Šta je novo?

NBG: Postaje tesno, sele omiljeno mesto Beograđana

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.323
NBG: Postaje tesno, sele omiljeno mesto Beograđana
Beograd -- Otvoreni tržni centar u Novom Beogradu iz Bloka 43 premešta se na plac koji se nalazi između ulica Jurija Gagarina i Dr Ivana Ribara.

Izvor: Večernje novosti
907377641582425596e437945008691_w640.jpg

Foto: Tanjug/APU narodu popularni "Buvljak" počeo je da radi 1994. godine i dugo je bio glavno mesto na kojem su se Beograđani oblačili, kupovali namirnice i pokućstvo. U borbi sa šoping-molovima, prodavci su uspeli da zadrže interesovanje građana. Ovde se i dalje može naći sve "od igle do lokomotive".Početak preseljenja predviđen za jul, a završetak za kraj 2017. godine, potvrdio je za Večernje novosti gradski arhitekta Milutin Folić.

Popularni buvljak biće smešten u Bloku 71. Već početkom sledeće godine odabrani plac biće betoniran, a urediće se i veliki parking za posetioce ove tržnice na otvorenom.

Početak preseljenja predviđen je za jul naredne godine, a završetak krajem 2017. Za ovu akciju planirana su sredstva u iznosu od oko 134 miliona dinara.

Prema urbanističkim planovima, velika pijaca prostiraće se na 32.000 kvadratnih metara, što je gotovo tri puta veći prostor od onog koji zauzima sadašnja pijaca. Podsećamo, OTC Novi Beograd u Bloku 43 sada zauzima 12.000 kvadratnih metara.

Pomeranje buvljaka prvi put je spomenuto 2002. godine, kada je glavni gradski urbanista bio Ljubomir Anđelković. Menjali su se planovi, ređale ideje. Međutim, zbog izgradnje nove autobuske i železničke stanice, ova lokacija je postala tesna za ovu tržnicu. U medijima su se licitirali kvartovi gde će se pomeriti tezge i prodavci. U opticaju su bili placevi u Rakovici, Zemunu i Leštanima. Međutim, gradski oci su odlučili da buvljak ostane u Novom Beogradu.

"Građani su tu navikli da kupuju, pa smo odlučili da taj trgovački brend sačuvamo u ovom delu grada", objašnjava Folić.

Prema urbanističkim planovima, na atraktivnoj lokaciji pored Mosta na Adi, gde se sada nalazi buvljak, planirani su stambeni i poslovni objekti. A u neposrednoj blizini trebalo bi da počne izgradnja moderne autobuske i železničke stanice.
 
Top