Šta je novo?

Na luksuznim kućama izgubili 10 miliona evra

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Na luksuznim kućama izgubili 10 miliona evra


Izvor:
Blic.rs

Gubicima Agrobanke doprinelo je i finansiranje kompleksa kuća u Višnjičkoj banji koje je gradila firma Spasoja Tuševljeka - „Konseko“. Procene su da je na tom poslu Agrobanka ukupno izgubila oko 10 miliona evra. Tuševljak je, inače, do kredita za taj projekat došao zahvaljujući prijateljstvu s prvim čovekom Agrobanke Dušanom Antonićem, saznaje “Blic”.


256310_agrobankabyevilbalrog_f.jpgZa projekat izgradnje kompleksa od 21 luksuzne kuće u Višnjičkoj banji, veličine 250 do 300 kvadratnih metara, Tuševljak je od Agrobanke dobio kredit u ukupnom iznosu od 8,5 miliona evra.

- Antonić je za te kuće nekoliko puta odobravao kredit Tuševljaku jer je ovom uvek nešto nedostajalo da bi završio projekat - kaže za “Blic” izvor blizak rukovodstvu Agrobanke.

Budući da Tuševljak nije mogao da proda kuće u koje je ulagao, a samim tim ni da vraća kredit, stambeni kompleks je pripao Agrobanci. Naš sagovornik objašnjava da za to vreme Tuševljak nije plaćao ni kamatu na kredit, pa je iznos neplaćenog duga od 8,5 miliona evra povećan i za sumu nenaplaćenih kamata, što je potraživanja Agrobanke od tog posla uvećalo na oko 15 miliona evra.

Zato su, kako tvrdi, Antonić i Tuševljak našli procenitelja koji bi frizirao izveštaj i prikazao veću vrednost kuća od realne tržišne.

- Da bi “izvukao” novac, Antonić je s Tuševljakom morao da napravi novi ugovor o izvršenju obaveza, ali na ogromnu štetu Agrobanke. Tu je trebalo proceniti kuće na veću vrednost od tržišne, kako bi se pokrpio narasli dug - priča naš izvor.

Kuće su luksuzno građene, ali je ipak nerealno kvadratni metar tog prostora proceniti na oko 1.350 evra, jer kvadrat u okolini košta između 800 i 1.000 evra.

- Ako se kuće prodaju po realnoj tržišnoj ceni, od toga maksimalno može da se prikupi pet miliona, što znači da je Agrobanka u tom poslu “bacila kroz prozor” 10 miliona evra - ističe izvor “Blica”.

U posao s „Konsekom“ Agrobanka je ušla još 2006. godine, a kompleks kuća u Višnjičkoj banji zasad zvrji prazan i okarakterisan je kao “mrtav kapital”. Na toj istoj lokaciji, u ulici Anice Savić Rebac broj 35-37 u Višnjičkoj banji, nalazi se 24 vozila Agrobanke koja su data na prodaju.

 
Top