Šta je novo?
Učlanjen(a)
26.03.2019
Poruka
171

Nada Gašić-MIRNA ULICA, DRVORED
mirna.jpg
Netko je, u noći 20. kolovoza 2003. godine, ubio Emanuela Pongračiča, liječenog pitiespijovca, na posebno okrutan način, utjeravši mu rukunicu naočala Ray Ban kroz oko sve do mozga. Ali to je tek začetak pletera raznih smrti u mirnoj ulici s drvoredom. Tko je tu prav, a tko kriv, živimo li s ubojicama ili je za sve kriva globalno poremećena, pregrijana klima?
Prvi roman Nade Gašič Mirna ulica, drvored portretira stanovnike jedne ulice i daje vedutu Zagreba - grada metropolitanski raznolikog i provincijski isključivog, licemjernog i okrutnog - tako dobro i uvjerljivo da čete se iz njega poželjeti preseliti, unatoč miru i drvoredu. Ipak nemojte, svi gradovi su slični, život se uglavnom odvija zaklonjen u stanovima. Problem počinje kada ulica počne ulaziti u stanove. Bez kucanja.
Naime, gradovi su samo kamene tvorevine, nevine po definiciji. Duh i odgovornost daju im stanovnici, u demokraciji birači, a u mirnoj ulici to su nerealizirani špijuni, gospođe koje traže samo svoj mir, homoseksualci u dubokoj ilegali, ostarjeli kvartovski frajeri, ubojice s jutarnje mise, shizofreničari, policajci, ljudi bez domovnice... panoramski promotreni, uvečani i razlučeni, zatečeni u komediji i paklu svojih svakodnevica

Hidden content
You need to reply to this thread or react to this post in order to see this content.
]​
 
Top