Šta je novo?

Najčešće kožne bolesti kod odraslih

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.913
Najčešće kožne bolesti kod odraslih

Alo 10.11.2010 08:18Promene u teksturi i boji kože i osip mogu biti rezultat infekcije, hroničnih promena na koži, kontakta s alergenima ili supstancama koje deluju nadražujuće. Naučite da prepoznate kožne probleme odraslih da bi znali kako da se s njima izborite.

Herpes zoster
Nastaje zbog reaktivacije varičela-zoster virusne infekcije. Češće se pojavljuje kod starijih osoba, osoba koje imaju HIV infekciju, maligna oboljenja, prepisana im je imunosupresivna terapija ili pate zbog teškog psihičkog ili fizičkog napora. Počinje osećajem pečenja, trnaca i koža postaje osetljiva. Osip nastaje 24-48 sati kasnije, prerasta u bolne mehuriće koji traju oko dve nedelje, najčešće na trupu i stražnjici. Osip brzo nestaje, ali bol, ukočenost i svrab mogu trajati mesecima, godinama ili čak ceo život. Lečenje se obavlja antivirusnim lekovima, steroidima, a lokalno se može aplikovati talk.

Koprivnjača (urtikarija)
Česta alergijska reakcija - osip koji svrbi bocka ili žari. Uzroci mogu biti lekovi, kozmetika, hrana, aditivi, gljivice, bakterije, crevni paraziti... Izgleda kao kada se ožarite koprivom, pa otud i naziv. Kvržice mogu biti ružičaste i bele. Mogu nastati i plikovi ispunjeni tečnošću. Pojavljuje se bilo gde na telu, a može trajati nekoliko minuta ili dana i nestaje bez traga. Antihistaminici i kortikiosteroidi pružaju olakšanje.

Psorijaza
Nezarazni osip koji karakterišu crvena zadebljanja prekrivena belim ljuspicama najčešće na laktovima, kolenima, donjem delu leđa. Veća je verovatnoća da je dobiju osobe koje su genetski predisponirane, a pri tom izložene delovanju izazivača, poput stresa, pritisak, povrede, izloženost nekim materijama, lekovima, gojaznost... Verovatnoća da će dete dobiti psorijazu ako je ima jedan roditelj je 30 odsto, oba roditelja 60 procenata. Terapija je veoma komplikovana i uključuje lekove koji se primenjuju na kožu, svetlosnu terapiju, oralne medikamente, injekcije i infuzije.

Rozacea
U pitanju je povećana osetljivost kapilara kože lica koja obično prođe nezapaženo zbog verovanja da „pijanci imaju crveni nos“ ili da je „rumenilo odraz zdravlja“. Počinje kao lako rumenilo, rozacea izaziva crvenilo na nosu, bradi, obrazima, čelu, čak i na očima. Crvenilo se može pojačati vremenom, kako krvni sudovi postaju vidljiviji. U nekim slučajevima, koža postaje zadebljana, pojavljuju se potkožne ili gnojne bubuljice. Lečenje uključuje medikamente, lasersku terapiju, dermoabraziju, elektrokauterizaciju.

Ekcem

Crvenilo i otok pretvara se u bubuljicu koja puca, sasuši se, sljušti i nestane kao da ništa nije bilo, osim što sve vreme osećate izražen svrab. Stres, sapuni, alergeni i klima mogu podtsknuti imunosistem da reaguje nastankom ekcema. Kod odraslih se često pojavljuje na laktovima i rukama, ali može da se zapati i na dlanovima i tabanima. Pomažu antiseptične obloge, kortikosteroidne kreme, antibiotske masti, antihistaminici. Izbegavati češanje.

Groznica (Herpes)

Mali, bolni čirevi puni tečnosti na ustima ili nosu, a izaziva ih herpes simpleks virus. Traju od 10 do14 dana i vrlo su zarazni. Razlozi za nastajanje mogu biri groznica, previše sunca, stres, promena u nivou hormona (menstruacija). Antivirusne tablete ili kreme obično pomažu, ali ako je čir gnojan, imate temperaturu ili su vam oči nadražene, hitno se obratite lekaru.

Fibromi

Sitne izrasline u boji kože ili nešto tamnije tkivo koje visi na „stabljici“. Obično se pojavi na vratu, grudima, leđima, pazuhu, ispod grudi ili u predelu prepona, najčešće kod žena i starijih osoba. Nisu opasne i obično ne uzrokuju bol, osim ako ih ne iziritirate trljanjem ili trenjem odeće. Lekar može da ih ukloni sečenjem, zamrzavanjem ili spaljivanjem.

Osip od biljaka

Kontakt sa nekim otrovnim biljkama izaziva osip kod mnogih ljudi. Počinje sa crvenilom i otokom koji počne intenzivno da svrbi, a mehurići se stvaraju od 12 do 72 sata posle izlaganja. Tipičan osip tačno pokazuje koliko je kože bilo izloženo i obično traje i do dve nedelje. Umirićete ga hladnim oblozima, zobenim kupkama, a za teške osipe lekar će prepisati kortikosteroide i antibiotike. 
Top