Šta je novo?

Ne bacajte lekove kojima je istekao rok!

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Ne bacajte lekove kojima je istekao rok!


Ako imate lekove kojima je istekao rok ne bacajte ih - uskoro će preko apoteka biti organizovano prikupljanje tog otpada, najavio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

v160054p0.jpg


"Veliki broj građana ima kod kuće lekove sa isteklim rokom trajanja i oni ne znaju šta sa tim da rade. Pozivam ih da sačekaju sa bacanjem, jer ćemo uskoro kroz sistem apoteka organizovati prikupljanje tog otpada", rekao je ministar novinarima u Institutu za majku i dete.

On je, prilikom obilaska Servisa za tretman infektivnog medicinskog otpada u toj ustanovi, najavio da će u narednih nekoliko meseci biti napravljeno postrojenje u kojem će se na temperaturi od 1.100 stepeni spaljivati vrste medicinskog otpada, koje se na taj način uništavaju.

Prema rečima Dulića, Ministarstvo životne sredine je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja pripremilo novi pravilnik o upravljanju medicinskim otpadom koji će definisati procedure i jasne kriterijume i način upravljanja tim otpadom u Srbiji.

Kako je rekao, postoje tri vrste tog otpada, infektivni koji se prerađuje i postaje komunalni, zatim patoanatomski odnosno ljudski organi i delovi tela, koji se sahranjuju i farmaceutski otpad.

U Srbiji ima 78 postrojenja za preradu infektivnog otpada u komunalni.

Direktor Instituta za majku i dete Dragutin Tričković rekao je da su u toj ustanovi već dve godine, oko dve tone infektivnog medicinskog otpada preradi u komunalni i odlaže sa ostalim otpadom u kontejnere.

Pomoćnik ministra Aleksandar Vesić je naveo da u Srbiji godišnje nastane 46.000 tona medicinskog otpada, od čega je 9.600 infektivan otpad.Izvor: Mondo
 
Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.855
Odlicna inicijativa.S' vremena na vreme kontrolisem rok upotrebe u kucnoj apoteci i kad sakupim sve cemu je istekao rok sve lepo rastvorim u vodi i prospem u odvod.Od brufena koji je kao cokoladna glazirana bonbonica se uvek najezim kad pomislim koliko njih baca lekove sa sve kutijom.Pa ne daj Boze neko dete koje prevrce po smecu nadje i proguta(a desava se).Zato ce ovo biti odlican nacin da do nezeljenog uzimanja ne dodje.
 
Top