Šta je novo?

Najbitnije grupa materijala na jednom mestu

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.345
baustoffgruppen.jpeg


Najbitnije grupa materijala na jednom mestu

Pod pojmom gradivo sabiru se brojni materijali koji se prema svojoj hemijskoj strukturi mogu podeliti u različite grupe.

http://www.bosch-do-it.rs/bosch-do-...trikovi/11316/savetiitrikovi.shtml#kommentare


Uputstvo
Pojmovi materijal ili gradivo se u graditeljstvu koriste za materijal sa kojim se podižu građevinski delovi i građevine. Pod pojmom gradivo sabiru se brojni materijali koji se prema svojoj hemijskoj strukturi mogu podeliti u različite grupe. Najčešći materijali koji se koriste u Nemačkoj daju se podeliti u sledeće kategorije:
Beton

Beton delimo na normalni i laki beton. Normalni beton je mešavina od cementa i dodatnih materijala - peska i šljunka. Nema šupljine i najčešće ima veliku čvrstoću na pritisak. Kad se u normalni beton ulože čelični umeci govorimo o armiranom betonu.
Laki beton se od normalnog betona razlikuje po sadržajnim materijalima. U pravilu se meša sa plovučcem i ekspandiranim betonom i ima znatno manju čvrstoću na pritisak. Posebna varijanta je porozni beton. On nastaje dodavanjem elemenata koji stvaraju gas i koji betoni pri stvrdnjavanju daju porozni sastav. Beton se najlakše daje obrađivati pomoću hamer bušilice jer se pri obradi betona ne mora vršiti pritisak na uređaj.
Zidni materijali

Zidne materijale delimo na puno kamenje, šupljikasto kamenje i pločaste materijale. Puno kamenje ima jedinstven sastav (zavisno od materijala gusti ili porozni). Za bušenje su prikladni hamer bušilice kao i vibracione bušilice.
Šuplje kamenje se sastoji od istog materijala, ali za razliku od punog kamena ima brojne šupljine. Stoga se pri bušenju šupljeg kamena koristi vibraciona bušilica jer hamer bušilica ima preveliku udarnu silu.
Pločasti materijali

Pločasti materijali su tanki zidni materijali kao što su gipskarton ploče, ploče sa gipsanim vlaknima i ploče od drveta. Oni se koriste prvenstveno za unutrašnju izgradnju. Za bušenje su prikladni vibracione bušilice sa isključenom udarnom funkcijom, kao i akumulatorske bušilice-odvrtači.Preuzeto sa bosch-do-it.rs
 
Top