Šta je novo?

Najlepša ostrva sveta

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Lepota za koju možda još uvek niste čuli: Kukova ostrva


BlicKukova ostrva nalaze se u Polineziji, u Tihom okeanu, i samoupravna su autonomna parlamentarna demokratija u slobodnoj asocijaciji sa Novim Zelandom. Petnaest ostrva vulkanskog i koralnog porekla podeljeno je u dve grupe: severnu i južnu, a njihova ukupna površina je 240 km2. S obzirom na to da ih u toku godine obiđe oko 100.000 posetilaca, turizam je postao glavna privredna grana ovih predivnih ostrva.

99185_kukova-ostrva--benedict.adam_af.jpg

Kukova ostrva - raj na zemlji foto: benedict.adam/flickr.comKukova ostrva su raj na zemlji, verujte ovo nije fraza: prijatna klima, divni pejzaži, gostoljubiv i srdačan narod, poželjan način života "gde se nigde ne žuri" - ono je što ih čini neodoljivim. Vulkanski vrhovi, beli pesak na plažama, lagune okružene palmama, dominiraju okolinom.

99186_kukova-ostrva--hector-garcia_af.jpg

Zalazak sunca na Rarotongi, najvećem ostrvu u grupi Kukovih ostrva foto: Hector Garcia/flickr.comKukova ostrva još u 6. veku naselili su Maori, polinežansko domorodačko stanovništvo. 1888. godine postaju britanski protektorat, a 1901. Novi Zeland izvršio je aneksiju Kukovih ostrva, pod čijim su protektoratom ostali do 1965. godine. Kukova ostrva sada pripadaju arhipelagu Polinezije, i njenom govornom području, a veći procenat stanovništva čine Maori.

99187_kukova-benedikt_af.jpg

Kristalna boja mora zapljuskuje obalu Kukovih ostrva foto: benedict.adam/flickr.comGlavno i najveće ostrvo u grupi Kukovih ostrva je Rarotonga. Ono je vulkanskog porekla, i prostire se na površini od 67 km2. Rarotonga je najmlađe ostrvo u grupi, koje je otkrio Džon Vilijams 1823. godine. Od mnogobrojnih stvari koje možete videti i raditi u Rarotongi izdvajamo: snorkeling u kristalno čistoj plavoj laguni, ronjenje u dubinama okeana, gde će pored vas plivati vrste riba kakve do sad niste videli ili gledati morski svez kroz stakleno dno broda. Druga značajna Kukova ostrva su: Aitutaki, Atiu, Mangaia, Penrin, Mitiaro...

Svako od Kukovih ostrva je jedinstveno: neverovatna priroda oduševljava, multikulturalnost osvaja, a tirkizne lagune privlače kao magnet.

Pogledajte video:

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
12.07.2012
Poruka
12
Ja hteo da napisem jedno ostrvo ali sam se sada predomislio pošto sam video ovo... jujujjj
 
Top