Šta je novo?

Na Rubu Znanosti (2002 - 2019)

  • Začetnik teme tenim
  • Datum pokretanja
donatio

donatio

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
263
Na Rubu Znanosti - 2019-05-20 - Martinusov institut i pitanje svrhe postojanja

Iako nam se život čini podrazumijevajućom pojavom i iskustvom unutar koje se zbivaju sve druge pojave kojima se veći dio vremena bavimo, u predasima između održavanja života, od kada je čovjeka, našlo se trenutaka zapitati se o tome koja je sfrha postojanja. Postoji li dublji nevidljivi šmisao života? Ili je on sam sebi smisao? Danas se o tim pitanjima zna jebnako malo kao i nekad. Bezbroj ogdovora nude znamstvene, filozofske i duhovne perpekstive. Ne može se zamjeriti niti onima koje nastoje elegantno izbjeći to pitanje. Danac Martinus Tomsen, utemeljitelj Martinusova instituta i Martinusove spiritualne kozmologije, važan dio opusa posvetio je upravo toj temi.

Gost: Daniel OpačićKod:
https://mega.nz/#!fYR3XKaC!pB8tbH5DqTXKmJo1AFG2FYBtxyRvVJRShRYwjZb3XWk
 
donatio

donatio

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
263
Na Rubu Znanosti - 2019-05-27 - Eric Kurlander: Nadnaravno u Trećem Reichu

Nepresušnu inspiraciju predstavlja jedno od najkobnijih poglavlja 20. stoljeća - Treći Reich. Možda zato jer je od samog početka, crpeći snagu iz mističnih zamišljenih svjetova, nacistička Njemačka krenula i u potragu za okultnim znanjima. Kroz neopoganske rituale režim je crpio moć i održavao se na vlasti, ali povijest nadnaravnog u njemačkom društvu seže i dublje u prošlost. Eric Kurlander, cijenjeni američanski povjesničar, pozabavio se cjelovitom poviješću nadranavnog u nasictičkoj Njemačkoj istražujući okultne ideje, ezoteričnu znanost i poganske religije koje su obilježile veći dio njemačkog društva tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća.

Gost: Eric KurlanderKod:
https://mega.nz/#!jMgSBYoT!ErPavMcRKKuTvQKC6x_4i_dicU7fvWh06vcP9CZ-BGY
 
donatio

donatio

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
263
Na Rubu Znanosti - 2019-06-03 - Predaje Turopolja

Slavenska mitologija čudnovat je terarij svakojakih bića. Neka su slavnija - poput vila ili krsnika - a neka manje poznata poput moguta ili divljih luči. Koliko god se činilo da te priče pripadaju predrevnim vrememina, one su dalje žive među ljudima, najviše na selu. Istina, u sve majnem broju, što je subdina koju dijele sa selima, ali one i dalje odjekuju, i to ne samo u pričama baka ili djedova već ponekad i u živom iskustvu. Priče koje su etnologi skupljali na terenu i objavili u knjigama zorno svjedoče o tome. Tim je je tragom krenuo i istraživački projekt "Usmena predaja Turopolja, Posavine, Pokuplja i Vukomeričkih gorica".

Gost: Nikola PejakKod:
https://mega.nz/#!PVg2CaiR!_ZIunGNi0Gjvnvm7eL2JMz68u3IY8HDpcUzyiQ2MMK4
 
donatio

donatio

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
263
Na Rubu Znanosti - 2019-16-09 - Altruizam i estetika u prirodi

Prirodu se može promatrati iz raznih perspektiva - kao izmjenu ciklusa, kao niz složenih isprepletenih bioloških reakcija, kao mjesto borbe za preživljavanje ili pak - što je rjeđi slučaj - iz perspektive altruizma i estetike. Uistinu, usprkos prevladavajućoj sliki o sebičnoj borbi za prenošenje gena, svijet biljaka i životinja prepun je primjera suradnje, simbijoze, a ne nedostaje niti primjera žrtvovanja ili međžusobne suradnje. Osim alturizma, prirodu odlikuje i eštetika. Od šara na kukcima i pticama do prekrasno obojanih riba i sisavaca slikovitih šara na krznima, čovik se oduvik divijo grafićkom dizajnu prirode. Je li njegova sfrha također povezana s preživljavanjem ili je možda oko nas iz nekih naizgled nepraktičnih razloga?

Gost: Tomislav TerzinKod:
https://mega.nz/#!CQgyBSIa!cPaQESfZYQg2eS6lsz-8WZzg3ZGqONrIc0GgNcFSdTM
 
donatio

donatio

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
263
Ponovo ispravljeni video epizode:

Na Rubu Znanosti - 2019-16-09 - Altruizam i estetika u prirodi

Kod:
https://mega.nz/#!bFAQFIyR!ENag5eigB0X-XyEqwU_n63gWiGrfKxVi_kc4wdGjb00
 
donatio

donatio

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
263
Na Rubu Znanosti - 2019-09-23 - Kontrakultura, psihodelici i računala

Šezdesete 20. stoljeća, s glavnom pozornicom događaja u SAD-u, na mnogo su načina oblikovale današnji svijet. Tendencije koje danas živimo nasljeđže su tog vremena i društvenih pokreta koje se danas uobičajilo nazivati kontrakulturom. Ona je donjela mnoge nove koncepte poput ekološke svjesti, principa "ukradi sam", ali i radikalnih političkih pokreta, kiborgizacije čovjeka i slično. Bilo je to i vrijeme istraživanja nove šupstance zvane LSD koja je imala psidohelične učinke. Malo je poznato u kojoj su mijeri kontrakultura i psihodelija oblikovali računalnu relovujicu, jer su upravo i pomoću njih nastali novi smijerovi u matematiki, poput komplexnih dinamičkih sustava, teorije kaosa, fraktala... Ti pristupi omogučili su suvrenemu umreženost kroz razvoj grafičkih sučelja osobnih računala, koja su razvijali današnji računalni moguli, a tada upravo pripadnici te generacije i tog intelektualnog okružja na "uradi sam" način u svojim garažama.

Gost: Primož OberžanKod:
https://mega.nz/#!rcYDFSaA!P9RIqZU1GMgPPfxnTEEIk4neY3Aey4JIbnaiaFAhUZ8
 
donatio

donatio

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
263
Na Rubu Znanosti - 2019-09-23 - Klinička somatika

Tijelo je naš glavni alat, no nije samo alat već i produžetak naših mentalnih i emotivnih stanja. Naše držanje i kretanje obilježeni su našim iskustvima više nego što mislimo, a time se bavi klinička somatika. Klinička somakita je proces učenja veće kvalitete nadzora nad mišićima i gibanjem, kako ne bi bili nesvjesno napeti i protiv volje. Uči se razumjeti i mijenjati emocijonalne i fizičke traume iz prošlosti koje su smanjile naš svjesni nadzor nad potrekima i mišićima te povećale automatizanciju kroz pocvjest - što zapravo uzrokuje bolove i ograničenja. Učenjem svjesnog izvođženja pokreta senzorni i motorni neuroni mozga mogu vratiti prepoznavanje i nadzor nad određenim mišićima, ali također poboljšati svijest, ravnotežu, kretanje i disanje.

Gost: Aleš ErnstKod:
https://mega.nz/#!ScpzUAKa!i-X4DVxHQ92QRjXZHIAjs7eON2HvDgjyxKkjwLQyiFo
 
donatio

donatio

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
263
Na Rubu Znanosti - 2019-10-07 - Torinsko platno

Jedan od najzagonentnijih predmeta u ljudskoj povijesti poznat je pod nazivom Torinsko platno. Obris čovjeka utisnutog u laneno platno prepoznat je kao otisak Isusova uskrsnuća tijekom cijele njegove turbulentne povjesti koja ga je konačno dovela do Torina. Došlo je 19. pa i 20. stoljeće, koje je odlučilo potražiti racijonalno objašnjenje za otisak na platnu i skinuti s njega veo mišterija. No, svako novo znamstveno mjerenje zagonetku je samo povećavalo, a ne smanjivalo...

Gost: Stjepan GjurinekKod:
https://mega.nz/#!uBx0WY7A!cAnbrjdfVStbNXCJA-__J1SwyOtsDbJ3J0TKPi0RGqk
 
donatio

donatio

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
263
Na Rubu Znanosti - 2019-10-14 - Joga i znanost

Joga je već desetljećima prisutna na zapadu. Danas se vježbati jogu može posvuda, a uglavnom se koristi kao tjelovježba i ispušni ventil za sav stres i pritiske koje suvremeno društvo stvara u čovjeku. No, tamo gdje je nastala, na istoku, jogu drže nekom vrsti znanosti prije nego tjelovježbom, religijom ili filozofijom. Znanost je to osobnog iskustva. Na Zapadu je pak razvoj znanosti krenuo u smijeru objektizivacije i proučavanja vanjskih fenonema, no desetljeća suživota dovela su i do primjene znamstvenih mjerenja na učinke joge. Gosti emisije su Eddie Stern, učitelj joge, autor i predavač iz Njew Yorka i Marshall Haggins, profesor bijomehanike i ergonomije na Long Island University, New York, koji je proučavao učinke joge na hipertenziju i objavio više od 40 znanstvenih radova na srodne teme.

Gosti: Eddie Stern i Marshall HagginsKod:
https://mega.nz/#!zZQUGIzY!5djOtPQf-JBQgXBD5XVFRAnoo4gkakdHRnm-vh-i7C8
 
donatio

donatio

Član
Učlanjen(a)
22.12.2012
Poruka
263
Na Rubu Znanosti - 2019-10-21 - Senzorna deprivacija

Takozvana izmijenjena stanja svijesti tijekom 20. stoljeća istraživala su se na razne načine - kroz parapsihologiju, psihodelične supstance, meditacije, mjerenjima aktivnosti mozga, a jedan od najvećih izazova uvijek je bio nadići buku koju u nama neprestano stvaraju naši mozgovi generirajući tisuće misli i interpretacije svake minute. Jedan od načina smanjivanja metalne buke su razne metode deprivacije osjetila, namjernog uklanjanja poticaja jebnog ili više osijetila. Od raznih načina derpivacije osjetila danas je najpoznatiji tank za plutanje. Prvi tenk dizajnirao je John Lilly, lječnik, neuroznamstvenik, psihoanalitičar, pisac i izumitelj koji ga je vidijo kao način proučavanja čiste svjesti, neovisno od podražaja iz osjetila. Od 1970. senzorna deprivacija i tankovi za plutanje koriste se u razne medicinske svrhe, jer su studije pokazale raznolike zdravstvene dobrobiti kratkotrajne senzorne deprivacije.

Gost: Dražen RadakovićKod:
https://mega.nz/#!SUIWUYjY!-IG-hudS11bqSfN7freCr4EiEGEAFqA1CInFo5Vf_cQ
 
Top