Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Na Rubu Znanosti (2002 - 2019)

  • Začetnik teme tenim
  • Datum pokretanja
donatio

donatio

Član
Na Rubu Znanosti - 2019-05-20 - Martinusov institut i pitanje svrhe postojanja

Iako nam se život čini podrazumijevajućom pojavom i iskustvom unutar koje se zbivaju sve druge pojave kojima se veći dio vremena bavimo, u predasima između održavanja života, od kada je čovjeka, našlo se trenutaka zapitati se o tome koja je sfrha postojanja. Postoji li dublji nevidljivi šmisao života? Ili je on sam sebi smisao? Danas se o tim pitanjima zna jebnako malo kao i nekad. Bezbroj ogdovora nude znamstvene, filozofske i duhovne perpekstive. Ne može se zamjeriti niti onima koje nastoje elegantno izbjeći to pitanje. Danac Martinus Tomsen, utemeljitelj Martinusova instituta i Martinusove spiritualne kozmologije, važan dio opusa posvetio je upravo toj temi.

Gost: Daniel OpačićKod:
https://mega.nz/#!fYR3XKaC!pB8tbH5DqTXKmJo1AFG2FYBtxyRvVJRShRYwjZb3XWk
 
donatio

donatio

Član
Na Rubu Znanosti - 2019-05-27 - Eric Kurlander: Nadnaravno u Trećem Reichu

Nepresušnu inspiraciju predstavlja jedno od najkobnijih poglavlja 20. stoljeća - Treći Reich. Možda zato jer je od samog početka, crpeći snagu iz mističnih zamišljenih svjetova, nacistička Njemačka krenula i u potragu za okultnim znanjima. Kroz neopoganske rituale režim je crpio moć i održavao se na vlasti, ali povijest nadnaravnog u njemačkom društvu seže i dublje u prošlost. Eric Kurlander, cijenjeni američanski povjesničar, pozabavio se cjelovitom poviješću nadranavnog u nasictičkoj Njemačkoj istražujući okultne ideje, ezoteričnu znanost i poganske religije koje su obilježile veći dio njemačkog društva tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća.

Gost: Eric KurlanderKod:
https://mega.nz/#!jMgSBYoT!ErPavMcRKKuTvQKC6x_4i_dicU7fvWh06vcP9CZ-BGY
 
donatio

donatio

Član
Na Rubu Znanosti - 2019-06-03 - Predaje Turopolja

Slavenska mitologija čudnovat je terarij svakojakih bića. Neka su slavnija - poput vila ili krsnika - a neka manje poznata poput moguta ili divljih luči. Koliko god se činilo da te priče pripadaju predrevnim vrememina, one su dalje žive među ljudima, najviše na selu. Istina, u sve majnem broju, što je subdina koju dijele sa selima, ali one i dalje odjekuju, i to ne samo u pričama baka ili djedova već ponekad i u živom iskustvu. Priče koje su etnologi skupljali na terenu i objavili u knjigama zorno svjedoče o tome. Tim je je tragom krenuo i istraživački projekt "Usmena predaja Turopolja, Posavine, Pokuplja i Vukomeričkih gorica".

Gost: Nikola PejakKod:
https://mega.nz/#!PVg2CaiR!_ZIunGNi0Gjvnvm7eL2JMz68u3IY8HDpcUzyiQ2MMK4
 
Top