Šta je novo?

Na planinu umesto na dijetu

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Na planinu umesto na dijetu


Nedavno istraživanje obavljeno u Nemačkoj pokazalo je da boravak na planini može da pomogne gojaznim ljudima u gubljenju kilograma.

v160288p0.jpg


Istraživanje je obavio tim na čijem je čelu bio dr Florijan Lipi, istraživač na Univerzitetu "Luj Maksimilijan" u Minhenu, a njegovi rezultati objavljeni su u časopisu "Obeziti".

Eksperimentom je bilo obuhvaćeno 20 muškaraca koji su proveli nedelju dana na planini ne menjajući ni svoje fizičke aktivnosti, ni način ishrane.Na kraju eksperimenta pokazalo se da je boravak na velikoj nadmorskoj visini koristan za osobe koje žele da smanje telesnu težinu.

Visina utiče na promenu metabolizma smanjenjem apetita i krvnog pritiska. Pošto je kiseonik proređen, organizam se prilagođava povećavajući lučenje leptina, hormona za koji se veruje da utiče na smanjenje apetita.
Istraživači su na kraju eksperimenta ustanovili da su krvni pritisak, kao i unos kalorija kod učesnika istraživanja bili značajno smanjeni.

Efekat je bio vidan i mesec dana po okončanju eksperimenta.

"Gojaznost i poremećaji koje ona uzrokuje sve su veći problem u mnogim zapadnim zemljama. Ako uspemo da odredimo mehanizme koji deluju na velikoj nadmorskoj visini, to bi nam pomoglo u pronalaženju novog načina lečenja gojaznosti", izjavio je dr Lipi povodom obavljenog istraživanja.


Izvor: Tanjug
 
Top