Šta je novo?

Nema izbora, mora da spasi KAP

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Nema izbora, mora da spasi KAPIzvor:
B92.netPodgorica -- Potpredsednik vlade Crne Gore Vujica Lazović kaže da izvršna vlast nema mnogo izbora kada je reč o Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP).


On dodaje i da uvođenje stečaja, kao jedna od alternative, sa sobom nosi određeni rizik."Nažalost, dovedeni smo u situaciju da nemamo mnogo izbora. Ono što će biti determinanta našeg delovanja u narednom period, kada je u pitanju KAP, jeste da tražimo model koji će biti od koristi, a ne na štetu građana, poreskih obveznika, ukupne društvene zajednice i države", kazao je LazovićLazović je rekao da rešenje statusa KAP-a zahteva obezbeđenje jeftinog izvora električne energije, ali tako da se ne ugrozi ostatak elektroenergetskog bilansa Crne Gore.

Vlada Crne Gore pokrenula je proceduru za raskid ugovora sa ruskim vlasnicima KAP-a
, odnosno za preuzimanje podgoričke fabrike od kompanije CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska.

Ranije je odlučila i da preuzme 22 miliona evra duga KAP prema Dojče banci. Vlada Crne Gore izdala je KAP-u ukupno 132 milion evra vredne garancije. Ministar finansija Milorad Katnić kazao je ranije da vlada sada mora biti spremna i na aktiviranje ostalih garancija, prema OTP i VTB banci.

Predsednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije u Crnoj Gori Andrija Mandić kazao je ranije da ta država rizikuje bankrot, zbog toga što će vlada morati da vraća dugove KAP.

Iz Ministarstva finansija ranije je saopšteno da će Crna Gora uzeti od Svetske banke kredit od 80 miliona dolara, a ta sredstva biće, kako je navedeno, iskorišćena za razvojnu podršku budžetu
.
 
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Radnici deblokirali izvoz aluminijuma iz KAP
Izvor:
Novosti.rs
Sindikat i uprava Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) postigli su danas dogovor da radnici prekinu blokadu izvoza aluminijuma iz kruga fabrike, pod uslovom da im zarade budu isplaćene do 24. februara.


PODGORICA - Sindikat i uprava Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) postigli su danas dogovor da radnici prekinu blokadu izvoza aluminijuma iz kruga fabrike, pod uslovom da im zarade budu isplaćene do 24. februara.
Radnici KAP-a blokirali su juče odvoz aluminijuma iz kruga fabrike, zato što im uprava nije isplatila januarsku zaradu.
Sindikat KAP-a pozvao je, u međuvremenu, predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da što pre na dnevni red plenuma stavi raspravu o sudbini te kompanije.


Crnogorski premijer Igor Lukšić ranije danas nije isključio mogućnost uvođenja stečaja u KAP, kao jedno od rešenja za izlazak iz tešske situacije u kojoj se nalazi ta kompanija.
Vlada Crne Gore pokrenula je juče proceduru za raskid ugovora sa ruskim vlasnicima KAP-a, odnosno za preuzimanje podgoričke fabrike od kompanije CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska. Vlada je ranije odlučila da preuzme 22 miliona evra duga KAP prema Dojče banci.
Prema odluci vlade o preuzimanju duga, Crna Gora će u ovoj godini vratiti osam miliona evra, a ostali dio narednih godina. Vlada Crne Gore izdala je KAP-u ukupno 132 milion evra vredne garancije.

Ministar finansija Milorad Katnić kazao je ranije da vlada sada mora biti spremna i na aktiviranje ostalih garancija, prema OTP i VTB banci. Predsednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije u Crnoj Gori Andrija Mandić kazao je ranije da ta država rizikuje bankrot, zbog toga što će vlada morati da vraća dugove KAP.
"Više je nego izvesno da će vlada Crne Gore plaćati garancije izdate KAP, a samo je pitanje koliki će biti taj iznos. Od toga zavisi da li ćemo bankrotirati odmah ili će taj bankrot bili malo odložen", kazao je Mandić, koji je i lider opozicione Nove srpske demokratije.
Prema Mandiću, vlada je napravila neverovatnu grešku kada je pristala da da garancije za zaduživanje KAP.
Lazović je ranije kazao da će morati da se traže mehanizmi novog zaduživanja ukoliko država bude morala da vrati 22 miliona evra kredita Dojče banci, umesto KAP.

Iz Ministarstva finansija ranije je saopšteno da će Crna Gora uzeti od Svetske banke kredit od 80 miliona dolara, a ta sredstva biće, kako je navedeno, iskorišćena za razvojnu podršku budžetu.
 
Top