Šta je novo?

Na duge staze, birajte dolar

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Na duge staze, birajte dolar

Izvor: hina, Capital


Njujork -- Početkom prošle sedmice kurs dolara na valutnim tržištima dostigao je prema evru najviši nivo u mesec dana, zahvaljujući jačanju američke privrede.

4766575644f50dfbe3e5c9743942260_640x360.jpg

Međutim, krajem sedmice ulagači su se odlučili na dobitnu prodaju, pa je oštro pao.

Cena evra prema dolaru ojačala je prošle sedmice 0,4 odsto, na 1,3175 dolara. U odnosu na jen, kurs evra porastao je, 1,6 odsto, na 109,90 jena. I američka valuta je ojačala prema japanskoj, pa je cena dolara porasla 1,2 odsto, na 83,44 jena.

Početak sedmice nije nagoveštavao da bi dolar mogao oslabiti prema evru.

Dolaru vetar u leđa pružaju znakovi poboljšanja u privredi, dok je evro i dalje pod pritiskom zbog strahova da evropska dužnička kriza neće biti rešena, i pored uspešnog dogovora Grčke sa privatnim poveriocima o zameni obveznica. Mnogi se ulagači plaše da bi periferne članice evrozone, poput Portugala, mogle doživeti sudbinu sličnu Grčkoj. Evru ne ide u prilog ni to što privreda evrozone klizi u recesiju, nasuprot povoljnijoj situaciji u SAD-u.

Zahvaljujući poboljšanim prognozama američke centralne banke o privredi SAD-a, cena evra prema dolaru pala je u sredu na 1,3002 dolara, najniži nivo u mesec dana.

Istovremeno je kurs dolara prema jenu dostigao 84,17 jena, najviši nivo u 11 meseci.

Nakon redovne sjednice, čelnici Feda saopštili su prošle sedmice da očekuju umeren rast aktivnosti u američkoj privredi narednih tromesečja i postepen pad stope nezaposlenosti.

Pritom nisu signalizirali mogućnost daljeg popuštanja monetarne politike, što je pozitivno uticalo na dolar.

Međutim, u petak je kurs dolara oštro pao jer su se ulagači odlučili na dobitnu prodaju, nakon podatka da su u februaru u SAD-u potrošačke cene zabeležile najveći rast u proteklih 10 meseci, što je ponajviše posledica skoka cena goriva.

Takvi podaci suzbili su špekulacije o mogućem povećanju kamatnih stopa Feda i pre nego što se to očekuje.

No, dobici evra, smatraju analitičari, brzo bi ipak mogli biti izbrisani ako se nastavi trend pozitivnih američkih privrednih pokazatelja.

"Mnogi i dalje očekuju da će evro prema dolaru nastaviti da slabi zbog snažnijih američkih podataka", kazao je Nils Kristensen, valutni strateg u banci Nordea.

 
Top