Šta je novo?

Nema bežanja u prevremenu penziju

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Nema bežanja u prevremenu penziju
Reforma penzionog sistema
02.09.2009. 05:00

radnici-ver.jpg


Srbija je po starosti građana jedna od najstarijih država u Evropi. S druge strane, možemo se pohvaliti, iako to i nije za pohvalu, da prednjačimo po broju mladih penzionera.

Mogućnost odlaska u prevremenu penziju maksimalno je korišćena godinama unazad, pa će stoga, kako najavljuju u Vladi, ova kategorija biti „ozbiljno preispitana”.
Prema reformi penziono-invalidskog osiguranja koja je u toku, kriterijumi za odlazak u prevremenu penziju biće daleko stroži, a te penzije i verovatno mnogo niže od pune penzije koja bi bila isplaćivana, kaže za „Blic” Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade Srbije.
- U sistemu smo imali takozvanu prevremenu penziju, ali bez kriterijuma godina staža. Svugde u Evropi godine starosti su jedan od najvažnijih kriterijuma za odlazak u penziju. Hipotetički, može čovek imati 35 godina staža, ali ako nema, recimo, 65 godina života i ako je zdrav i radno sposoban, ne može da ide u penziju. Moramo da shvatimo da penzija nije socijalna nego ekonomska kategorija - ističe Krkobabić i dodaje da iako smo do sada u zakonu imali i rešenje da čovek kada navrši godine punog staža odlazi u penziju bez obzira na godine života, to se mora ozbiljno preispitati.

radnici-t.jpg


- U penziju će se ići kada se stvore tri pretpostavke. Prva od njih je vezana za godine života, druga da je uplaćen doprinos i treća da je ostvaren radni staž. Računice će pokazati koji je to broj godina kako staža tako i života kako bi sistem bio održiv - kaže Krkobabić i dodaje da će starosne granice postepeno biti povećavane i za korisnike porodičnih penzije, ali ne drastično „jer je neprirodno da zdrav čovek odlazi u penziju sa 40 godina”.
Novine će biti uvedene i kod invalidskih penzija koje se ostvaruju u slučaju nesreće na poslu. U modelima koji se trenutno razmatraju postoje vrlo dobra rešenja koja tretiraju ovo pitanje.
Postoje određene kategorije zaposlenih, među njima, kao primer, jesu radnici MUP-a koji se bave posebno opasnim i rizičnim poslovima ili pripadnici specijalnih jedinica vojske koje imaju rizične zadatke za koje će važiti beneficirani staž. Sam institut beneficiranog staža će se naročito pažljivo obraditi u cilju nalaženja najboljih rešenja.
Težnja je da se stvori jedinstven sistem penziono-invalidskog osiguranja koji bi bio uređen prema evropskim standardima. Da bi se to postiglo, prikupljeni su švedski, nemački, austrijski, slovenački i sistemi penziono-invalidskih osiguranja okolnih zemalja iz kojih će se preuzeti najbolja rešenja kako bi se stvorio sistem koji je pravno utemeljen, socijalno opravdan i ekonomski ostvariv. Za taj posao oformljene su tri ekipe koje na njemu rade sa zadatkom da analiziraju i predlože rešenja do kraja ove godine.

PIO opslužuje 4,5 miliona građana
Direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (FPIO) Slobodan Zdravković izjavio je da je zadovoljan funkcionisanjem tog fonda koji opslužuje oko 4,5 miliona građana, jer su mnoge procedure ostvarivanja prava skraćene od 10 do 15 dana. Zdravković je ocenio da je do sada dosta urađeno na reformi Fonda, ali da još postoje problemi koji će, kako je rekao, biti prevazilaženi u hodu intenziviranjem reformi i posebno primenom strateškog plana razvoja Fonda do 2011. koji je urađen uz pomoć stručnog konsultanta Svetske banke.


Izvor: Blic
 
Top