Šta je novo?
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.776
11144117.jpg


SILVESTAR DRAGOJE - ŠOMI I MIROSLAV STANIC - ÐIMI,1984.g. OSNOVALI SU DUET “NEKI TO VOLE VRUCE” .OBOJICA SU IMALI GLAZBENICKOG ISKUSTVA PRIJE OSNUTKA N.T.V.V.ŠOMI JE NAKON UPISANE GLAZBENE ŠKOLE SA 14. g., SVOJE PRVE GLAZBENE POCETKE IMAO U GRUPI ”HELIUM” SA VLADOM KALEMBEROM I DAMIROM KRANJCAROM , S KOJIMA JE I SNIMIO SVOJ PRVI SINGL “BARBARA” ZA TADAŠNJI “JUGOTON” .

NAKON TOG ISKUSTVA, KAO MLADI NADARENI BUBNJAR SA SEDAMNAEST GODINA , POCEO JE SVIRATI U GRUPI “ CLAN”KOJA JE OSIM SAMOSTALNOG DJELOVANJA BILA I ”KUCNI” BAND JOSIPE LISAC, TE JE U TOJ POSTAVI SVIRAO NA MNOGIM KONCERTIMA U HRVATSKOJ I INOZEMSTVU.


SA GRUPOM “CLAN” PRVI PUTA SE POJAVLJUJE I KAO AUTOR GLAZBE TE POTPISUJE NJIHOV PRVI AUTORSKI ALBUM “MOTOR HOCU MAMA” 1977.g.NAKON RASPADA GRUPE, ŠOMI SE POSVETIO STUDIJSKOM RADU PA JE KAO STUDIJSKI BUBNJAR SNIMIO PREKO DVADESET ALBUMA ZA DRUGE IZVODACE I GLAZBENIKE.PARALELNO SA STUDIJSKIM RADOM, OSNIVA BEND “ENTROPIJA” SA DAVOROM SLAMNIGOM, DAVOROM CRNIGOJEM, KREŠOM KLEMENCICEM, KOJI JE BIO JAZZ-ROCK USMJERENJA.OSIM BENDA “ENTROPIJA” ŠOMI SVIRA U BENDOVIMA : “SLIKE”,


”FUSSION LOVERS” SA ANTOM MAŽURANOM, DAVOROM CRNIGOJEM, ŽELJKOM KOVACEVICEM- KOVOM, JAROSLAVOM KUBICEKOM, MARKOM KRIŽANOM…….


SA GRUPOM ” HAD ” , KOJA JE BILA “FUNK” USMJERENJA, I VESELIM ORŠOLICEM - GITARISTOM, OSNIVACEM BENDA, ŠOMI JE PROVEO OKO DVIJE GODINE SVIRAJUCI NA MNOGIM SESSIONIMA U HRVATSKOJ I INOZEMSTVU.


1984.g. NAKON ODSLUŽENOG VOJNOG ROKA, ŠOMI SUSRECE ÐIMIJA, PRIJATELJA IZ RANOG DJETINJSTVA KOJI SE TAKOÐER BAVI AUTORSKIM RADOM. U SREDNJOJ GLAZBENOJ ŠKOLI POHAÐAO KONTRABAS I SOLO PJEVANJE. 1984GODINE SA ŠOMIJEM OSNIVA NTVV I OD TADA SE POCINJE PROFESIONALNO BAVITI GLAZBOM KAO VOKALNI SOLIST I JEDAN OD AUTORA GLAZBE U NTVV. 1995. G. IZLAZI IZ NTVV I ZAPOCINJE SAMOSTALNU KARIJERU . OD 1995. DO 2003. GODINE SNIMIO JE TRIDESETAK PJESAMA I OBJAVIO TRI ALBUMA TE JEDNU KOMPILACIJU . NAJVECI HITOVI -DOBRA VECER TO SAM JA , KAD BI BILA SVE , SUTRA JE NOVI DAN , JEDINI MOJ GRIJEH , DRUGI NEK TI SRECU PRUŽI , SLATKA BOL , SA KOJIMA JE SUDJELOVAO NA RAZNIM FESTIVALIMA U HRVATSKOJ. UZ GLAZBENO DJELOVANJE RADI I KAO GLAZBENI SURADNIK NA HTV-u U EMISIJI TV BINGO SHOW I VODI AUTORSKU EMISIJU NA BJELOVARSKOM BILOGORSKOM RADIJU ( BBR-u) POD NAZIVOM JIMMY 5.


POCETAK NJHOVE SURADNJE OBILJEŽILA JE NJIHOVA PRVA DEMO SNIMKA KOJU SNIMAJU SA PRODUCENTOM DUŠKOM MANDICEM 1984.g., A ALBERT PAPO, JEDAN OD TADAŠNJIH VLASNIKA DISCOTEQUE “SALOON” SUGERIRA IM DA SE NAZOVU “ NEKI TO VOLE VRUCE”, ŠTO I PRIHVACAJU.UREDNICI TADAŠNJEG JUGOTONA ,NAKON PRESLUŠAVANJA NJIHOVIH PRVIH “ DEMOSA” , NUDE IM SNIMANJE PRVOG ALBUMA N.T.V.V. , KOJI SNIMAJU 1985.g. SA PRODUCENTOM DUŠKOM MANDICEM, TON MAJSTOROM BRANKOM PODBREŽNICKIM,TE GOSTIMA INSTRUMENTALISTIMA : DUŠKOM MANDICEM, DAVOROM CRNIGOJEM, RAJKOM DUJMICEM.


PJESME “ CALIFORNIA “, “MEDU MOJ I ŠECERU “ , I “RECI DA “ POSTAJU HITOVI DILJEM TADAŠNJE DRŽAVE I NA VRHU SU RADIJSKIH “TOP LJESTVICA”.NA PRVOM ALBUMU PREZENTIRALI SU MODERNO PRODUCIRAN POP KOJI JE BIO NA TRAGU ROKERSKE AGRESIVNOSTI, A VRHUNSKA PRODUKCIJA DUŠKA MANDICA OSIGURALA IM JE NAKLONOST GLAZBENIH SLADOKUSACA I GLAZBENIH UREDNIKA.SVOJOM SPONTANOŠCU, ISKRENOŠCU U AUTORSKOM IZRAZU I PRODUKCIJOM KOJA SE OD SAMIH POCETAKA OSLANJALA NA VISOKE KRITERIJE ZAPADNE PRODUKCIJE POP-ROCK IZRICAJA,ŠOMI I ÐIMI PRIVUKLI SU U KRATKO VRIJEME VELIKI BROJ SLUŠATELJA I POKLONIKA, A DUŠKO MANDIC JE SVAKAKO NAJZASLUŽNIJI ŠTO SE “NEKI TO VOLE VRUCE” NA SVIM SVOJIM PROJEKTIMA MOGU POHVALITI VISOKIM PRODUKCIJSKIM STANDARDIMA KOJI SU SE ZA VELIK DIO DOMACE POP - ROCK SCENE NAMETNULI KAO ZVUCNA NORMA ISPOD KOJE SE VIŠE NE SMIJE ICI.


N.T.V.V. SU SVOJIM DRUGIM ALBUMOM ”JEANS GENERACIJA” OPRAVDALI OCEKIVANJA I POTVRDILI DA SE OD NJIH I NJIHOVOG TIMA MOŽE PUNO OCEKIVATI.MEGA HITOVI: “JEANS GENERACIJA “ I “TEŠKA VREMENA”, SA DRUGOG ALBUMA, ODVELI SU IH U VRH POPULARNOSTI KADA I POCINJU SA VELIKIM KONCERTIMA I TURNEJAMA TE FORMIRAJU PRATECI BAND OD PROBRANIH ZAGREBACKIH GLAZBENIKA , TAKO DA NJIHOVI KONCERTI ZVUCE SA PUNO “SAFTA” I “VIBRE” TE KVALITETNOG MUZICIRANJA, ŠTO PUBLIKA OBILATO NAGRAÐUJE.
21docxu.jpg


NASLOVNA PJESMA SA DRUGOG ALBUMA NAMETNULA SE KAO VELIKI HIT PONAJPRIJE ZBOG PAMTLJIVE MELODIJE , SPRETNO POSTAVLJENOG ARANŽMANA I IZVRSNE PRODUKCIJE TE KOZMOPOLITSKE PORUKE TEKSTA, A “TEŠKA VREMENA” ZBOG VJEŠTOG GLAZBENOG PARAFRAZIRANJA ARANŽMANA FALCOVOG HITA ”VIENNA CALLING” TE ZNALACKI POSTAVLJENE SAME KOMPOZICIJE KOJA SE ODLICNO NADOPUNJUJE SA TEKSTOM.DANAS SE BEZ SVAKE SUMNJE RAZDOBLJE “JEANS GENERACIJE” MOŽE OCIJENITI KAO NAJUSPJEŠNIJE U KARIJERI N.T.V.V.ALBUM JE PRODAN U ZAVIDNO VISOKOJ NAKLADI. GRUPA JE ODSVIRALA BEZBROJ KONCERATA (KONCERT U PREPUNOJ DVORANI ZGB. DOMA SPORTOVA , ŠOMI I ÐIMI ZACIJELO I DANAS PAMTE, KAO I NJIHOVA PUBLIKA) .

U ANKETAMA MNOGIH LISTOVA TADAŠNJE DRŽAVE NASLOVNA JE PJESMA IZABRANA ZA PJESMU GODINE.


U KOMERCIJALNOM SMISLU SLIJEDECI JE ALBUM “ KAKVA NOC ” BIO NADOGRADNJA PRETHODNOG , JER SU ŠOMI I ÐIMI U SKLADATELJSKOM SMISLU DODATNO UZNAPREDOVALI, POTPUNO OVLADAVŠI INACE VRLO ZAHTJEVNIM MODUSIMA STRUKTURIRANJA POP-PJESME, A PRODUKCIJA DUSKA MANDICA POSTAVLJA JOŠ VIŠE KRITERIJE ZA DOMACU GLAZBENU SCENU.HITOVI “KAKVA NOC” , “SNJEŽANA”, “DJEVOJKO” ODRŽALI SU IH U VRHU DOMACE POP-ROCK SCENE PA JE I TAJ ALBUM PRODAN U VISOKOJ TIRAŽI.


KONCERTI U SKLOPU TURNEJE “KAKVA NOC “ POTVRÐUJU PRAVILO DA ŠOMI I ÐIMI SA SVOJIM CLANOVIMA BANDA PRUŽAJU VRHUNSKI GLAZBENI DOŽIVLJAJ. ALBUM “KAD LAVINA KRENE” OBJAVLJEN 1989. SA NASLOVNOM PJESMOM NAGOVJEŠTAVA RATNA ZBIVANJA KOJA SU KASNIJE ZADESILA HRVATSKU, A OSJECA SE I SKLONOST PREMA ŽEŠCEM ZVUKU U BRZIM PJESMAMA, A POSLOVICNO ODLICNE “LAGANE” PJESME SVOJIM SENZIBILITETOM SUGERIRAJU LJUBAV I MIR U PREDRATNO DOBA KOJE SE OSJECALO.


OBRACANJE ŽENSKOM DIJELU PUBLIKE SA PJESMAMA “NIKOLINA” “KAD LAVINA KRENE”, “SKINI SVE SA SEBE”, ŠOMI I ÐIMI JOŠ VIŠE DOBIVAJU NAKLONOST “LJEPŠEG SPOLA” . IAKO JE I NA OVOM ALBUMU BILO HITOVA, TREBA SVAKAKO SPOMENUTI I PRVI NJIHOV PREPJEV, PJESME “IN THE SUMMERTIME” MUNGA JERRYA-, KOJA JE KOD SLUŠATELJSTVA IZAZVALA ODLICAN PRIJEM.


1991. OBJAVLJEN ALBUM SA SAMO PET PJESAMA KOJE NAZNACUJU NOVE SMJERNICE U GLAZBENOM IZRICAJU N.T.V.V., TJ. ZAOKRET PREMA EKSPLICITNIJIM PLESNIM FORMAMA S BLAGIM LATINO DODACIMA, NA TRAGU MATT BIANCA SA VEC ODPRIJE POSTAVLJENIM VISOKIM PARAMETRIMA ODLICNE PRODUKCIJE.


SLIJEDECI ALBUM - “ LJUBAVNE PRICE ”. (IZDAN 1993.) .
bf1itd.jpg


PREKRASNE LAGANE PJESME KAO ŠTO SU: “ZAGRLI ME NJEŽNO”, “NUDIŠ MI RAZLOGE ZA KRAJ” “TI SI TA” , “NE ZABORAVI” . PJESMA “BOJLER” U “UNPLUGGED” VERZIJI DONIJELA IM JE OPET PRVA MJESTA NA TOP- LJESTVICAMA.

SA PJESMOM “NUDIŠ MI RAZLOGE ZA KRAJ” SUDJELOVALI SU NA ZGB. FESTU I OSVOJILI PRVU NAGRADU STRUCNOG ŽIRIJA. VRHUNSKE GITARSKE SOLAŽE DUŠKA MANDICA. SREDINOM 1995. ÐIMI ODLAZI IZ N.T.V.V. TE ZAPOCINJE SOLO KARIJERU.


IZDAJE ALBUME:


“SUTRA JE NOVI DAN”, “DOBRA VECER TO SAM JA”, “DOÐE MI” , KOJI


OSTAVLJAJU VRLO ZAPAŽEN TRAG NA HRVATSKOJ POP SCENI.


ŠOMI NASTAVLJA SA GRUPOM N.T.V.V. ALI U DRUGOJ POSTAVI. KAO SKLADATELJ POSTAVLJA SI NOVE IZAZOVE I PIŠE GLAZBU ZA ŽENSKE VOKALE TE NA AUDICIJI ZA NOVU POSTAVU N.T.V.V. ODABIRE PJEVACICE.NOVE CLANICE GRUPE POSTALE SU: BRANKA DELIC, KRISTINA SKOTI I TINA SCHWARZ.N.T.V.V. POSTAJE KVARTET SA TRI ŽENSKA VOKALA I KAO TAKAV IZDAJE ZA “CROATIU RECORDS” NOVI ALBUM “OPASAN PLAN”.


“OPASAN PLAN” POSTAJE HIT A BRANKA DELIC LEAD VOCAL GRUPE, KOJI SE ISTICE SA POSEBNIM NACINOM INTERPRETACIJE , TE DAJE GRUPI NOVI GLAZBENI IDENTITET.NAKON USPJEŠNOG ALBUMA U NOVOJ POSTAVI, N.T.V.V. SNIMAJU DRUGI ALBUM “BOJA NOCI” A NASLOVNA PJESMA OSVAJA VRHOVE TOP LJESTVICA NA HRVATSKIM RADIO POSTAJAMA. PJESMA “SMIJEH I SUZE” OSVAJA DRUGO MJESTO NA PRVOM RADIJSKOM FESTIVALU U VODICAMA 1997. TE KAO DRUGI SINGL POSTAJE VELIKI HIT ZA KOJI JE U REŽIJI DENISA WOLFHARTA SNIMLJEN SPOT.


SPOTOVE ZA SINGLOVE “BOJA NOCI” , “RITAM TUGE” ,“ KAO BAJKA”, REŽIRA MARKO VRDOLJAK.


DALIBOR SOKOLIC REŽIRA SPOT ZA SINGLE “POVEDI ME” . PRODUCENT I ARANŽER GRUPE JE I DALJE DUŠKO MANDIC A BRANKA DELIC POTPISUJE I NEKE OD TEKSTOVA NA ALBUMU TE RADI PREPJEVE SVOJIH PJESAMA NA ENGLESKI JEZIK . 2000.g., ŠOMI STAVLJA U “ZAMRZIVAC” GRUPU N.TV.V. I POSVECUJE SE RADU NA PRVOM ALBUMU DOTADAŠNJE LEAD VOKALISTICE GRUPE, BRANKE DELIC KOJA ZA “ORFEJ” IZDAJE SVOJ PRVI ALBUM “BRANKA ONLINE” I POTPISUJE AUTORSTVO ZA SVE TEKSTOVE NA ALBUMU KAO I ENGLESKE PRIJEVODE SVOJIH PJESAMA .PJESMU SA ALBUMA “MOJA JE LJUBAV UMORNA” , BRANKA DELIC OTPJEVALA JE NA “DORI” 2001.g. ALBUM JE PRODAN U SREBRNOJ TIRAŽI A MOMENTALNO JE U PRIPREMI NJEN NOVI ALBUM .


2001.g. U IZDANJU “ CROATIA RECORDSA”, IZLAZI KOMPILACIJA “NEKI TO VOLE VRUCE” - “THE BEST OF 15 YEARS” , KOJA POSTAJE PREMA PODACIMA “ H.D.S.”-a JEDNA OD IZVOÐENIJIH KOMPILACIJA NA HRVATSKIM RADIO POSTAJAMA, A NOMINIRANA JE I ZA HRV. DISKOGRAFSKU NAGRADU “PORIN” . NA OVITKU CD-a NALAZE SE FOTOGRAFIJE ULJA NA PLATNU HRVATSKIH EMINENTNIH SLIKARA KOJI SU OSLIKALI PLATNA PO NAZIVIMA PJESAMA N.T.V.V. I TO :


“ CALIFORNIA ” - VATROSLAV KULIŠ


“ŠTO CE TAJ COVJEK TU” - ŽELJKO LAPUH


“RECI DA” - LOVRO ARTUKOVIC


“TEŠKA VREMENA” - IGOR RONCEVIC


“JEANS GENERACIJA” - BANE MILENKOVIC


“BOJLER” - PIKO STANCIC


“TI SI TA” - IVICA PROPADALO


“BOJA NOCI” - ZLATAN VRKLJAN


2003.g. ŠOMI I ÐIMI SVE CEŠCE SE VIÐAJU I DRUŽE. . . . . . . . . . . . .
101058_ntvv200.jpg


INSRUMENTALISTI - KOJI SU SURAÐIVALI SA N.T.V.V.
VEDRAN BOŽIC -gitara
BRANE LAMBERT ŽIVKOVIC - flauta
DUŠKO MANDIC - gitara
RAJKO DUJMIC - klavijature
DRAŽEN SCHOLZ - bubnjevi, udaraljke
KREŠIMIR KLEMENCIC - klavijature
JAROSLAV KUBICEK - klavijature
DAVOR CRNIGOJ - bass, sax
JULIJE NJIKOŠ - klavijature
ŽELJKO KOVACEVIC - sax,
BERO BLAŽEVIC - klavijature
BRUNO KOVACIC - gitara, sax
NEVEN MIJAC - usna harmonika
MARKO KRIŽAN - sax
DARIO JELUŠIC - gitara
MARIO KAPETANIC - bas
SILVESTAR DRAGOJE - bubnjevi,udaraljkeIzvor:Croatia records
(sa službenih web stranica) 
Poslednja izmena od urednika:
Top