Na biciklima povezuju Evropu

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Na biciklima povezuju Evropu
28. jun 2009. 00:40 -> 01:31

Beograd -- Učesnici biciklističke turneje "Danjub baj bajk" (Dunavom biciklom), koji su na put krenuli iz Budimpešte i Bukurešta, stigli su u Beograd.

20572543644a46b09de70ab158323284_extreme.jpg


U okviru projekta Evropske komisije biciklisti iz više evropskih država, prošli su kroz pet podunavskih zemalja, u cilju afirmacije panevropskog duha, zdravijeg načina života i zaštite životne sredine. Biciklima su se kroz dunavske zemlje provozali i zaposleni u Britanskim ambasadama u Budimpešti, Zagrebu i Beogradu.

Među njima i zamenik ambasadora Velike Britanije u Zagrebu Kris Hodž, koji ne može da vozi klasičan bicikl, ali je ipak na specijalno konstruisanom biciklu vozio turu koja je krenula iz Budimpešte.

On kaže da je upoznao i druge entuzijaste koji su pokazali da ne postoje prepreke koje su nesavladive.

“Posebno mi se dopala priča jednog čoveka iz Turske, koji ima 50 godina i tek je pre dva meseca naučio da vozi bicikl i to vozeći gore dole po svom dvorištu u Istanbulu. On je prošle nedelje prešao 30 kilometara. Mislim da to pokazuje šta možete da postignete, ako to želite”, kaže Hodž.

Zamenik britanskog ambasadora u Zagrebu ističe da pored uživanja u prirodi dunavskih država, ova tura biciklistima iz brojnih zemalja od Portugala i Velike Britanije do Turske dala priliku da u nečemu zajedno učestvuju kao grupa Evropljana.

“Zemlje kroz koje smo prošli su na svom putu ka Evropskoj uniji, posebno Hrvatska i Srbija, a svima im je zajednička reka Dunav. Zato mislim da su na turneji svi biciklisti mogli da nauče više o ovim zemljama, da vide njihovu evropsku budućnost i da se zabave na način koji je dobar za životnu sredinu”, smatra on.

Grupa od oko 400 biciklista, koja je do Beograda stigla kroz Mađarsku, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku, sa Kalemegdana se provozala do Ušća gde je manifestacija zvanično završena.

Izvor: B92
 
Top