Šta je novo?

Nedelja Dan žalosti zbog tragedije

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.066
Nema preživelih u padu helikoptera
IZVOR: B92, TANJUG
Beograd -- U padu vojnog helikoptera, koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara, nema preživelih, saopštilo je Ministarstvo odbrane nakon izvršenog uviđaja.


37563398755041384672c0211418205_640x401.jpg

Foto: Tanjug

Prema poslednjim informacijama, tragedija je odnela sedam života - stradalo je četvoro pripadnika Vojske Srbije, dva pilota i dva tehničara, dvoje medicinskih radnika iz Novog Pazara i dete staro pet dana.

Uviđaj je izvršila Vojna policija, a svi detalji nesreće biće saopšteni na vanrednoj konferenciji za novinare, koja je zakazana za 13 časova.

Na sednici Vlade Srbije koja je počela u 11 sati premijer Srbije Aleksandar Vučić je da su nesreći stradali pilot Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Ževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Vlada je usvojila i odluku o proglašenju Dana žalosti u nedelju 15. marta.

Portparol Ministarstva odbrane, major Jovo Krivokapić rekao je Tanjugu da se istražni organi nalaze u širem reonu aerodroma Surčin gde se tragedija dogodila.

Prema njegovim rečima, mesto nesreće obezbeđuje vojna policija, uviđaj je u toku, na terenu je zamenik višeg javnog tužioca, a novinarskim ekipama nije dozvoljen pristup.

"Pretpostavlja se da su uzrok nesreće najverovatnije loši vremenski uslovi i magla", naveo je on.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić u pratnji gradonačelnika Novog Pazara Mehe Mahmutovića obišao je porodicu anestetičara Miroslava Veselinovića, koji je stradao u udesu vojnog helikoptera koji se kasno sinoć srušio u okolini Surcina, javlja Tanjugov reporter.

Ljajić je razgovarao sa porodicom Veselinovića i izrazio saučešće.

Posle toga, potpredsednik vlade krenuo je u obilazak i drugih porodica čiji su članovi stradali u nesreći.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća porodicama nastradalih.

"Celu Srbiju je duboko potresla tragedija koja se dogodila sinoć kod aerodroma Nikola Tesla. Humanost koju su iskazali Omer, Milovan, Nebojša, Ivan, Ževad i Miroslav čini sve građane ponosnim što su imali tu čast da među njima budu tako izuzetni ljudi. Naša srca su ispunjena tugom, ali i ponosom. Slava im.", navodi se u telegramu predsednika Nikolića, saopštila je služba predsednika Republike za saradnju sa medijima.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.066
Nedelja Dan žalosti zbog tragedije
IZVOR: B92
Beograd -- Vlada Srbije proglasila je nedelju 15. mart za Dan žalosti zbog tragedije i smrti sedam osoba u padu vojnog helikoptera.58324974555040a887afdc276074628_orig.jpg

Foto: Beta, AP

Premijer Aleksandar Vučić je apelovao na medije i javnost da i danas iskažu poštovanje prema stradalima u teškoj nesreći.

U nesreći su stradali pilot Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Ževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Vlada je izrazila najdublje saučešće porodicama stradalih i odala poštu stradalima minutom ćutanja.

Na vanrednoj sednici Vlade Srbije o nesreći je kratko govorio ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je izrazio poštovanje i zahvalnost za sve pripadnike 204. vazduhoplovne brigade, čiji su piloti stradali.

"Život su izgubili najbolji piloti koje Vojska Srbije ima, to su isti piloti koji su vozili i vas, premijeru, od Feketića. Za nas je to nemerljiv gubitak. Pao je najbolji vazduhoplov koji Vojska Srbije ima, bio je opremljen sa svim uređajima za misije traganja i spasavanja i noćno letenje i letenje u posebnim uslovima", rekao je Gašić.

Pilot letelice Omer Mehić jedan je od najboljih pilota Vojske Srbije, koji je, naveo je ministar, tokom službe spasao u različitim akcijama više od 1.000 ljudi.

Mehić je, kako navode u Vojsci, prošao je sve faze od instruktora letenja do vodje tima za spasavanje, a 2008. godine preživeo je pad helikoptetra "gazela m-8".

Gašić se zahvalio i pripadnicima MUP-a, kako je rekao, jer da oni nisu pomogli letelica verovatno još ne bi bila pronađena.

Kako je rečeno na sednici, kontakt radio vezom sa helikopterom Vojske Srbije izgubljen je sinoć u 22 sata i 31 minuta, a u 22 sata i 34 minuta vazduhoplov je nestao sa radarskih pokazivača.

Zvaničnici Vojske Srbije govoriće o detaljima nesreće na konferenciji za novinare u 13 časova.

Zakonom o Danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama i da se nastradalima oda pošta minutom ćutanja.

Prema Zakonu, mediji su dužni da programe usklade i da, umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da ih štampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju Dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Za vreme Dana žalosti na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.

Prema Zakonu, Dan žalosti se proglašava posle naročito tragičnog događaja, teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.066
KOMISIJE ĆE ISPITATI TRAGEDIJU
Vojska Srbije: Pokušana dva sletanja
Autor: Alo! |
Helikopter koji se srušio nadomak aerodroma Nikola Tesla pokušao je da sleti u dva navrata. Olupina je nađena jutros oko dva sata - rečeno je na konferenciji za novinare u Vojsci Srbije.

1912688-konferencija-za-stampu-vojska-foto-petar-dimitrijevic-1.JPG


Konferencija za štampu Vojske Srbije | Foto: Petar Dimitrijević

Helikopter je dva puta pokušao da sleti pre nego što je nestao sa radara, rečeno je na konferenciji za novinare Ministarstva odbrane koja je održana u Domu vojske, a povodom pada letelice koja je prevozila bolesno novorođenče.
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković konferenciju je započeo molbom da se minutom ćutanja oda počast stradalima.
General Predrag Bandić, komandant 204 vazduhoplovne brigade Vojske Srbije je rekao da je oko 19.30 sati dobijen zahtev od zdravstvenih institucija za prevoz bebe. Od 19.30 do 20.15 je izvršena analiza meteoroloških uslova, kazao je on i dodao da su bili u direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima i upoznati sa stanjem deteta.
1912704-konferencija-za-stampu-vojska-foto-petar-dimitrijevic-2.JPG


Konferencija za štampu Vojske Srbije | Foto: Petar Dimitrijević

General Bandić kaže da se do deteta nije moglo dostaviti još kiseonika i da je doneta odluka da poleti helikopter. Meteosituacija je bila složena, ali ne nepovoljna, složena toliko da se u njoj mogu bez problema snaći piloti sa takvom opremom, i sa takvim iskustvom, kaže on.

- Da je bilo nepovoljno ne bismo se uputili u ovakav zadatak - rekao je general.

- Naređenje sam im izdao lično, na osnovu odluke ministra odbrane - kazao je Bandić.

Helikopter je nakon sat vremena leta od aerodroma Batajnica stigao u Rašku, ukrcavanje putnika je trajalo deset minuta, rekao je Bandić a onda ispričao šta se događalo na povratku:

- Let se do Mladenovca odvijao bez ikakvih problema, a onda zbog naglog pogoršanja meteorološke situacije, odlučili smo da se sletanje obavi tamo gde će se obaviti bez rizika, gde najlakše mogu medicinske ekipe najbrže da priđu i pomognu detetu - izjavio je Bandić.

- Najbolji optimalni uslovi su bili na aerodromu Nikola Tesla, i zato smo odlučili tamo da sletimo - rekao je Bandić.

U 22.15 došlo je do dva neuspešna pokušaja sletanja, a u 22.31. nestao je u potpunosti kontakt, dodao je.
- U potpunosti smo uvereni u ispravnost helikoptera. Posada koja je izvršavala zadatak bila je ponos svakog komandanta, pa i mene. Izgubili smo heroje, koji su više puta nagrađivani i koji su učestvovali u spasavanju tokom poplava u Obrenovcu - rekao je Bandić sa suzama u očima.
Poslednji udes sa ovako teškim posledicama, desio se 1996, rečeno je na konferenciji.
Komandant helikopterske eksadrile potpukovnik Miroslav Zečević je rekao da je ova posada bila ono najbolje što je ova jedinica mogla da ponudi u akciji spasavanja.
On je dodao da je helikopter imao sve potrebne elemente za izvršenje jednog ovakvog leta.
- Helikopter je bio apsolutno ispravan kad je poslat na zadatak - kaže Zečević.
General Diković je rekao da su odmah oformljene dve komisije, koje će se baviti ispitivanjem nesreće.
- Ispred Vojske Srbije osećam odgovornost, ona će biti raspravljena - da li je ima ili nema - dodao je Diković.
Sreda je rok dat za komisiju koju sam oformio, za vanredne događaje, kaže Diković. Drugi rok je 30. mart, ponedeljak, a to je rok za komisiju koja ima da utvrdi stanje letelice.
Kako je rekao Diković, radi se o jednoj teškoj ekspertizi. On je dodao da je dete imalo sat vremena kiseonika.
Ministar Gašić nije prirustvovao konferenciji za novinare u Domu Vojske jer se posle sednici Vlade uputio u obilazak porodica stradalih.
 
Top