Šta je novo?

Našao rešenje za jeftino grejanje

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Našao rešenje za jeftino grejanje[/h]Kragujevac - Kada dođe vreme za grejanje, svi razmišljaju na koji način bi mogli da uštede.Vlasnik firme "Alternativne energije" iz okoline Kragujevca, tvrdi da je našao rešenje za jeftino grejanje, ali i proizvodnju struje.

Kaže da za njegov patent postoji interesovanje u mnogim zemljama, ali ne i u Srbiji.


Vladan-Petrovic.jpgKako iskoristiti sunce 24 sata 365 dana godišnje? Odgovor na to pitanje dao je dr Vladan Petrović, naučnik i pronalazač, koji se nakon stručnog usavršavanja u oblasti energetike iz Nemačke vratio u rodni Badnjevac nadomak Kragujevca.

Uz podršku partnera iz Londona Petrović je sagradio pilot postrojenje za koje tvrdi da je jedinstveno u svetu.

"Mislim da je nama uspelo da od sunca napravimo stabilni energetski resurs, da možemo da koristimo energiju cele godine, dan-noć, to danas ne može niko", kaže Vladan Petrović, naučnik i pronalazač.

Kreatori ovog sistema kažu da je krajnje jednostavan. Solarni koncentrator visine 18 i prečnika 13 metara, na kome se nalaze koncentrično postavljena ogledala, okreće se poput suncokreta i usmerava sunčevu toplotu u jednu tačku. Iz nje se vruć vazduh izolovanim cevima skladišti u akumulatoru. Temperatura akumulirane toplote dostiže i do 800 stepeni.

"Osnovni princip sistema je da sakuplja solarnu energiju tokom letnjih meseci i da tu energiju akumulira u vidu toplotne energije koju možete kasnije koristiti kad vam je potrebna, da li za grejanje, za neku procesnu toplotu, za primenu u industriji i tako dalje", kaže Marko Vuksanović, apsolvent fizike

Za ovo postrojenje interesovali su se predstavnici 19 zemalja, a profesora Petrovića obišao je i aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom predizborne kampanje. I ministarka energetike Zorana Mihajlović bila je jedna od gostiju na Petrovićevom imanju u Badnjevcu, ali u Srbiji, za sada,jedino je opština Velika Plana ozbiljno zainteresovana da napravi solarnu toplanu koja će grejati 120 stanova.

"Investicija bi bila oko milion i po evra. S obzirom na cenu gasa, da gas raste godišnje u proseku nekih 13 odsto, mi smo računali da bi za sedam, osam godina investicija bila isplativa", kaže Petrović.

Petrović, koji je u Evropi zaštitio 36 svojih patenata, tvrdi da bi se energijom iz solarne energane mogla još proizvoditi struja ili topla voda za bolnice. S druge strane, izrada ovakvih energana mogla bi, kako kaže, da uposli srpsku privredu.

"Jednim ozbiljnijim prilazom naše Vlade mogli bismo stvarno da napravimo jednu privrednu revoluciju u Srbiji, ali izgleda da to nekako slabo stiže do njih", kaže Petrović.Izvor:
B92.net
 
Top