Nema se para za fakultete

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Nema se para za fakultet

TROŠKOVI studiranja i studentskog života u RS za mnoge studente su preveliki. Posebno je teško studentima koji nisu imali sreće da se smeste u studentske domove, pa zbog skupih stanarina teško mogu i sa jednom celom platom svojih roditelja da prežive od 1. do kraja meseca.

[SIZE=-0]- Mislim da su školarine, stanarine i ostali troškovi preveliki za naš standard. Za jednu godinu školarina mi košta 520 maraka, ali imam i drugih troškova jer stanujem u privatnom smeštaju, pošto nisam dobio krevet u studentskom domu - kaže Boško Mrđa, student Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

reg-studenti_310x186.jpg

Slična je priča i studenata sa drugih fakulteta, koji svakodnevno preračunavaju koliko imaju za ručak i da li će imati dovoljno za knjige i sve ostalo.

- Jedna cela plata mojih roditelja mi nije dovoljna za sve izdatke koje imam mesečno. Studiranje dugo traje, školarine su skupe, knjige takođe, jer se ne može učiti iz skripti. Najviše me plaši činjenica šta će biti po završetku, jer se pitam da li ću uspeti da pronađem posao i opravdam uloženi novac i trud - kaže nam jedan od studenata sa Medicinskog fakulteta.

U Uniji studenata RS kažu da je kod većine akademaca teško materijalno stanje i da su kućni budžeti na udaru.

[SIZE=-0]Kad se govori o troškovima studiranja, svi se osvrću samo na školarine, iako je mnogo drugih troškova i problema, reaguju iz Unije i dodaju da većina studenata živi na minimalcu, te da ne mogu da priušte studijska putovanja i dodatne izdatke za usavršavanja.

Ako uzmemo za primer studenta koji stanuje privatno, za sobu u proseku plaća od 150 do 200 maraka, osim toga daje još minimalno 250 za hranu, što znači da mu mesečno treba od 500 do 600 maraka - kaže Nikola Dronjak, predsednik Unije studenata, i dodaje da prosečna plata u realnom sektoru u kojem većina roditelja radi, po toj računici ne može biti dovoljna.
Studente pogađa činjenica što se niko u državi ne zapita kako oni i njihovi roditelji žive, kažu u Uniji.

- Zbog toga smo insistirali na tome da cene u menzi i cene smeštaja u domovima ostanu iste, kao i da se počne sa izgradnjom studentskih domova, jer mnogi ne mogu da plaćaju privatni smeštaj - kaže Dronjak.

[SIZE=-0]Jedan deo studenata, ipak, nema glavobolje oko troškova, a to su oni koji su zahvaljujući proseku dobili smeštaj u domu, primaju stipendije i ne plaćaju visoke školarine, jer su na budžetu. Ta mnogo manja brojka studenata stanovanje u domu plaća od 10 do 15 maraka, zavisno od broja kreveta u sobi, školarina ih košta 40 maraka, pa su im troškovi neuporedivo manji.

Izvor:
Novosti.rs[/SIZE]
[/SIZE]
[/SIZE]

Natrag