Šta je novo?

Najstariji beskućnik u Beogradu

Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.069
Beograd -- 94-godišnji Ladislav Milunović verovatno je najstariji beskućnik u Beogradu. Živi u jednoj prikolici sa tri keruše.

Nije poznato koliko beskućnika u Beogradu na različitim mestima traži utočište, ali je 94-godišnji Ladislav Milunović jedan od najstarijih.

Njegova poslednja adresa je prikolica u naselju Braće Jerković u kojoj se spremao da prezimi još jednu zimu sa mačkom i tri psa.

Kuću koju je delio sa pastorkom odavno je zamenio za prikolicu i društvo keruša. U dubokoj starosti više ne može da računa na ljude koji su mu do skoro pomagali.

Odštetu koju je, kao bivši nemački zarobljenik dobio, kaže, drugi su potrošili. Ima penziju od 11.000 dinara, a briketa da zagreje prikolicu jedva za mesec dana.

"Meni nije ovde nije ništa, nije mi je loše. Imam gde da legnem, imam da ugrejem, imam da jedem”, kaže Ladislav.

94-godišnji Subotičanin kaže da od njegove rodbine niko nije doživeo ni 70. godinu. Toliko godina ima i njegova ćerka koja živi u Nemačkoj, koja ga je zaboravila. A on, gde sve nije živeo - od napuštenog fiće, do iznajmljene sobe u Barajevu.

Na pitanje šta može sa 11.000 penzije, Ladislav odgovara: “Sad ni na šta. Kerovima hranu da kupim. Ja slabo jedem.”

Bez obzira na to gde bude morao da ode, ne želi da napusti Sašku, Malu i bezimenu koje su mu i produžile vek i dale utehu. Kaže da ih ne bi dao na udomljavanje.

“Ova bi uginula, ta je toliko zaljubljena u mene”, kaže Ladislav pokazujući na jednu svoju kerušu.

Službenici Centra za socijalni rad koji su ga posetili na poziv prijatelja, predložili su da ode u prihvatlište da se sredi, okupa. On bi pre u Zemun ili bar dvorište svoje kuće iz koje je jednom već otišao.

Bio je i logorski zatočenik, vlasnik kamenorezačke radnje, imao četiri žene. Sada su mu potrebne jedino štake, ćebe, džemper i čarape.

“Treba da je čovek pošten i da radi. Ako dosta radi organizam, navikne se na teške uslove i očeliči se”, kaže Ladislav, dodajući da više nema želja u životu, a ni ne očekuje da će opet videti svoju ćerku.

“Moje želje nisu važne. Ona neće doći, da umrem danas ona ne bi došla”, kaže Ladislav.


Izvor:B92

Sta reci a nezaplakati. :(
 
Poslednja izmena od urednika:
Top