Šta je novo?

Na putovanju se češće razbolimo

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Na putovanju se češće razbolimoSvako može da oboli na putovanju, ali su muškarci i žene skloni različitim bolestima vezanim za put, utvrdili su švajcarski stručnjaci sa Ciriškog univerziteta.

v162155p0.jpg


Istraživanjem, obavljenim na gotovo 59.000 međunarodnih putnika, je utvrđeno da žene na putu češće pate od dijareje i drugih gastrointestinalnih problema, prehlade, urinarnih infekcija i problematičnog reagovanja na medikamente, na primer one protiv malarije, preneo je Rojters.

Kod muškaraca postoji veći rizik od visoke temperature, često izazvane infekcijama koje prenose komarci, krpelji i slični organizmi - malarijom, denga groznicom i anaplazmozom. Muškarci su takođe izloženiji visinskoj bolesti, promrzlinama i seksualno prenosivim bolestima.

Dr Patricija Šlagenhauf, vođa istraživanja, ističe da bi žene naročito trebalo da paze da na put nose sredstva protiv dijareje, dok bi muškarci trebalo da tokom puta češće na kožu nanose sredstva koja odbijaju insekte.

Švajcarski tim je do zaključka o polnoj razlici u učestalosti putnih bolesti došao proučivši slučajeve 58.908 pacijenata koji su između 1997. i 2007. posetili neku od 44 klinika širom sveta, koje predstavljaju deo međunarodne mreže za putnu medicinu, odnosno za praćenje oboljenja i povreda koje imaju veze s putovanjem.

Od 29.643 žene obuhvaćene ovim istraživanjem, četvrtina je lečena od dijareje, dok je među muškarcima od takvih problema lečeno 22 odsto.

Međutim, kad su u obzir uzeti i faktori kao što su dužina putovanja i destinacija, utvrđeno je da su žene 13 do 39 odsto sklonije da na putu dožive dijareju i simptome sindroma nervoznih creva (konstipacija, stomačni bolovi itd.).

Nešto preko tri odsto praćenih muškaraca je lečeno od malarije i otprilike isto toliko od denga groznice, koju takođe prenose komarci. Žene su od ovih bolesti patile svega u 1,5 , odnosno 1,7 odsto slučajeva.

Ukupno je oko 17 odsto muškaraca obolelih na putu patilo od neke bolesti koja je povezana s groznicom, prema 11 odsto žena.

Uzrok polnih razlika u podložnosti pojedinim putnim bolestima nije jasan. Moguće je da komarci radije biraju muškarce za svoje žrtve zato što im više odgovaraju znojava tela i što se sa znojem više spira sredstvo protiv insekata s kože.

Što se tiče ženske sklonosti da na putu pate od stomaka, moguće je da su one tome zaista više sklone od muškaraca, ali i da jednostavno češće posete lekara kada im se tako nešto desi nego muškarci.

Muškarci su skloniji nego žene da imaju seks s nekim koga upoznaju na putu. Zbog toga su skloniji seksualno prenosivim bolestima. Samo je jedan odsto praćenih muškaraca posetio neku od rečenih "putničkih bolnica" zbog tog problema, ali i tako nizak procenat bio je za trećinu veći nego kod žena.Izvor: Tanjug
 
Član
Učlanjen(a)
26.12.2009
Poruka
47
wwwwwwwoooooooooooooowwwwwwww se pametnjakovici i pametnjakovici
 
Top