NA KOME JE SAZIDANA HRISTOVA CRKVA

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
NA KOME JE SAZIDANA HRISTOVA CRKVA

Postoji tvrdnja koju često iznose pojedine crkve kao dokaz koji naizgled govori u prilog njihovog duhovnog autoriteta, a to je 'da je Hristos svoju crkvu sazidao na apostolu Petru, i da one kao crkve sazidane na Petru - dosežu do samog Hrista i apostola, tvrdeći čak 'da je Petar bio prvi verski lider, a da su svi ostali podignuti nakon njega njegovi naslednici.

Ova tvrdnja je zasnovana na tekstu iz jevanđelja po Mateju 18 glava, 18 i 19 stih.

Tekst kaže:

"A i ja tebi kažem: ti si Petar, i na ovome kamenu sazidaću crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati.
I daću ti ključeve od carstva nebeskoga: i što svežeš na zemlji biće svezano na nebesima; i što razdriješiš na zemlji biće razdriješeno na nebesima" ( Matej 18. 18 - 19 ).

Analizirajući ovaj tekst stih po stih - vidimo da se Isus na početku obraća apostolu Petru rečima "TI SI PETAR"

"PETROS" prevedeno sa Grčkog jezika znači "kamen ili stena"

Isus dalje nastavlja "I NA OVOME KAMENU SAZIDAĆU CRKVU SVOJU, I VRATA PAKLENA NEĆE JE NADVLADATI"

Srž ovog problema u odnosu na ovaj drugi stih sastoji se u tome, što oni koji uče da je crkva sazidana na Petru - automatski bez razmišljanja tvrde kako je Isus izrazom "KAMEN" na kome će sazidati svoju crkvu - mislio na Petra.
Ipak, mi nigde ne vidimo da je Isus rekao Petru "TI SI PETAR I NA TEBI ĆU SAZIDATI CRKVU SVOJU"

Ne.
On jednostavo kaže "I NA OVOM KAMENU SAZIDAĆU CRKVU SVOJU"

Šta biblija kao Božja reč govori o ovome.
Ko je u bibllijskom kontekstu taj kamen na kome će Hristos sazidati svoju crkvu.

Bibija daje nedvosmislen odgovor na ovo pitanje.

"Tako dakle više nijeste tuđi i došljaci, nego živite sa svetima i domaći ste Bogu, nazidani na temelju apostola i proroka, gdje je kamen od ugla sam Isus Hristos" ( Efescima poslanica 2. 20 ).

"Reče im Isus: zar nijeste nikad čitali u pismu: kamen koji odbaciše zidari, onaj posta glava od ugla; to bi od Gospoda i divno je u vašijem očima" ( Matej 21. 42 ).

Kao što vidio - biblija uči da je Isus taj kamen na kome je izgrađena crkva, a ne apostol Petar.

Ova istina u potpunosti rešava ovaj problem.

To znači, da se u svom obraćanju Petru koji je nosio ime koje u bibliji označava samog Hrista - Isus poslužio ovim izrazom "kamen" da označi sebe kao onoga na kome će sazidati svoju crkvu.

Važno je napomenuti - da u delima apostolskim pa i u poslanicama nigde ne možemo pronaći bilo koji dokaz da je Petar imao veću ulogu ili autoritet od ostalih apostola.

Novi zavet čak osuđuje izdvajanje, i po važnosti i autoritetu uzvisivanje bilo kog apostola u odnosu na druge apostole.

Sledeći biblijski citat govori o tome.

"I ja, braćo, ne mogoh s vama govoriti kao s duhovnima nego kao s tjelesnima, kao s malom djecom u Hristu.
Mlijekom vas napojih a ne jelom, jer još ne mogaste, i ni sad još ne možete,
Jer ste još tjelesni.
Jer gdje su među vama zavisti i svađe i nesloge, nijeste li tjelesni, i ne živite li po čovjeku?
Jer kad govori ko: ja sam Pavlov; a drugi: ja sam Apolov; nijeste li tjelesni?
Ko je dakle Pavle a ko li Apolo do samo sluge kroz koje vjerovaste, kao što i svakome Gospod dade?
Ja posadih, Apolo zali, a Bog dade te uzraste.
Tako niti je onaj što koji sadi, ni onaj koji zaljeva, nego Bog koji daje te raste.A onaj koji sadi i koji zaljeva jednaki su; i svaki će primiti svoju platu po svojemu trudu.
Jer mi smo Bogu pomagači, a vi ste Božija njiva, Božija građevina
Po blagodati Božijoj koja mi je dana ja kao premudri neimar postavih temelj, a drugi zida u visinu; ali svaki neka gleda kako zida.
Jer temelja drugoga niko ne može postaviti osim onoga koji je postavljen, koji je Isus Hristos" ( 1 Korinćanima 3. 1 - 11 ).

Na kraju, Isus upućuje Petru i sledeće reči - koje takođe mogu predstavljati problem za one koji ne poznaju biblijski kontekst koji govori o crkvi.

"I daću ti ključeve od carstva nebeskoga: i što svežeš na zemlji biće svezano na nebesima; i što razdriješiš na zemlji biće razdriješeno na nebesima"

Ovo kao i u predhodnim tekstovima takođe ne predstavlja veličanje Petra u odnosu na druge apostole.

Radi se o tome, da je Isus kamen na kome je izgrađena crkva, ali da je on Petru i ostalim apostolima kao predstavnicima njegove crkve u tom istorijskom trenutku - dao misiju deklarativne objave jevanđelja radosne vesti o spasenju u Isusu Hristu.

To vidmo na osnovu njegovih reči koje je uputio svojim učenicima a ne samo Petru nakon vaskrsenja:

"I pristupivši Isus reče im govoreći: dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji.
Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime oca i sina i svetoga Duha,
Učeći ih da sve drže što sam vam zapovijedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka vijeka. Amin" ( Matej 28. 18 - 20 ).

Svako ko čuje ovu vest jevanđelja i prihvati je, ili je pak odbaci - njegovo ime se upisuje u nebesku knjigu života ili pak smrti.

Tako su apostolima, a preko njih i crkvi - dati ključevi spasenja i carstva nebeskog, i pravo da propovedanjem simbolično razvezuje i svezuje ono što je na zemlji i nebesima.
Jer će propovedanjem crkve mnogi čuti istinu i obratiti se i primiti spasenje.
Ali će isto tako mnogi i odbaciti istinu.
I ti izveštaji se zapisuju u nebeskim knjigama.

Da se ovde radi o simboličnim ključevima u smislu propovedanja reči koje otvara ljudima vrata spasenja i carstva nebeskog - vidimo u Isusovim rečima upućenim Farisejima.

Isus kaže:

"Teško vama zakonici što uzeste ključ od znanja: sami ne uđoste, a koji šćadijahu da uđu, zabraniste im" ( Luka 11. 52 ).

Svako ko poveruje u Hrista i obrati se - njemu su dati ključevi spasenja i carstva nebeskog, a to je reč Božja kojom se propovedanjem ljudima otvaraju vrata koja vode u nebo.

Amin!

Natrag