Šta je novo?

Najviše gostiju iz Srbije i EU

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
VLADA PREZADOVOLjNA REZULTATIMA LjETNE SEZONE

Najviše gostiju iz Srbije i EUIzvor: Dan 26-11-2010

Prema anketi Nacionalne turističke organizacije 80 do 90 odsto stranih turista koji su ove godine posjetili Crnu Goru, zadovoljno je boravkom, saopštio je ministar turizma Predrag Nenezić. Uprkos manjim nedostacicma koje su naveli, dodao je, oko 82 odsto ispitanih izjavilo je da bi se vratilo u narednih pet godina. Nenezić je, nakon sjednice Vlade koja je usvojila informaciju o ovogodišnjoj ljetnjoj sezoni, kazao da je imidž Crne Gore na međunarodnim tržištima unarijeđen.
- Ojačali smo poziciju kod međunarodnih institucija. Naučili smo lekciju u prethodne dvije godine, poslije kojih naša turistička privreda izlazi jača i spremnija za izazove - kazao je Nenezić.
Istakao je da su najbrojniji bili gosti iz Srbije, 30 odsto, zatim Rusije i bivših sovjetskih država 21 odsto, dok ih je iz Evropske unije bilo 24 odsto. Iz zemalja bivše Jugoslavije, bez Slovenije, Crnu Goru je posjetilo 14 odsto, a 11 odsto iz ostalih evropskih i vanevropskih država.
- To je dobar portfolio, jer smo, posmatrajući pojedinačno po zemljama, ostvarili dobre stope rasta sa najvažnijih tržišta. To pokazuje da je kriza polako na izmaku i da možemo očekivati bolje rezultate u 2011 - kazao je Nenezić, napominjući da je dobro pripremljena i sprovedena promocija bila značajna za ostvarenje dobrih rezultata. Ponovio je da se truristička seznona odvijala u skladu sa očekivanjima Vlade, te da je ukupan prihod za devet mjeseci iznosio je 620 miliona eura, šest odsto više nego lani.
- Fizički i finansijski pokazatelji bili su bolji nego 2008, koja je bila rekordna - rekao je Nenezić i dodao da te rezultate potvrđuju podaci policije sa graničnih prelaza, aerodroma, kao i nacionalnog avio-prevoznika MN erlajns, koji pokazuju rast od 10 do 20 procenata. Sjeverni region je takođe zabilježio visoku stopu rasta od 20 odsto po broju turista i 27 odsto više noćenja nego lani.
- Dosadašnja ulaganja dala su rezultate. Projekati Vlade i opština, posebno pješačenja, urodili su plodom - istakao je Nenezić i dodao da su još neiskorišćeni planinski i potencijali nacionalnih parkova, koji su zabilježili za 21 odsto bolju posjećenost nego lani. Napomenuo je da će nakon usvajanja prostornih planova na sjeveru, kao što je Bjelasica, uskoro stvoriti uslovi za ozbiljnija ulaganja u infrastrukturu, a time i turizam na sjeveru. Rekao je da je Poreska uprava u toku ljetnje turističke sezone ostvarila 18 odsto bolju naplatu u odnosu na plan.

L.S.
 
Top