Šta je novo?

Na rubu života: U alkoholnoj komi u bolnicu dovezli i 12-godišnje dijete

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Na rubu života: U alkoholnoj komi u bolnicu dovezli i 12-godišnje dijete

Agencija Vlm|Danas.hr
15.01.2011.


0111007.48.jpg

Zbog alkoholne kome tridesetak maloljetnika godišnje završi u karlovačkoj bolnici. Poremećene svijesti i pothlađeni, ondje se oporavljaju nakon proslave završetka polugodišta, kraja školske godine ili rođendanskih proslava.


Najmlađi pacijent imao je samo dvanaest godina. Tako se, nažalost, u Općoj bolnici Karlovac još nije osjetila primjena gradske Odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim mjestima.

  • 0176007.49.jpg
  • "Dovoze nam ih bez svijesti, ne mogu niti govoriti, pa ih je potrebno detaljno pregledati zbog mogućih trauma. Sve više mladih uzima alkohol da bi popravili vlastito samopouzdanje, a nisu svjesni da takva stanja mogu biti čak i smrtonosna. Roditelji trebaju redovito kontrolirati vlastitu djecu, ali ih i obvezati, ne samo da uče i pišu zadaću, nego da obavljaju kućanske i druge poslove. Za većinu djece to ne postoji", upozorava voditeljica Dječjeg odjela Opće bolnice Karlovac dr. Marija Spajić.Podržava gradsku odluku i predlaže održavanje više radionica i predavanja o štetnosti alkohola. U dva mjeseca primjena, u kršenju gradske Odluke policija je zatekla 23 mladih. Privedeni su u stanicu, a kućama su ih morali odvesti roditelji.


"Sva 23 maloljetnika prvi su put zatečena u kršenju gradske Odluke. Sukladno odredbama te odluke, o tome su obaviješteni njihovi roditelji ili skrbnici. Među zatečenim maloljetnicima bilo je 18 muških, ali i pet ženskih osoba", kazala je
Andreja Lenard iz PU karlovačke.

Kako im je to prvi takav registrirani slučaj, mladi su prijestupnici prošli tek s opomenama. Ukoliko ih policija ponovo zatekne u konzumiranju, nošenju ili posjedovanju alkoholnih pića, bit će prijavljeni Centru za socijalnu skrb. Ukoliko im ni to ne bude dovoljna kazna, zaradit će prekršajne prijave.


Protiv masovnih racija

Zanimljivo je da su u spomenutim slučajevima i roditelji bili spremni na suradnju s policijom. Prije donošenja odluke, neki su prosvjedovali u slučajevima kada je policija privela nekog maloljetnika zbog pokoje popijene čašice više ili razuzdanog provoda u ranim jutarnjim satima. Međutim, u sva 23 posljednja evidentirana slučaja nije zabilježen prigovor niti jednog roditelja na postupanje policije.

"Nije važno koliko je maloljetnika zatečeno, pet ili 25. Osobno se protivim masovnim racijama, ali je vrlo pozitivno i značajno da mladi znaju da će takvo njihovo ponašanje biti sankcionirano. Svaki od maloljetnika odvedenih u policijsku postaju ispričat će to još barem petorici svojih prijatelja. Primjena odluke vrlo je važna i za roditelje, da budu upućeni gdje su im djeca i što rade", smatra ravnatelj Obiteljskog centra
Ivan Delić. 
Top