zavisi od punjenja budžeta i raspoloživih sredstava u budžetu - kazala je Rogačeva.
U Ministarstvu finansija RS rekli su da je novac ŽRS isplaćen sa pozicije granta za "Željeznice" u okviru Ministarstva saobraćaja i veza RS.
- Isplata stipendija vrši se sa pozicije za stipendije u okviru Ministarstva prosvjete i kulture - kazali su u Ministarstvu finansija.

Vlada RS je "Željeznicama RS" 15. juna isplatila pet miliona maraka za dva regresa i tople obroke. Radnici "Željeznica" prije toga stupili su u generalni štrajk, koji nisu htjeli da prekinu sve dok ne dobiju pomoć Vlade RS.

Vlada RS je ŽRS prije nekoliko mjeseci uplatila i 2,4 miliona, pored redovne isplate granta pomoći koji iznosi 25 miliona maraka. Ovo akcionarsko društvo dobilo je i garancije za kreditno zaduženje u iznosu od oko 16 miliona KM.

Budžet za stipendije

Budžetom RS za 2011. godinu za stipendije je planiran iznos od dva miliona maraka.

- Za šest mjeseci studentima je isplaćeno 507.000 KM. Studenti će dobiti stipendije u skladu sa punjenjem budžeta - kazali su u Ministarstvu finansija.

Natrag