Šta je novo?

Ne forsirajte spavanje posle treće godine

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.697
Ne forsirajte spavanje posle treće godine

S. B. | 25. jul 2011. 13:49| Večernje novosti

Popodnevno spavanje: Deca ne podnose promene, pa je važno da popodnevno spavanje otpočne uvek u isto vreme i na istom mestu

1.jpg

Neophodno je da deca do tri godine spavaju u toku dana kako bi dopunila neophodnu energiju, ali to ne treba da rade kasno poslepodne jer će im se poremetiti večernji san, a on je, ipak, mnogo važniji.
Jednogodišnja deca trebalo bi po danu da spavaju dva puta: jednom pre podneva, a drugi put posle podne, mada je svako dete priča za sebe, pa je moguće da će nametnuti neki svoj ritam. Pratite ga, ali nastojte da se drži rutine. Deca ne podnose promene, pa je važno da popodnevno spavanje otpočne uvek u isto vreme i na istom mestu. U tom slučaju, znajući šta ga čeka, radije odlazi u krevet.

Mališanima od 1-3 godine potrebno je dnevno od 12-14 sati sna, u šta se ubrajaju i do tri sata dnevnog spavanja. Da bi lakše usnulo danju, pre odlaska na spavanje pustite neku laganiju muziku, čitajte mu ili se igrajte neke mirnije igre. Važno je da se ono umiri. Oko druge godine, kada bude počelo da odbija da odlazi na spavanje oko podneva, ukoliko primetite da nije kenjkavo, promenite mu raspored. Dva kraća dnevna sna pretvorite u jedan duži popodnevni, a to ćete postići tako što ćete ga uveče ranije staviti da spava i ujutru će biti odmornije.

2.jpg

Deca predškošlskog uzrasta, od 3. do 5. godine, u proseku spavaju između 11 i 13 sati, a većina posle pete godine više ne želi da spava u toku dana. Ako je to slučaj sa vašim detetom, nemojte ga terati. Na ovaj zaključak upućuju rezultati istraživanja koje su obavili kanadski psiholozi, a govore da svako treće dete ima problem sa noćnim snom. Uzrok tome je upravo uporno insistiranje roditelja na poslepodnevnom spavanju.
„Popodnevni san je dobar za mentalne sposobnosti deteta, ali on nekim mališanima ne prija. Zbog popodnevnog sna ne mogu da spavaju noću. Stoga, ukoliko je dete starije od tri godine, ne forsirajte ga da spava u toku dana“, savetuje psiholog Ričard Stajls. Istovremeno, pedijatar Džon Hopkins iz dečje bolnice u Baltimoru, poručuje: „Petogodišnjaci obično odspavaju jednu partiju u ranim popodnevnim satima, ali može da se dogodi i da dete tog uzrasta uopšte ne želi da spava u toku dana. Ako je tokom dana dobro raspoloženo a ne nervozno, nema potrebe da insistirate na dnevnom spavanju“.
 
Top