Napadi na beogradske lekare sve češći

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Noćno obezbeđenje u Institutu za majku i dete

Napadi na beogradske lekare sve češći

Izvor: Blic | 01. 04. 2011. - 00:02h | Foto: E. Čonkić

BEOGRAD - Verbalni i fizički napadi pacijenata na medicinsko osoblje postali su sve učestaliji u beogradskim zdravstvenim ustanovama. Tokom proteklih desetak dana zabeleženo je čak pet nasrtaja na lekare Doma zdravlja “Novi Beograd”, a zbog sve češćih napada na doktorke tokom noćnih dežurstava u Institutu za majku i dete uvedeno je obezbeđenje ispred ordinacija u pedijatrijskoj ambulanti

130419_bginstitut-napadi-na-doktore-i-lekare002-foto-emil-conkic_ff.jpg

Tokom noćnih dežurstava u Institutu za majku i dete bilo je čestih incidenata

Kako “Blic” saznaje u DZ” Novi Beograd”, prošle subote je pacijent gurnuo lekarku na ormar sa lekovima, ove nedelje su drugu doktorku sačekali na autobuskoj stanici i počeli da je vređaju i da joj prete, pre nekoliko dana je jedna medicinska sestra ošamarena, jedna pacijentkinja je uhvatila radnika obezbeđenja i drmala ga za revere, a prošle nedelje je maloletni dečak u besu razbio ulazna vrata na Pedijatriji...

- Baš juče utrčala mi je pacijentkinja u kancelariju i počela da viče na mene zbog gužve. Neprestano se pitam kako da zaštitim sebe i kolege od nezaslužene agresije. Doktorka koja je nagurana na ormar pregledala je baku, a zatim ju je njen unuk fizički napao bez razloga. Izgleda da smo mi lekari najpogodniji da svako iskali bes na nama - konstatuje dr Božica Novaković, direktorka DZ “Novi Beograd”.

Mnogo muke u poslednje vreme imaju i lekari u Institutu za majku i dete. Posebno je problematično noću tokom dežurstava, kada nervozni roditelji nasrću na doktorke. Bilo je tu i šamaranja, guranja, ali i težih udaraca. Zato od pre nekog vremena 24 sata radi i profesionalno obezbeđenje.

“Panik tasteri” za slučaj ako se nešto dogodi

Predstavnici sindikata u zdravstvu su zahtevali da se u svim ustanovama uvede obezbeđenje, kako bi lekari bili zaštićeni od napada. Međutim, dobili su odgovor da za to novca nema i savet da agresivnim pacijentima “daju sve što traže” kako bi se sprečili incidenti. U Kliničkom centru Srbije postoji obezbeđenje, ali i “panik tasteri”, koje zaposleni mogu da koriste ukoliko se nešto dogodi.

- Verbalni napadi su još i najmanji problem. I mene su juče napali verbalno. Ne razumem te očeve koji tako bahato nasrću na doktorke. Nemam drugo objašnjenje osim da je vreme u kom živimo veoma teško, pacijenti nam dolaze sa morem briga i problema, a mi smo im na udaru kao mesto gde sebi mogu da daju oduška - kaže za “Blic” direktor Instituta za majku i dete dr Dragutin Tričković.

Uvek aktuelan je i problem sa nasrtajima na ekipe Hitne pomoći. Neki od poslednjih primera u nizu su napad na ekipu u podstanici u Zemunu, jednu medicinsku ekipu na terenu zaključao je narkoman, a bude i izbijenih zuba. Prema rečima direktora Hitne pomoći doc. dr Nenada Ivančevića, bar nekoliko fizičkih napada desi se svakog meseca. U tim situacijama ekipa Hitne odmah zove policiju i pravi se zapisnik.

Zbog svih ovih verbalnih i fizičkih napada već nekoliko godina aktuelna je incijativa da se lekarima dodeli status službenih lica, što bi ih zaštitilo, a za nasilnike predvidelo veoma stroge sankcije. Međutim, do toga nije došlo. Ministarstvo zdravlja je 2008. godine tražilo i predlagalo nekoliko izmena Krivičnog zakonika, ali nijedna od njih nije prihvaćena.

Postojala je i inicijativa da se u izmenama i dopunama Krivičnog zakonika uvrsti i delo nanošenje lake telesne povrede licu koje obavlja poslove od javnog značaja, ali ni ta inicijativa nije prihvaćena.

Lekari smatraju da bi napade na njih trebalo kažnjavati oštrije, kaznom zatvora od tri do šest godina, a ne samo prekršajnom prijavom, jer fizički nasrtaj na lekara na radnom mestu nije isto što i tuča u kafani.

Natrag