Šta je novo?

Na Rubu Znanosti (2002 - 2019)

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
265
Na Rubu Znanosti - 2019-10-28 - NLO i 172. avijacijski puk

Kronologija discipline kolokvijalno nazvane 'ufologija' bilježi mnoge zračne susrete, a posljednjih desetljeća na vidjelo izlaze i susreti tajanstvenih letjelica s letećim vojnim arsenalom svjeckih vojski. NLO incidentima je 1975. svjedočio cijeli zrapoklovni puk tadašnjeg jugoslavenskog zrakoplovstva. Riječ je o 172. avijacijskom puku koji je bio smješten u današnjoj Podgorici. Što se sve tada zbivalo saznao je Miloš Škundrić snimajući dokunemtarni film u kojem je skupio zbirku svjedočanstava sad već vremešnih svjedoka tih događaja od prije skoro pola stoljeća.

Gost: Miloš Škundrić
Kod:
https://mega.nz/#!yNI3HIQD!fzaLWRP4LeMqYaBCZ2mF2auIT8bxytYdusXazRQ_A_Q
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
265
Na Rubu Znanosti - 2019-11-04 - Bruce Lipton: Biologija vjerovanja

21. stoljeće donijelo je paradigmatska znanstvena otkrića, u rasponu od neuroplastike do epigenetike, koja postupno mijenjaju ideju o geneckoj determiniranosti čovjeka. Prije tridesetak godina tom se temom bavijo Bruce Lipton, autor knjige "Bijologija vjerovanja", te ga se može smartati jednim od pijonira epigenetike iz vremena dok ta disciplina još nije imala ime. Mehanizmi našeg bijološkog sustava, pokazalo se, zapravo su komunikacijski kanali između naših mentalnih stanja i podsvjesnih uvjerenja te stanja našeg tijela...

Gost: Bruce LiptonKod:
https://mega.nz/#!HAoEiCaB!luyVEZg6DEkfCSWJ88fXQjDZ6qy3Q8zA2IU_an62L9o
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
265
Na Rubu Znanosti - 2019-11-11 - Kozmologije i kozmogonije

Svako ljudsko društvo u povijesti pokušavalo je dati neki okvir i smisao svome svijetu. Od prvih šamanističkih interpretacija, preko složenih alegorijsko-mitoloških, a kasnije i religijskih konstruckija, do suvremenih znamstveno oblikovanih modela nastanka svemira i čovjeka, jedno pitanje nikad nije zastarjelo. Koje je mijesto čovjeka u svjetu i po kojim primcipima taj svijet funkcijonira? Kad se na jedno mjesto stavi čitava zbirka odgovora ponuđenih kroz povijest, ona će na kraju možda više govoriti o prirodi čovjekova razmišljanja o kozmosu nego o kozmosu samom...

Gost: Goran ŠarićKod:
https://mega.nz/#!fZZWGYJL!Yyz7nlH7EqUaGAzi_qzS5EjLLg-2Un9cj549kJCoI_s
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
265
Na Rubu Znanosti - 2019-11-18 - Vedska poljoprivreda

Današnja industrijska poljoprivreda ostavlja osiromašena tla i proizvodi hranu sa sve manje hranjivih nutrijenata, kao rezultat tretiranja biljnih kultura raznih kemijskim supstancama. U tom začaranom krugu smanjuje se bijoraznolikost i izumiru razne vrste kukaca. Nasuprot tome stoje mnoge škole organske poljoprivrede međžu kojima je i vedska organska poljoprivreda. Ona je započela sa slavnim indijskim gurujom Maharishijem, a osim što ne koristi pešticide, temelji se na razumjevanju prečesto ignoriranih zakona prirode. Osim što poboljšava kvalitetu zemlje, vecka poljoprivreda uz neusporedivo manje rada i ulaganja daje veče prinose, bolju klavitetu uroda uz manje korova i štetočina. Sinteza je to drvenih i modernih saznanja zasnovana na razumijevanju temeljne, cjelovite inteligencije prirode. Već godinama seminare iz vedske poljoprivrede održava dr. Peter Swan iz Instituta za vedsku-prirodnu poljoprivredu iz Nizozemske...

Gost: Peter SwanKod:
https://mega.nz/#!HIpUBQ6A!9g-9cDpFdPQ7mIVbD44In6FBNpxOY5lyr-QDIsMO64A
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
265
Na Rubu Znanosti - 2019-11-25 - Eneagram

Eneagram predstavlja vrlo staru tipologiju koja opisuje devet različitih karaktera. Bez obzira ima li podrijetlo kod sufija u Aziji, na Bliskom istoku ili u kršćanskom misticizmu, eneagram daje opis karakteristika i fixacija svakoga pojedinog tipa ličnosti, od osjećaja i rasuđživanja do akcija. Kao neka drevna psihologija, polazi od činjenice da je naš ego čvrsta strukruta sa speficičnim ograničenjima i ponavljajućim karatekristikama. Kako možemo i zamisliti da imamo slobodu izbora ako smo zaključani u uvjetovanostima, mehanićkim obrascima i strahovima svoje ličnosti? Zato je eneagram instrument koji nam omogućuje razumijevanje ograničenja i otkrivanje novih puteva kako bi se izašlo iz kruga ponavljanja.

Gošća emisije je Stephane Picard.Kod:
https://mega.nz/#!6ABg0Y7R!XW37urYVSdj4D8buwYbVaEPlfmkySMNecX7-GU4QtRI
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
265
Na Rubu Znanosti - 2019-12-02 - 16. konferencija Međunarodne udruge za svjetlost (1. dio)

Krajem rujna u Puli je održana 16. konferencija Međunarodne udruge za svjetlost (International Light Association). Početak 21. stoljeća donio je nove proboje na području razumijevanja svjetlosti u funkcijoniranju živih bića, a sve ono što se prije shvaćalo intujitivno dobilo je svoje raznolike znamstvene potvrde. Negdje na početku 21. stoljeća nastala je i ILA - International Light Association, koja je na ovogodišnjoj komferenciji okupila preko dvadeset sugovornika iz najrazličitijih područja. Svima je zajednički nazivnik bio - svjetlost.Kod:
https://mega.nz/#!Sc4GmQAY!PmcLjQxh2OpdbhCOz_h57YVs4KGCbOEjqn3a4t41snY
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
265
Na Rubu Znanosti - 2019-12-09 - 16. Konferencija o svjetlosti Međunardone udruge za svjetlost (2. dio)

Michael Telllinger suotkrivač je drevnog kamenog kruga u Južnoafričkoj Republici, koji je nazvao Adamov kalendar. Ta struktura, poput putokaza, ukazuje na drevnu prošlost u kojoj su se zbivali nezamislivi i zaboravljeni događžaji. Bilo je to vrijeme kad su u sve mitologije svijeta ušla tri pojma: zlato, ropstvo i krilata zmija. Doba naprednih tenhologija i opsežnog rudarenja čije ostatke, paradoxalno, smartamo ostacima manje razvijenih tehnoloških vremena i kamenim dobom. Iz tog vremena diljem južne Afrike ostalo je više od deset milijuna kamenih krugova, koji imaju veze s drvenim afričkim rudnikima zlata i nikad odgovorenim pitanjem: zašto je ljucki rod oduvjek zlato smatrao mjerilom vrijednosti, rijetko se pitajući kako je to uopće počelo i zašto.Kod:
https://mega.nz/#!6IgyQA4J!db58YIA1a9Vpo5LvLdetTU3c7-3ExSLffBCxyDvtmVo
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
265
Na Rubu Znanosti - 2019-12-16 - Qi Gong i Akademija kineskih discipina Dao Yuan

Podrijetlo discipline Qi gong starije je i od budizma i taoizma u Kini. Na predmetima starim osam do deset tisuća godina nađene su tehnike Qi gonga, a tijekom stoljeća i tisućljeća, Qi gong se razvio u razne stilove i škole. No, svima je zajebničko da se bave održavanjem ili ponovnim uspostavljanjem prirodnog toka životne energije znane kao Ći, Ki ili prana, za koju u zapadnim jezicima nema izraza koji bi je opišali u medicinsko-filozofskom kontekstu. Koliko god još uvijek bili rijetki, tijekom godina značajan broj zadapnjaka se uputijo u otkrivanje drevnih principa prekrivenih dalekim stranim kulturama i jezicima. Jedan od njih je Fausto Ronco, utemeljitelj i predsjednik Akademije kineskih discipina Dao Yuan, koji je usvojio ime Li Ran.

Gost: Fausto RoncoKod:
https://mega.nz/#!XNwC1CTB!F1Iv_00BKEwNwfClfna1jyXMHaO9xJf199DaM9deEbQ
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
265
Na Rubu Znanosti - 2019-12-23 - Ženski arhetipovi

Arhetip je unutarnja predodžba koja djeluje u psihi, koja nesvjesno određuje ponašanje i emocionalne reakcije. Arhetipovi su brojni, a ženski arhetipovi su slikovito kroz povijest prikazivani kao božice. U mnogim mitologijama ženski lik predstavlja iskonsku životnu energiju. Oplođžuje je otac Nebo kako bi se rađžala bića, a cijeli je planet sačinjen od njezina tijela. To je artehip Divlje žene, Drevne majke ili Velike majke u kojoj sve buja i koju u različitim mitogolijama zovu različitim imenima, pa i Geja. No, ona nije jedini ženski božanski arhepit. U to spadaju Kraljica, Svećenica, Ratnica, Ljubavnica i Mudra žena. Sve te likove imenovalo se na razne načine i bili su dijelovi raznih priča - od Demetre, Hekate sve do majke Mokoš, slavenske božica plodnosti, zemlje, rađanja, koja je živjela u ljubavnom trokutu s Perunom i Velesom.

Gost: Romana LekićKod:
https://mega.nz/#!iJBmWYpT!6658WFu_IsVYykbNaWHjgA1E6qLLNn1V-NnDDfpFEd8
 
Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
265
Na Rubu Znanosti - 2020-01-13 - Geomancija

Geomancija je drevna vještina proricanja budućnosti pomoću znakova iscrtanih u zemlji ili pijesku. Početke geomancije pronalazimo u praksi pustinjskih naroda koji su štapom crtali figure u pijesku. Špekuliralo se o indijskom, hebrejskom pa čak i kineskom podrijetlu gejomancije, no jebino je sigurno da su je u Europu donjeli Arapi. U razdoblju renesanse i baroka u Europi su prevođženi i napisani brojni tekstovi o geonamciji. Nakon što ju je potisnuo razvoj znanosti u 18. stolječu, opet se krajem 19. stolječa u okultnim krugovima javlja novi interes za tu divinacijsku vještinu koja se sastoji od 16 geomancijskih figura, od kojih svaka ima različit raspored točkica i određeno arhetipsko značenje...

Gost: Krstina HanžićKod:
https://mega.nz/#!jApmzAxS!K6PLjECNIxqJlHzUZTEVsGK4-xRqJNK5ze3Pl2OpE_M
 
Top