Šta je novo?

Najbolji lek za impotenciju nije vijagra

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
62.508
Nema sumnje da je dolazak PDE-5 inhibitora poput vijagre preporodio seksualni život mnogih muškaraca, ali ova terapija nije uvek najbolje rešenje, ističu stručnjaci.


51518995055c076ee71ee5471601827_v4%20big.jpg


Profesor Džefri Haket, specijalista za seksualno zdravlje u bolnici “Good Hope” u Birmingemu, smatra da vijagra neće pomoći najmanje polovini pacijenata jer je glavni uzrok erektilne disfunkcije nizak nivo testosterona u krvi.

Testosteron je odgovoran za energiju, libido i seksualnu funkciju muškaraca i od važnosti za odvijanje brojnih procesa u organizmu.

Proizvode ga pretežno testisi, a njegov nivo počinje da opada nakon 40. godine života.

U prošlosti su injekcije testosterona prepisivane samo pacijentima koji su imali abnormalno nizak nivo testosterona zbog retkih urođenih medicinskih stanja, tumora na mozgu ili oštećenja prouzrokovanih hemoterapijom.

Danas, međutim, veliki broj stručnjaka smatra da se brojni simptomi koje nosi pad testosterona, poput smanjenog libida, erektilne disfunkcije, slabosti i lošeg raspoloženja, mogu ublažiti zamenskom terapijom testosterona u vidu injekcija ili briketa.

“Svim muškarcima sa ovim problemima trebalo bi da bude izmeren nivo testosterona. Ukoliko je nizak, treba prepisati odgovarajuću terapiju”, navodi Haket.

Doktor Malkolm Karuters iz Centra za zdravlje muškaraca istog je mišljenja.

“Vijagra može da deluje, makar i nakratko, ali kako nivo testosterona pada sve više, erektilna disfunkcija se opet vraća. Odgovarajuća terapija u tom slučaju bio bi testosteron”, istakao je Karuters.

IZVOR: DAILY MAIL (b92)
 
Top