Šta je novo?

Ne odnosi se na nas, već na Sekretarijat za razvoj

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Ne odnosi se na nas, već na Sekretarijat za razvojMINISTARSTVO ZA INFORMACIONO DRUŠTVO REAGOVALO NA IZVJEŠTAJ DRŽAVNIH REVIZORA O MILIONSKIM NABAVKAMA BEZ TENDERA

Podgorica - Ministarstvo za informaciono društvo reagovalo je juče na tekst pod naslovom “Milionski ugovori bez tendera, plaćano i tri puta više od procjene”, objavljenom u jučerašnjim “Vijestima”.
- U cilju objektivnog informisanja javnosti, istine radi, naglašavamo da se predmetni izvještaj Državne revizorske institucije odnosi na 2008. godinu, a da je Ministarstvo za informaciono društvo osnovano 2009. Zato smatramo neprimjerenim spočitavanje navedenih nepravilnosti Ministarstvu za informaciono društvo za period kada nije ni postojalo. U Izvještaju o reviziji završnog računa budžeta Crne Gore za 2008. godinu, koji je usvojila Skupština Crne Gore 2009. godine, na strani 36. tačka 4,3 stoji, konstatacija da je „Sekretarijat za razvoj sproveo pregovarački postupak sa kompanijom Majkrosoft“. Podnosilac ovog Izvještaja je Državna revizorska institucija.

Kao pravni sljedbenici Sekretarijata za razvoj smatramo obaveznim naglasiti da je Sekretarijat za razvoj u ovom slučaju, poštujući odredbe Zakona o javnim nabavkama, član 23, sproveo pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za javno nadmetanje, nakon dobijene saglasnosti Direkcije za javne nabavke, iz razloga što nabavku Majkrosoft i Orakle licenci mogu realizovati samo ovi ponuđači, dakle kompanije Majkrosoft i Orakl, te da su u vezi sa ovom nabavkom ispoštovane zakonske odredbe.

Želimo istaknuti da je Direkcija za javne nabavke dala saglasnost na osnovu procjene vrijednosti za jednu budžetsku godinu, s obzirom na to da se budžet planira za jednu godinu. Međutim, strateški Ugovor sa Majkrosoftom i Oraklom je tipskog karaktera i odnosi se na period od tri godine. Kako je u pitanju nabavka licenci za sve državne organe, institucije i značajan dio javnog sektora, Sekretarijat je, po sprovedenoj proceduri saglasno Zakonu o javnim nabavkama, dostavio Vladi oba Ugovora na uvid, sa kompletnom informacijom o sprovedenom postupku.

Vlada je na sjednici od 11. 12. 2008. godine prihvatila navedene Ugovore i ovlastila svoje predstavnike da ih potpišu.

Naglašavamo da se kroz realizaciju strateških ugovora sa kompanijama Majkrosoft i Orakle daju ogroman doprinos borbi protiv piraterije u našoj zemlji, kao jedan od uslova pristupanja Evropskoj uniji.
Ministarstvo će i u narednom periodu nastaviti sa realizacijom preuzetih obaveza, odgovorno i profesionalno, uz puno uvažavanje sugestija Državne revizorske institucije i drugih relevantnih državnih organa - zaključuje se u saopštenju Ministarstva za informaciono društvo.Lazović: Specifične nabavke


Podgorica(MINA-BUSINESS) – Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo Vujica Lazović smatra da nije korektno što Državna revizorska institucija (DRI) ukazuje na propuste u javnim nabavkama tog resora kada on nije postojao.

- Ne možete nerođenom djetetu spočitavati problem prije njegovog rođenja - kazao je Lazović na konferenciji za novinare.
On je ponovio da je Sekretarijat za razvoj, koji je 2008. godine obavio javnu nabavku, radio u skladu sa procedurama i zakonom kojim je regulisana ta oblast.
Lazović je dodao da je riječ o specifičnoj nabavci, koja predviđa da samo jedna kompanija može dostaviti ponudu, kao i da je Zakonom o javnim nabavkama definisano da se u takvim okonostima može pregovarati.
- Ne možemo od lokalnih farmaceutskih, građevinskih i osiguravajućih kuća dobiti licence Majkrosofta i Orakla - dodao je Lazović.
R.M.
 
Top