Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
======================================================Biblijski izraz "Šem" označava karakter.
Izrailjci su svojoj deci davali smisaona imena koja imaju neko značenje, da bi karakterne osobine koje su sadržane u tim imenima oblikovale dečiji karakter.
U bibliji postoji više imena za Boga kojima on otkriva sebe i svoj karakter ovom svetu.
Neka od tih imena koja se sreću u bibliji su:
"Elohim, Jhwh ili Jahve, El Šadaj, Adonaj, Hodeš Hodešim, Atik..itd"
Svako od ovih imena u sebi sadrži po jednu osobinu Boga i sva zajedno čine karakter Božji kojim on otkriva sebe svetu.
U bibliji ne postoji jedno određeno ime kojim Bog otkriva sebe - već mnoštvo imena pomoću kojih čovek upoznaje Boga i njegov karakter.
Izgovaranje ovih imena nije samo sebi svrha, već uspostavljanje žive zajednice sa Bogom sa svešću da je on naš Otac, da nam želi dobro i da želi da nas spase, u čemu se ogleda smisao i suština svih imena opisanih u bibliji.
-------------------------------
"A Gospod reče Mojsiju: Ja sam Onaj što jeste. I reče: Tako ćeš kazati sinovima Izrailjevim: Koji jeste, On me posla k vama" ( 2 Mojsijeva 3. 14 )
"У његове дане спашће се Јуда, и Израиљ ће становати у миру, и ово му је име којим ће се звати: Господ правда наша" ( Jeremija 23. 6 )
"A Gospod reče Mojsiju: Ja sam Onaj što jeste. I reče: Tako ćeš kazati sinovima Izrailjevim: Koji jeste, On me posla k vama" ( 2 Mojsijeva 3. 14 )
=================================="У његове дане спашће се Јуда, и Израиљ ће становати у миру, и ово му је име којим ће се звати: Господ правда наша" ( Jeremija 23. 6 )
Najteže pitanje za 99% današnjih samozvanih Kršćana je:
Tko je tvoj Bog?
Kako Mu je Ime?
pomozi mi stihom tipa - IME BOGA JE JAHVEMoj Bog je kao sto i biblija uci i nista manje od toga:
-Jahve je Bog (u bibliji se naziva Bogom)
pomozi mi stihom tipa - IME BOGA JE ISUS-Isus je Bog (u bibliji se Isus naziva Bogom)
pomozi mi stihom tipa - IME BOGA JE SD-Sveti Duh je Bog
Ime mu je:
-Jahve
-Elohim
-Kirios
itd....
samo ti krivo naučavajBog nije smatrao da je potrebno da sacuva ime Jahve i tacan izgovor danas nije poznat, takodje nema ga u grckim spisima ni na jednom mestu, znaci da za Boga ono nije bilo vazno.
======================Piramida je delimicno u pravu - ali ne potpuno, jer JHWH ili Jahwe jeste jedno od Bozjih imena spomenutih u bibliji - ali ne jedino, jer ih ima vise i svako od njih sadrzi karakternu osobinu Boga.
Skup svih tih imena prikazuje karakter Bozji.
Izdvajati samo jedno ime i reci da je to jedino ime Bozje, znacilo bi ogranicavati Boga i ukidati sve ostale Bozje osobine sadrzane u drugim imenima kojima se on otkriva.
Jehovini svedoci tvrde da je ime Jehova kako ga oni formulisu - ime, a da su sve drugo navodno titule.
Ako primenimo princip postavljanja pitanja kao sto to cini Piramida4, onda bi pitanje koje sledi moglo da glasi "Gde u bibliji pise da je ime JHWH ili Jahve - ime, a da su ostala imena "titule"?
Drugim recima - gde pise "Jahve je ime, a sve ostalo su titule"?
''I neka znaju da si Ti, kome je ime Jahve, jedini najviši nad svom zemljom.'' (Psalam 83.)pomozi mi stihom tipa - IME BOGA JE JAHVE
pomozi mi stihom tipa - IME BOGA JE ISUS
- ISUS kaže - Ja sam Bog.
pomozi mi stihom tipa - IME BOGA JE SD
- SD kaže - Ja sam Bog.
Samo Jahve - A ako misliš da su i ostalo nabrojano
OSOBNA IMENA
onda TO i dokaži stihovima
Ime Boga je Elohim, Kirios,...
ALI ako takova stiha NEMA
a NEMA ga
onda si ti izmišljivač neistine.
========================
samo ti krivo naučavaj
------------------------------
nagrada te sigurna topla vječna čeka
jel ti čitaš što ti ja napišem?JHWH ili Jahve jeste jedno od Božjih imena, ali previđaš da postoje i druga.
Prvo ime kojim se Bog otkrio svetu još na početku stvaranja je ELOHIM.
Druga sam pomenuo u prethodnim komentarima.
Dakle - JHWH ili Jahve jeste jedno od Božjih imena i ako biblija tako kaže to je tako i ja ništa ne govorim protiv toga, ali sa naznakom da postoje i druga imena u bibliji kojima Bog otkriva sebe i svoj karakter.
Ja sam protiv jednostrane isključivosti - poput Jehovinih svedoka koji su stvorili dogmu po kojoj samo izgovaranje Božjeg imena ima spasonosni značaj do te mere - da ako niste Jehovin svedok, bićete izgubljeni, jer jedino Jehovini svedoci noseći ime Jehova - time nose epitet Božjeg naroda.
Ipak, onaj ko dobro poznaje njihovo učenje i uporedi ga sa učenjem biblije - može videti da oni zanemaruju mnogo bitnije uslove spasenja zapisanih u bibliji, a ističu praznu formu koja ne spasava niti ima bitnog značaja u spasenju čoveka.