Naočare nisu „bauk“

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.999
Naočare nisu „bauk“

Mnogi roditelji odlažu pregled strahujući da će decu vršnjaci ismevati zbog naočara. Psiholozi tvrde da i mališani koji imaju problem sa naočarima prihvate da ih nose kada shvate da im pomažu

zp-naocare_620x0.jpg

PROBLEMI sa vidom mogu da budu nasledni, stečeni, posledica teškog ili prevremenog porođaja, boravka u inkubatoru... Ipak, u većini slučajeva se rešavaju nošenjem naočara sa odgovarajućom dioptrijom.

Ipak, mnogi roditelji strahuju da će decu vršnjaci ismevati zbog naočara, pa često zbog toga odlažu pregled. Dečji psiholozi smatraju da je taj strah bezrazložan i savetuju da pričate sa detetom i saznate kako se oseća. Ukoliko su mališani i sami zabrinuti da će biti predmet podsmeha, najbolje što možete da učinite jeste da detetu pružite podršku i razumevanje. Objasnite mu da je sasvim u redu što se tako oseća, ali da će mu naočare pomoći da bolje vidi i uspešnije izvršava obaveze. Psiholozi tvrde da i mališani koji imaju problem sa naočarima prihvate da ih nose kada shvate da im pomažu.

Pedijatri savetuju da sa redovnim očnim pregledima počnete kada dete napuni tri godine, jer neki problemi sa očima ne daju simptome niti dete može da ih primeti, a rano dijagnostikovanje često je i najefikasniji način da se izleče. Vid se razvija u prvih pet godina, pa su sistematski pregledi u tom uzrastu obavezni. Sve što se otkrije nakon toga teže se leči i duže traje, jer mozak „nauči“ da vidi nejasno, pa ni naočare ne pomažu. Kada birate naočare, najvažnije je da se dopadaju detetu i da su mu udobne za nošenje, a oftalmolozi savetuju da stakla obavezno imaju UV zaštitu.

Izvor: Večernje novosti
 
Natrag
Top