Šta je novo?

Na zagrebačke ulice dolazi još jedan veliki 'igrač'

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Na zagrebačke ulice dolazi još jedan veliki 'igrač'



Agencija Vlm|Danas.hr 31.08.2011.


0400007.48.jpg



Nakon niza trakavica oko izdavanja dozvola, ali i prosvjeda 'starih' taksista u Zagrebu, na ulice dolaze i taksisti Pave Zubaka, koji će voziti za 5,80 kuna po kilometru, a start vožnje će biti 14 kuna. Zagrepčanima će na raspolaganju biti i Eko-Taxi, te još jedan konkurent.

Nakon više od deset mjeseci, taksi-trakavici napokon se bliži kraj. Naime, u Gradski ured za promet pristiglo je više od 400 ponuda za preostalih 175 taksi-dozvola. Tako će, kako je najavio pomoćnik spomenutog ureda Mijo Bezer, 1. listopada ove godine napokon biti ispunjena kvota, odnosno popunit će se 263 slobodna taksi-mjesta oko kojih se posljednjih mjeseci vodila prava bitka.

Ipak, osim 50-ak fizičkih osoba koje traže po jednu dozvolu i prihvaćaju cijene Radio taksija Zagreb, od ukupno 16 tvrtki svoj su cjenik objavile jedino Oryx grupa, koja je u vlasništvu Pave Zubaka i Taxi Cammeo riječkog poduzetnika Koste Minovskog.

Zubak će, naime, putnike u budućnosti prevoziti sa startnom cijenom od 14 kuna, a svaki kilometar naplaćivat će 5,80 kuna – za noćne vožnje predviđena je ista cijena. Kao prvi među novim taksistima, nudit će i prijevoz životinja u kavezima uz nadoplatu od 10 kuna.

Bit će to velika konkurencija Cammeu, no riječka tvrtka i dalje ostaje najjeftiniji prijevoznik sa startnom cijenom od 15 kuna za dva kilometra dok svaki daljnji naplaćuje pet kuna.

Koliko će stajati prijevoz Eko-Taxijem, koji traži dozvole za 50 vozila, vlasnici, obitelj Marjanović, još ne žele otkriti, a u neizvjesnosti javnost drži i vlasnik T.R.C.Z-a (Tehnički remontni centar Zagreb) koji traži stotinu dozvola.

''Mi nismo očekivali toliki interes za autotaksi prijevoz, očekivao sam barem 100-tinjak zahtjeva manje, no i dalje vjerujem da na tržištu nema dovoljno vozača i mislim da će se svi prijaviti kod poslodavca koji im pruža najbolje uvjete'', kazao je Bezer.

Dosad najbolje uvjete (od 4.200 do 4.500 kuna na mjesec) nudi Zubak, a Eko-Taxi i Cammeo svojim vozačima isplaćuju tisuću kuna manje.

Aspiranti na taksi-koncesije za obavljanje taksi-djelatnosti moraju predočiti vrijedeću licenciju za obavljanje taksi-prijevoza, imati prebivalište u Zagrebu, moraju dokazati da posjeduju vozila te uz položen ispit o poznavanju grada i njegovih znamenitosti platiti po 1.500 kuna za svaku dozvolu, a one će vrijediti pet godina.

Liberalizacija taksi-tržišta najteže je pogodila zagrebačko udruženje Radio taksi Zagreb sa svojih 1100 članova.
 
Top