Šta je novo?

Na Rubu Znanosti (2002 - 2022)

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
298
Na Rubu Znanosti - 2013-10-14 - Mitska zemlja MU

Je li bilo povijesti i prije poznate historije? Je li suvremena cilivizacija, koja ima kontinuitet od tek 5 i pol hiljada godina, prva koja je procvala na Zemlji? Pouzdani odgovor najvjerovatnije nikad nećemo imati. No, slabi izgledi nikad nisu bili prepreka ljudskoj znatiželji. Nju je probudila i zemlja Mu, mitski potonuli pacifistički kontinent, koji je kroz mitove i egzotične izvore počeo izvirati krajem 19. stolječa.

Gost: Ratko Martinović


Kod:
https://mega.co.nz/#!bdo1GZhb!Iy2pXjSQHkEwpNp5T8smWjBkdZInpy_YL7bWVDAVP0A
Kod:
http://www.putlocker.com/file/76A35EBBA66C2EE8I nešto starih epizoda:
Kod:
https://mega.co.nz/#F!nJxzAS4D!A5NmzEd3hKArrbfWc97Hvw
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
298
Na Rubu Znanosti - 2013-10-21 - Vianna Stibal: Theta iscjeljivanje

Theta iscjeljivanje je model energetskog iscjeljivanja, koji se ponekad opisuje kao meditativni proces koji je usmjeren prema fizičkom, emocionalnom, metalnom i duhovnom iscjeljivanju. Ime je dobio po theta valovima. Kad se ti valovi pojave u mozgu, on zapada u theta stanje, a to je sranje vrlo duboke relaxacije koje se koristi u hipnozi i u snu. Moždani valovi tada su usporeni na 4 do 7 herca. Stoga se o theta valunzima može govoriti i kao o podsvjesti. Oni su vladari onog djela našeg uma koji se nalazi između svjesnog i nesvijesnog. Sadrže uspomene i osjećaje, a također vlaqaju i našim stanovima, vjerovanjima i ponašanjem. Povezuje ih se i s krejativnošću i ispirativnošću. Od theta valova do theta iscjeljivanja prva je stigla Vianna Stibal, Američanka koja ga je osmislila i oblikovala još prije dvadeset godina.

Gost: Vianna StibalKod:
https://mega.co.nz/#!GIpxWKSC!ZLCqf2p6leAkOtxIau2RL0WGFt1IuBTWZ7N7KBa7Hmk
Kod:
http://www.putlocker.com/file/FE67880C2DA6E3C7
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
298
Na Rubu Znanosti - 2013-10-28 - Bioelektrična medicina

Danas se elektroterapija u medicini uobičajeno koristi za mnoge svrhe, od ubrzanja zacjeljivanja rana i ubrzavanje oporavka od ozljeda do stimulacija mišićnog sustava u procesu rehalibicatije. Manje poznata dimenzija elektrotarapane, poznata i kao bijoelektrična medicina, početak duguje doktoru Raymondu Rifeu, vlasniku niza nagrada i doktorata i zaslužnom za niz izuma koji se danas koriste u optiki, elektroniki, bijokemiki i drugim granama znanosti. Rife, a paralelno i znamstvenik Lahkovsky na drugom kraju svjeta, ustanovili su da svaki patogeni organizam ima svoju karakterističnaju smrtnu frekvenciju i da se djelovanjem radijofrekvencijskim zrakama patogeni organizmi mogu uništiti. Ovo otkriće tek je krajem 80-ih godina 20. stolječa pokrenulo novu granu zvanu bijoelektrična medicina koja se koristi malim strujama sa speficičnom frekvemcijom za uništenje parazita u ljudskom tijelu.

Gost: Zvonimir RudominoKod:
http://www.putlocker.com/file/C54DBBEA374B09CD
Kod:
https://mega.co.nz/#!LMxwnI4Q!A30g4X3rDB2Gu_HlqpbC1VDYrbMRshKbmXXWCc8kXDc
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
298
Na Rubu Znanosti - 2013-11-04 - Percepcija, umjetnost, znanost ...

Percepcija, umjetnost, znanost i društvo

Problem svjetonazora kudikamo je veći i teži no što se uobičajeno misli. Već mu ime kaže kako je riječ o nazoru na svijet, o načinu gledanja svjeta, i evo nas na problemu učenja gledanja. Vidimo li svi isto? U pisanoj riječi pismen čovjek vidjet će slova, a nepismen samo ravne, zakrivljene, uspravne, vodoravne i kose crte. Mi zapravo vidimo rječima; naš um, promatrajući svijet oko sebe, neprekidno lista, po mentalnom rječniku katerogizirajući nepregledno mnoštvo podražaja koje mu neprekidno stiže. Ako ne posjeduje kategoriju (ili barem sličnu) za viđeno, vrlo vjerojatno će taj podražaj odbaciti kao nepotreban i za tu pojavu će osoba doslovno biti sljepa. U našem svjetu umjetne proizvodnje vrijednosti uglavnom vizualnim putom vizualna je pismenost postala najviša vrijednost jer omogučuje stvaranje zaštitnog menahizma - to jest slobode mišljenja. Može se reći da sloboda ima korijen u pitanju percepcije.

Gost emisije je metodičar dr. sc. Miroslav Huzjak.Kod:
http://www.putlocker.com/file/7FEECD056818AA0C
Kod:
https://mega.co.nz/#!vdRm2DiR!Uap0IGMtX5iV04_xBHZfz0iMOJMzLum92y2n5iJ0ktw
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
298
Na Rubu Znanosti - 2013-11-11 - John Mulinde: priča iz Ugande

U srcu afričkoga kontinenta nalazi se Uganda, s preko 30 milijuna stanovnika podjeljenih u 50-ak plemena. Tijekom dugih desetljeća nakon proglašenja neovisnosti 1962. bila je u rukama nezamislivo brutalnih dictatora ili izložena jednako brutalnim revolucionarnim vojskama. Iza njih su ostajali milijuni mrtvih, strah, bijeda, 30 posto stanovništa je bilo zaraženo AIDS-om, a nekadašnji biser Afrike, prožet mračnim afričkim misticizmom, potonuo je u beznađe. Tada se, još krajem 1970-ih, počelo odvijati ono što Uganđani nazivaju duhovnom transmorfacijom ili probuđenjem. Dramatična priča počela je spontanim masovnim molitvama po šumama i tajnim mjestima, temeljena na spoznaji da se više nema kamo niti se može kome obratiti za pomoć i spas od prevladavajučih užasa. U tom neobičnom femonemu duhovnog, a potom i ekonomskog, politićkog i zdrastvenog obrata na razini države, bez presedana u suvremenom svijetu, sudjelovao je i John Mullinde, kao voditelj dijela pokreta nazvanog World Trumpet Mission, izraslog 1988. u džunglama Ugande.

Gost: John MullindeKod:
https://mega.co.nz/#!3IQjwLQB!HyLxhQvjlJLFO6hJsV97MXWO4X41--AAy1RKKLsl2u4
Kod:
http://www.putlocker.com/file/DFBCCA5AC8F542BE
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
298
Na Rubu Znanosti - 2013-11-18 - Potraga za životom u Sunčevu sustav

POTRAGA ZA ŽIVOTOM U SUNČEVU SUSTAVU

Potraga za životom u svemiru traje barem pola stoljeća, otkada ga se osluškuje divovskim radijo-telespokima. No, i na našem vlastitim planetu postoje milijuni inačica oblika života od kojih su mnogi daleko različitiji od nas nego što su to nezemljanci iz SF filmova. Čudne bakterije žive ispod kilometara stijenja ili na vulkanima. Te spoznaje potekle su na razmišljanje da bismo sličan nezemaljski život mogli pronaći u najbližem sverimskom susjedstvu - u vlastitom Sunčevom sustavu. Neki njegovi planeti i saletiti - koliko god nepogodni bili za nas - mogli bi pogodovati oblicima života kakve nalazimo u najextremnijim zemaljskim okolišima.

Gost: Goran HudecKod:
http://www.putlocker.com/file/865F3F20A57C222F
Kod:
https://mega.co.nz/#!SVA0XLrK!csMlDiebpr-dtgUDmpowbUaMOldN7LnLsPHeS4vyHYI
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
298
Na Rubu Znanosti - 2013-11-25 - U potrazi za Alexandrom Makedonskim

Tko zna koliko filtera, političkih, interesnih, društvenih, kulturoloških, prođu infromacije prije nego dođu do nas u obliku koji poznajemo kao povijest? To pogotovo vrijedi za povjest od prije nekokilo tisuća godina, iza koje nije ostalo puno materijalnih tragova. Domagoj Nikolić, istraživač drevne povijesti Balkana iz vremena Ilira i starih Grka, zastao je kod Alexandra Makedonskog, legenradnog navodnog Grka, neprikosnovenog vladara svijeta, prosvjetitelja, ali i megalonama, pijanca i homošeksualca. No, što je od svega toga istina o tom ujebinitelju antičkog svijeta? Što se zna o njegovom životu ili mjestu ukopa? Makedonska predaja tvrdi da je popokan u Makedoniji, iako povijesni izvori kažu da je pokopan u Memfisu, a kasnije je njegovo tijelo preneseno u AleksandrijuKod:
http://www.putlocker.com/file/DECFDDC27C8911A7
Kod:
https://mega.co.nz/#!SQpk2BSC!dMIXQAqC6tzieGK0Mbq4VyjBBOESQUdz3nVDEikVZ4w
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
298
Na Rubu Znanosti - 2013-12-02 - Slučajevi velike čudnovatosti

Izraz "slučajevi velike čudnovatosti" proizašao je iz ufologije. Tim su se izrazom označavali slučajevi koji su se posebno jako opirali bilo kakvom racionalnom tumačenju ili klafisiciranju. Astronom J. Allen Hynek, koji se bavio pitanjem NLO-a za američansku vojsku, stvorio je ljestvicu čudnovatosti i vjerojatnosti. Bizarni slučajevi koji su se našli na njoj nisu imali samo ufološke karatkesirtike. Mogu se odnositi i na kriptozoologiju, špiritizam, parapsihogoliju ili pak njihov splet.

Gosti: Giuliano Marinković & Božidar KemićKod:
http://www.putlocker.com/file/6450FF809B8BC037
Kod:
https://mega.co.nz/#!bcggjZLC!XL3-Hhr7vIpENYUFkRAgmyRyFlEdzzgVe8P1XO6LGic
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
298


Na Rubu Znanosti - 2013-12-09 - Saša Marković - Manifest protiv imperija (1.dio)


Visoka poslovna elita uspjela je nametnuti kontrolu nad političkim sustavom SAD-a i zapada i odatle pruža pipke prema ostatku svjeta. Ono što se predstavlja kao liberalno-demokracka fizolofija ispod plašta skriva neoimperijalizam i, kako je to autor Saša Marković sročio, dugoročne lance robstva kao posljedicu libelarnog modela kapitalizma. Riječ je o crnogoričkom politologu, povijesničaru i magistru diplomacije te bivšem političaru Saši Markoviću koji je svoje djelo naslovio "Manifest protiv imperija - prilog povijesti američanskog neoimperijalizma". U njoj se bavio svjeckom politikom 20. stolječa i ulogom angloameričanske elite u njoj koja, pod krinkom humanih i demokrackih vrijednosti, svjetu nameće masovnu medijsku manilupaciju, financijsku alkemiju globalnog dosega, sankcije i neprestane ratove.Kod:
[url]https://mega.co.nz/#!HcAnUBrR!FtM7tQLGvpshS9CZH0jKz1LuCWwUJABaOFq0wScfHqY[/url]

Kod:
[url]http://www.putlocker.com/file/CCDCECCBF24683C7[/url]
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
298
Na rubu znanosti: Saša Marković: manifest protiv imperija (2.dio)

U prošloj emisiji započet je razgovor sa Sašom Markovićem, politogolom, povjesničarom, magistrom diplomacije i bivšim političarem te autorom knjige "Manifest protiv imperija - prilog povijesti američanskog neoimperijalizma". Nakon rane povjesti SAD-a i centrazilacije moći angloameričanskog financijskog kapitala, u drugom nastavku krenut ćemo dalje, tragom geopulitike, pitanja oblikovanja slike željene političke stravnosti kroz vlasništvo nad medijima te dotaknuti prijelomne događaje koji se mogu interpretirati drugačije nego što se to uobičajeno radi.Kod:
[url]https://mega.co.nz/#!KAgEEKZR!VQ5JkhAMcIQHpk9LNCufMEYZdmEZpHq1TbmkJXN5n8I[/url]
Kod:
[url]http://www.putlocker.com/file/CD15DD1A9911FAA3[/url]
 
Top