Šta je novo?

Nebezbedna vožnja jednom rukom

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Nebezbedna vožnja jednom rukom
[/h]B92


Istraživanje britanske osiguravajuće kompanije Esure pokazalo je da, ako u toku vožnje upravljate samo jednom rukom, brzina vaše reakcije u slučaju iznenadne neočekivane situacije usporava se za 44 %.


2684682134fb0c70c67ce2994324842_orig.jpg

Foto: racheocity/flickr

Iako vam se možda čini da povremeno, kratkotrajno spuštanje jedne ruke sa volana nije previše opasno, stavrnost je sasvim drugačija.

Čak i nekoliko sekundi koliko vam je potrebno da promenite radio stanicu na audio uređaju u automobilu, može dovesti do toga da izgubite kontrolu nad vozilom.

Situacija je potencijalno još opasnija ako želite da otvarite flašu sa vodom ili da pojedete nešto tokom vožnje. Zbog toga se na dužima putovanjima preporučuju češće pauze, tokom kojih bi vozač mogao da nešto pojede i popije, kako takve i slične aktivnosti ne bi uticale na koncentraciju u vožnji.

Istraživanje koje je sproveo Esure pokazalo je da je 8 % ispitanih vozača bar jednom doživelo saobraćajnu nesreću ili su u poslednjem trenutku izbegli udes dok su tokom vožnje upravljali samo jednom rukom.

Uprkos tome, 17 procenata vozača smatra da je prihvatljivo upravljati vozilom jednom rukom, dok 47 odsto anketiranih priznaje da to često radi tokom vožnje.
 
Top