Šta je novo?

Na kraju 2010. evro 100,4 dinara?

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.556
Beograd -- Procene finansijskog sektora su da će evro na kraju 2010. vredeti 100,4 dinara, što znaci da će dinar oslabiti za 4,3 odsto, kaže guverner Radovan Jelašić.

12667097724b3a2ba4699f1377163400_huge.jpg
Prosečan devizni kurs u 2009. godini kretao se približno 94 dinara za jedan evro, odnosno domaća valuta je oslabila za oko šest odsto u odnosu na kraj 2008. godine, rekao je guverner Narodne banke Srbije.


On je dodao da devizne rezerve NBS iznose 10,5 milijardi evra, što je „garancija da će centralna banka i nadalje intervencijama na deviznom tržištu čuvati stabilnost domaće valute”.

Jelašić se donekle slaže sa očekivanjima da će 2010. godina biti lakša i ekonomski uspešnija, ali oprezno isitiče da će država morati da se suoči sa nekoliko ozbiljnih izazova – pre svega sopstvenom štednjom.

Komentarišući zahteve privrednika za smanjenjem obavezne devizne rezerve, Jelašić je rekao da su se tokom 2009. domaće banke u inostranstvu zadužile oko dve milijarde evra, "a da nisu uplatile ni jedan evro u obavezne rezerve", jer se na kreditne linije iz inostranstva na obračunava obavezna rezerva, tako da su banke za toliko imale slobodnih sredstava za odobravanje kredita privredi.Za evro sutra 96,3166 dinara

Dinar će sutra oslabiti prema evru za 0,01 odsto i zvanični srednji biće 96,3166 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, evro će vredeti oko jednu paru više nego danas, kada je kurs 96,3022 dinara za evro. Dinar je ove godine bio najslabiji 7. decembra kada je kurs bio 96,57 dinara za evro, a najjači je bio prvog radnog dana u godini, 5. januara, kada je zvanični srednji kurs bio 89,54 dinara za evro.


Drakulić: Izvoznici ne traže fiksni kurs
Zoran Drakulić, predsednik kompanije "Ist point", kaže da izvoznici ne traže fiksni kurs dinara, već se zalažu da se on kreće u granicama inflacije, uz ravnomernu fluktuaciju tokom godine, što očekuju i budući strani investitori u Srbiji.

"Izvoznicima bi, na prvi pogled, trebalo da godi ono što se ovih dana dešava sa kursom dinara, medjutim to je daleko od istine, jer su se izvozno orijentisana preduzeća proteklih godina značajno zadužila i imaju velike kredite i svaka fluktuacija u kursu utiče na njihove poslovne bilanse", izjavio je Drakulić.

Drakulić smatra da u narednu godinu ne smemo da uđemo sa optimizmom da je ekonomska kriza prevaziđena, jer nema naznaka da su velika nezaposlenost i smanjena potrošnja u našoj zemlji, ali i okruženju, na putu oporavka.

"Veliki problem je i što bankarski sektor u našoj zemlji nije izašao iz krize i tek kada banke počnu da podržavaju privredu na odgovarajući način, možemo govoriti o izlasku iz ekonomske krize", rekao je Drakulić.


Izvor: B92 - Internet, Radio i TV stanica; najnovije vesti iz Srbije
 
Top