Šta je novo?

Na Cetinju otvoren Muzej novca

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Na Cetinju otvoren Muzej novca
[/h] | Piše: Danijela Lasica/vijesti.me


Posle više od jednog veka od emisije prve zvanične crnogorske valute – perpera, deo istorije Crne Gore svoje mesto našao je u Muzeju novca, u Njegoševoj ulici, na Cetinju. Muzej je otvoren za posetioce, ali još uvek nije poznato kakvo će imati radno vreme i koliko će koštati ulaznica za njegov obilazak.
Foto: Luka Zeković

Ministar kulture Branislav Mićunović, ocenio je “da ne postoje prostor, ni grad, koji bi više odgovarali ovakvoj namjeni do zgrade Prve crnogorske banke osnovane 1905. godine”, prenosi crnogorski portal vijesti.me.

"Muzej novca, prvi je, kako to Zakon o muzejskoj djelatnosti definiše - muzej u sastavu, nastao kao rezultat sveobuhvatne zakonsko-institucionalne reforme kulturne baštine Crne Gore, koju realizuje Ministarstvo kulture. Moram istaći da je Muzej novca prva muzejska institucija koja je i prije zvaničnog otvaranja ostvarila sve uslove propisane Zakonom i njegovo osnivanje doprinosi ne samo ovoj oblasti, već i ukupnoj kulturnoj baštini Crne Gore", kazao je Mićunović.

Ministar kulture smatra da se osnivanjem muzeja u sastavu Centralne banke Crne Gore obogaćuje i kulturna ponudu crnogorske prestonice. Novi muzej, grad muzeja Cetinje, dobio je baš na Dan Centralne banke Crne Gore, koja je bila inicijator kompletnog posla.

Guverner CBCG Radoje Žugić, kazao je da otvaranjem Muzeja novca, Centralna banka Crne Gore ostvaruje ulogu društveno odgovorne institucije, i na neki način vraća dug svojim precima u njihovim naporima u domenu monetarne politike i odnosa.


Foto: Luka Zeković
"Ovo je ujedno i zalog za buduće generacije, jer zemlje koje ne poznaju i ne pamte svoju istoriju osuđene su da ponavljaju greške u budućnosti. Učiti na istorijskim greškama je još značajnije u tekućim i izazovnim vremenima, kada se drugi talas ili druga ekonomska kriza nadvija nad Evropskom unijom, nad regionom i nad Crnom Gorom. Zbog toga je neophodan naš odgovoran odnos prema ograničenoj količini novca kako budućim generacijama nebismo ostavili teret naših dugova", kazao je Žugić.

Za ministra finansija Milorada Katnića činjenica da se još od antičkih vremena na tlu Crne Gori koristio novac ne govori samo o ekonomskoj logici i naprednoj misli koju je ondašnji čovek imao već i o celokupnom kulturnom miljeu koji je na prostoru Crne Gore nastao.

"Crna Gora je primjer države koja prije okončanja evropskog puta ispunjava oštre uslove korišćenja evropske valute. Crna Gora se svjesno odrekla monetarne politike, te na raspolaganju imala manje privlačne fiskalne metode, čija je nepopularnost posebno vidljiva u okviru današnje globalne krize. Ipak uvjeren sam da su fiskalne mjere koje preduzimamo, pregnuća Vlade za naše ekonomsko bolje sjutra, za bolji i kvalitetniji život svih naših građana", kazao je Katnić.

Na otvaranju Muzeja novca, mogle su se videti brojne zvanice iz javnog života Crne Gore, od ministara u vladi, preko diplomatskog kora, do guvernera, viceguverneri i članova upravnih odbora centralnih banaka regiona i Evrope.

Ipak, svojstvo počasnog gosta izgleda da je imao lider DPS Milo Đukanović, koji je na proslavu manifestacije stigao poslednji, a njegov dolazak, označio je početak programa.

 
Top