Šta je novo?

Najizravnija prijetnja sigurnosti hrvatskih građana je terorizam

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
MINISTARSTVO OBRANE PREDSTAVILO STRATEGIJU NACIONALNE SIGURNOSTI HRVATSKE

Najizravnija prijetnja sigurnosti hrvatskih građana je terorizamIzvor: Glas Slavonije
Objavljeno: 24.12.2010

foto%5C574425.jpg

ZAGREB
- Tradicionalni ratovi najteža su moguća, ali i najmanje vjerojatna prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske, a najneposredniju prijetnju za živote građana predstavlja međunarodni terorizam. To je jedan od zaključaka nacrta Strategije nacionalne sigurnosti, jučer predstavljenog u Ministarstvu obrane (MORH). Na tridesetak stranica stručnjaci su razradili sve moguće prijetnje, te otvorili ja

vnu raspravu u kojoj idućih 30 dana, preko internetskih stranica MORH-a mogu sudjelovati svi zainteresirani.
U strategiji se navodi da su tranzicijske države u okružju značajno smanjile svoje vojne kapacitete i pristupile NATO-ovom programu Partnerstvo za mir te, s obzirom na njihove političke namjere i strategije "ne predstavljaju prijetnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu" Hrvatske. Ipak, neposredno okruženje "još će se neko vrijeme nalaziti u dubljoj političkoj i gospodarskoj tranziciji, što otvara mogućnost unutarnje destabilizacije pojedinih zemalja". Dok s jedne strane u regiji jačaju poticaji za suradnju, s druge je moguće "stvaranje i djelovanje paravojnih i paraobavještajnih struktura povezanih s organiziranim kriminalom i političkim organizacijama usmjerenima na izazivanje nestabilnosti s ciljem mijenjanja međunarodno priznatih granica".
Ipak, "najrizičniju, najneposredniju prijetnju za neki od vitalnih nacionalnih interesa - u ovome slučaju za živote građana - predstavlja međunarodni terorizam", tvrde autori strategije. Hrvatska je s tom prijetnjom suočena kao i sva demokratska, umjerena, tolerantna društva, otvorena gostima iz cijeloga svijeta. Pritom poseban sigurnosni rizik predstavlja mogućnost da hrvatski teritorij posluži za prijevoz opreme, tehnologije ili materijala vezanih uz oružje masovnog uništenja.
- Imali smo već primjera dokazanih, presječenih krijumčarenja. To je jedna od značajnijih prijetnji budućnosti, jer postoje razne države i skupine koje nabavkom takvog oružja žele pojačati smrtonosnost svojih politika, kazao je državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović.


OBAVJEŠTAJCI ZA SUZBIJANJE NASILJA

Strategija predviđa da će se u Hrvatskoj stvarati "ozračje nulte tolerancije prema nasilju u cijelom društvu, a osobito će se sprječavati novačenje nasilnika među školskom populacijom i mladeži". "Kao osobito važan oblik širenja nasilničkih ideja i pokreta uočeno je korištenje Interneta. Stoga će sigurnosno obavještajni sustav, u suradnji s drugim prijateljskim i savezničkim zemljama, ulagati posebne resurse u njihovo praćenje i suzbijanje", navodi se u dokumentu.

BEZ ODGOVORA NA PITANJE O AFGANISTANU

Predstavljači strategije vješto su izbjegavali dati izravan odgovor na pitanje povećava li angažman hrvatskih vojnika u Afganistanu opasnost od terorističkog napada na Hrvatsku. Državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović ustvrdio je da za Hrvatsku nije opcija da se zatvori u sebe, dok predsjednikov savjetnik za obranu Zlatko Gareljić smatra da Hrvatska, sudjelovanjem u operaciji ISAF, pridonosi naporima za stabilizaciju Afganistana, a tom se stabilizacijom smanjuje opasnost od terorizma na širem prostoru.


Irena FRLAN
 
Top