Šta je novo?

Na jugu Srbije u stečaj ide 606 preduzeća

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Na jugu Srbije u stečaj ide 606 preduzeća

Predsednik Privrednog suda u Leskovcu Stanimir Marković izjavio je da će u stečaj otići 606 privrednih subjekata na teritoriji Jablaničkog i Pčinjskog okruga jer su njihovi računi bili duže od tri godine u blokadi.

v167897p0.jpgMarković je rekao da je spisak preduzeća dobijen od Narodne banke Srbije.

Na spisku za stečaj nalaze se veliki i davno propali industrijski giganti, poput tekstilnih kombinata "Leteks" i "Vučje", privatizovana preduzeća kao što su "Mašinoteks" i "Cvećar Perper", ali i mala preduzeća koja imaju po dvoje zaposlenih.

Na istom spisku nalazi se i Narodni pokret Otpor.

Sekretar Samostalnog sindikata za Jablanički okrug Novica Nedeljković,rekao je Beti da će bivši radnici imati malo koristi od najavljenih stečajeva.

"Reč je o firmama iz kojih su davno otišli radnici i o firmama u kojima je odavno sve prodato što je moglo da se proda. Oko hiljadu radnika iz tih firmi godinama potražuje naplatu zaostalih zarada sa izvršnim sudskim rešenjima, ali iz sudova je dolazio odgovor da su naplate nemoguće jer nema šta da se proda", kazao je Nedeljković.

U spiskovima je naveden i broj radnika koji radi u predzećima pred stečaj, ali je već na prvi pogled primetno da oni nisu tačni.

Tako je, na primer, navedeno da je u "Leteksu" zaposleno 1.037 radnika, što, zapravo, odgovara stanju iz 2000. godine. U toj firmi sada je zaposleno samo dvadesetak radnika.Izvor: Beta
 
Top