Šta je novo?

Na nepotrebnu administraciju bacamo 2,2 miliona evra

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Rasipanje novca poreskih obveznika Srbije
Na nepotrebnu administraciju bacamo 2,2 miliona evra

N. Z. | 20. 06. 2010. - 00:02h

Funkcioneri u fiktivnom srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji i megalomanski broj zaposlenih birokrata, zapošljavanih po partijskoj i rodbinskoj liniji, za maj mesec ove godine koštali su poreske obveznike Srbije 222. 744.197 dinara .U taj iznos nisu uračunata sredstva reprezentacije, noćenja, gorivo, materijalni troškovi i vanredni izdaci.
Prema zvaničnim podacima Ministarstva za Kosovo i Metohiju na platnim spiskovima u 29 „srpskih opština“ što funkcionera – predsednika, potpredsednika, gradonačelnika njihovih zamenika i pomoćnika ... i ostalog osoblja nalazi se nešto više od 5. 300 lica.

Ono što još više treba da zabrine poreske obveznike,posebno one koji odlučuju o raspodeli budžeta je činjenica da u navedeni broj nije uračunato nekoliko stotina direktora i službenika zaposlenih u nepostojećim državnim i javnim ustanovama i preduzećima po Kosmetu, kao što su domovi kulture, bioskopi, biblioteke, preduzeća za distribuciju i prikazivanje filmova, preduzeća za zaštitu spomenika kulture, brojni omladinski savezi pa čak i ustanove za razvoj sporta...


Ovaj trošak biće narednih meseci nešto manji jer je Vlada Republike Srbije na poslednjoj sednici raspustila skupštine opština Podujevo, Đakovica, Suva Reka, Dečane, Prizren, Uroševac i Klina, kojima je sedište bilo u gradovima centralne Srbije.

U pitanju su fiktivne opštinske strukture koje u stvarnosti nisu imale nikakva ovlašćenja.

Ova odluka Vlade o smanjenju nepotrebne administracije trebalo bi da predstavlja tek početak jer, prema zvaničnim podacima broj Srba po opštinama Peć, Istok, Orahovac i Srbica, ne prelazi 1.000. U urbanom delu Prištine živi pedesetak Srba, u Kosovu Polju tridesetak, u Obiliću takođe u urbanom delu pedesetak. U gradskom delu Vučitrna nema Srba kao ni u Vitini, dok u Kosovskoj Kamenici i Gnjilanu opstaje po desetak Srba.

Podsećanja radi lokalni izbori maja meseca 2008. godine održani su u 26 od ukupno 29 opština na Kosovu i Metohiji. Izbori nisu održani u opštinama Glogovac, Kačanik i Štimlje u kojima uopšte nema Srba.

U 15 od preostalih 19 opština opštinski funkcioneri i administracija obavljaju poslove u iznajmljenim objektima plaćajući mesečni zakup od 150 do 1800 evra.Raspušteni zbog nerada
Zaposleni u sedam opština na Kosovu, čije su uprave raspuštene odlukom Vlade Srbije, ništa nisu radili na povratku Srba, izjavio je juče ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, odbacujući kritiku opozicije da će takav potez vlasti demoralisati povratak.

Izvor: Blic
 
Član
Učlanjen(a)
03.07.2010
Poruka
255
Administracija u Srbiji

Nije problem samo administracija na Kosovu i Metohiji, već i u čitavoj Srbiji, jer ne vidim po čemu se ovo razlikuje od situacije u ostalim oblastima. Najveći problem su brojne Vladine agencije sa svojim fiktivnim funkcijama i preklapanjem nadležnosti, pošto te agencije nisu podvrgnute Zakonu o državnim službenicima, tako da njihovi činovnici mogu sami da određuju plate, koje su daleko iznad proseka i iznad zaposlenih u državnoj službi na istom položaju. Takođe je problem i što je Vlada sastavljena od brojnih stranaka, pa je zato broj ministarstava veći nego u mnogo većim i razvijenijim zemljama.
A što se situacije na Kosovu tiče, nek im država omogući da rade nešto u privredi, naročito poljoprivredi, pa neće biti toliko zaposlenih u administraciji.
 
Član
Učlanjen(a)
23.03.2010
Poruka
13
pa ko kaže da smo mi sirota zemlja?
Jedino što ne možemo sakriti su narodne kuhinje gde najsirotiji odlaze, a njih je preko 100.000 u Srbiji a broj onih koji se hrane iz kontejnera je naravno nepoznat..
Gledajmo pozitivno na stvari.....
 
Top