Šta je novo?

Na pomolu efikasan lek za spavajuću bolest

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Na pomolu efikasan lek za spavajuću bolest


Britanski i kanadski stručnjaci tvrde da su na putu da proizvedu efikasan lek za spavajuću bolest - smrtonosno oboljenje od kojeg u Africi oboli oko 60.000 ljudi godišnje.

v165580p0.jpgDelotvornost ovog leka se zasniva na tome što on napada izvestan enzim, koji je parazitu izazivaču spavajuće bolesti potreban da bi preživeo, izveštava BBC.

Medikament, koji se uzima oralno, mogao bi da bude spreman za testiranje na ljudima za oko godinu i po dana.

Spavajuću bolest se dobija ujedom muve ce-ce, odnosno preko parazita koji se tim ujedom prenosi i koji napada centralni nervni sistem.

Oboljenje ima simptome slične malariji, što otežava postavljanje dijagnoze. Ukoliko se ne leči, širi se na kičmenu moždinu i mozak, što ima za posledicu mentalnu konfuziju i kasniju smrt.

Lek je otkriven na Univerzitetu u Dandiju, čiji su stručnjaci finansirani da traže lekove za bolesti koje zanemaruju velike farmaceutske kompanije.

Partneri u ovom istraživanju bili su engleski stručnjaci s Univerziteta u Jorku i Konzorcijum za strukturalnu genomiku u Torontu.

Oba leka koja se trenutno koriste protiv spavajuće bolesti su problematična. Prvi je na bazi arsenika i od njegovih neželjenih propratnih dejstava umire svaki dvadeseti pacijent, dok je drugi, "eflornitin", skup, samo delimično efikasan i zahteva dugotrajno bolničko lečenje.Izvor: Tanjug
 
Poslednja izmena:
Top