Šta je novo?

Музика путем Bluetooth-a

Član
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.405
Размишљао сам у који подфорум ставити овај прилог? Bluetooth је данас присутан на телефонима, рачунарима, телевизорима, плејерима. Пошто је реч о слушању музике, мислио сам да је најбоља опција у делу за музику. Надам се да модератори неће имати ништа против мог избора подфорума?

Сведоци смо да је слушање музике путем Bluetooth-а све популарније и све више људи купује неки модел Bluetooth слушалица, Bluetooth звучника а у последње време и DAC конвертори имају Bluetooth подршку.
Да кренемо од основног. Bluetooth је присутан већ годинама и не би посебно о њему сем о основном.
Постоје различите верзије Bluetooth -а.

Bluetooth 2.0 + EDR - Брзина преноса података од 2,1 Мbps, која се и даље користи у јефтиним уређајима.

Bluetooth 2.1 и Bluetooth 2.1 + EDR - исто као у првом случају, плус подршка за NFC и потрошња енергије смањена до 10 пута.

Bluetooth 3.0 + HS - брзина преноса података је значајно повећана на 24 Мbps, али се повећала потрошња енергије, ова технологија није стекла популарност и врло је ретка у аудио уређајима;

Bluetooth 4.0 - смањена потрошња енергије уз одржавање брзине од 24 Мbps - налази се у релативно скупим моделима слушалица, омогућава вам да квалитет звука задржите на високом нивоу;

Bluetooth 4.1 - сада постоји заштита од преслушавања при раду заједно са LTE -модулима инсталираним на свим 4G паметним телефонима;

Bluetooth 4.2 - повећана брзина и побољшана заштита преноса података, која се налази у релативно скупим моделима слушалица и Hi-Fi аудио плејера, омогућава вам да задржите квалитет звука на високом нивоу;

Bluetooth 5.0 - средином 2016. дошло је до велике револуције, новог корака напред који је удвостручио брзину преноса, учетворостручио опсег, наставио са дизајном мале снаге дизајнираном за IoT и омогућио више података у свакој посланој поруци. У бројкама, брзина преноса је била до 50 mbp. У поређењу са претходном верзијом, домет је повећан 4 пута, брзина је повећана 2 пута (постепено се појављује у водећим паметним телефонима од 2017. године).

Bluetooth 5.1- Нова верзија, која је изашла 2019., омогућавајући уређајима да знају локацију других уређаја на које су повезани, до центиметара. Такође ћете моћи да одредите правац из којег долази сигнал који тражите.

Bluetooth 5.2-Познат и као Bluetooth LE Audio. Ово је стандард објављен почетком 2020. године који побољшава квалитет звука и енергетску ефикасност за све уређаје везане за аудио функције. Користи нови кодек, комуникацијски кодек ниске сложености (LC3), који може ефикасније компресовати и декомпресовати пренесене податке и омогућити пренос звука на више уређаја истовремено.

Треба запамтити да различити упарени Bluetooth уређаји (на пример, паметни телефон и слушалице) увек раде користећи најнижу доступну верзију и најједноставнији Bluetooth протокол за пренос података. То јест, ако паметни телефон има Bluetooth 4.2, а слушалице су 2.1 + EDR, тада ће веза бити путем Bluetooth 2.1 и нећете моћи уживати у висококвалитетном звуку.
Такође, треба знати, брзина је у мегабитима а то није исто што и мега бајт. Да би то схватили треба да знате да је 8 бита један бајт. Значи, ако прочитате да је брзина преноса 24 Мbps, то значи да у секунди може пренети 3 мегабајта.

Закључак: Ако желите да слушате музику у вишем квалитету, и предајник и пријемник треба да буду минимално Bluetooth 4.2

КОДЕКИ


Кодек се може састојати од два дела: кодера који компресује медијску датотеку (кодирање) и декодера који декомпресује датотеку (декодирање). Неки кодеци укључују оба дела, док други само један.
Када су у питању Bluetooth слушалице, у највећем броју спецификација за слушалице обично можете прочитати да слушалице подржавају: HSP, HFP, А2DP, AVRCP? Блутuт профили HSP (Handset Profile) и HFP(Hands free Profile) су профили потребни за нормалан рад моно блутuт слушалица, А2DP и АVRCP користе ce за стерео слушалице. И то је скоро све?
Али ти подаци не кажу нам ништа посебно ни битно. Нас интересује подршка кодека, пошто је он битан за квалитет музике као и стабилне везе.
Данас је у понуди доста различитих модела са различитим кодеками: SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC....

Одмах да напоменем, кодек SBC и AAC су му оно, по дифолту. Значи, ако у техничком опису слушалица није назначен кодек, а у највећем броју није, слушалице сигурно подржавају ове кодеке.

Али како некоме, ко жели да путем Bluetooth слушалица слуша музику у неком Hi Res формату, знати на чега треба обратити пажњу?
За слушање такве музике треба знати да то зависи од кодека и тога да ли ваш комад хардвера исти подржава.
Данас, савремени телефони нуде за HDзвук гомили опција:

хд.PNG


Као што сам напоменуо, јефтиније (широко распрострањени модели подржавају само SBC и AAC кодеке).

SBC — low-complexity sub-band codec


СБЦ.jpg


Почећемо са SBC кодеком. Ово је стандардни кодек за све Блуетоотх аудио уређаје. Подржавају га све слушалице и плејери осим Аппле уређаја, јер Аппле ради само са AAC кодеком.

SBC има многе предности. Прво, то је кодек који се лако израчунава. Да би се компримовао звук, све што он ради је разбијање звука на неколико фреквенцијских опсега: ниске, средње високе фреквенције, а затим почиње да квантирује, односно заокружује вредности, чиме се чувају делови информација..

Поједностављено, он не дира басове а високе реже. И што смо мање битрејта доделили кодеку, више фреквенција ће бити више срезане.

SBC може да ради у веома широком опсегу битрејта - од 10 до 1500 kbps, а квалитет, наравно, много зависи од тога. При 328 kbps, звук је одличан, скоро се не разликује од оригинала, али већ при 240 kbps звук је осредњи.

Истовремено, нећете пронаћи SBC при максималној брзини протока од 1500 kbps, јер сви произвођачи слушалица смањују брзину протока на 328 kbps. Смањују јер им на већим брзинама почињу проблеми са везом!
Штавише, SBC кодек нема фиксне профиле, постоје само препоруке. Због тога произвођачи слушалица могу поставити ограничења брзине преноса података које желе. Отуда лоша репутација кодека.
image12-4.png

Али ако желите, кодек можете конфигурирати на такав начин да ће имати мала кашњења и висок квалитет звука. Флексибилност SBC кодека истовремено је и предност и недостатак.
Једна од важних ствари код кодека су њихови алгоритми за обраду. А ако и слушалице имају поништавање буке, ANC, онда велико оптерећење пада на процесор.

AAC — Advanced Audio Coding


ААЦ.jpg


Други најпопуларнији кодек је ААС. Ово не чуди, јер је ово подразумевани кодек за iOS и МMacOS уређаје.
ААC је, за разлику од SBC -а, сложен кодек за израчунавање. То је зато што користи озбиљан психоакустички модел за компресију аудио сигнала. Хм ... изгледа нешто озбиљно, ејпловски сложено?
Да, постоји таква наука - психоакустика. Проучава како особа перципира звукове са становишта физиологије и психологије.

Једноставан пример. Ако истовремено пљеснете рукама и иглом пробушите луфт балон, вероватно нећете чути пљесак рукама, зато што ће јачи звук, на сличној фреквенцији, једноставно надјачати тиши звук. Ово својство људске перцепције било је од велике помоћи креаторима аудио кодека. Уосталом, све што човек ионако не чује може се безбедно избрисати.
image9-4.png


Први успешни аудио кодек који користи психоакустички модел је mp3. А у ААС кодеку, он је боље урађен, па ААС при брзини протока 256 kbps звучи као mp3 320 kbps. А ако узмете у обзир дa брзина преноса у принципу не може бити ниска, она варира од 256 кбпс до 320 кбпс, испоставља се да ААС, у принципу, не може звучати лоше, и под било којим условима ће радити као SBC. Бар тако испада?

На жалост, то баш и није тако? Пошто је ААС компликован кодек потребан вам је врло добар декодер да би звук био добар. На пример, сопствени, Аpple ААC. само за тај кодер треба платити лиценцу (Лиценцирање и ауторске накнаде: 15.000 $ једнократно (или 1.000 $ за компаније са мање од 15 запослених) + 0.98 $ за првих 500.000 уређаја).
Зато андроид уређаји користе други кодер - Fraunhofer FDK AAC што значи да Андроиду никад не знате колико ће ААС звучати добро.
Сем тога, постоји још један проблем. Пошто је кодек тежак, повећава се и латенција.

Обично ААС има нешто веће кашњење од осталих кодека. Треба одмах напоменути, то више не зависи од кодека, већ од уређаја на коме се врши декодирање. Значи, битан је процесор телефона. Пошто је кодек сложан, захтева већи напор процвесора а то је већа потрошња батерије!

Два, горе, наведена кодека су најрасптострањенији и они су у слушалицама у ценовном рангу до 100€. У принципу, за све који слушају mp3 музику то је сасвим довољно. Остало зависи од саме конструкције слушалица, али то је сасвим друга прича и она нема везе са Bluetooth-ом.
Сада долазимо до другог дела приче, на кодеке који корисницима омогућавају слушање музике на далеко вишем нивоу квалитета. Ту има неколико решења али ја ћу издвојити два. Решење Qualcomm-a (aptX) и SONY-a (LDAC).

Qualcomm-aptX

По питању SBC -у и ААC -у кодека је јасно - оба кодека могу звучати одлично ако су упарена са одговарајућим хардвером, или обрнуто, звуче лоше са погрешним. Али постоји ли кодек који ће увек звучати добро? Да, постоји такав кодек и то је aptX.
aptX рачунарски je једноставан кодек без икакве психоакустике. Користи адаптивну диференцијалну импулсну кодну модулацију (ADPCM).

Нећемо улазити у детаље шта је то. Једноставно речено, такође користи квантировање - заокруживање вредности сигнала.
image5-3.png


aptX кодек је власништво Qualcomm-a, али га супротно распрострањенон мишљењу, Qualcomm није измислио. Појавио се 1988. године, 14 година пре појаве Bluetooth-а.

Генерално, технологија је стара, а сам кодек се не може назвати најбољим, најквалитетнијим и најефикаснијим. Зашто се aptX сматра добрим кодеком? За то постоји неколико разлога.
Прво, aptX има неколико опција који добро раде свој посао. Обичан aptX је одличан за незахтевне слушаоце. Са сличном брзином преноса, звучаће нешто попут SBC-a, само што aptX подржава битрате веће од SBC-a, што значи да ће уз добар сигнал звучати боље.
SBC 10 - 328 kbps
aptХ 128/256/352/384 kbps
aptХ HD са побољшаним профилом кодирања и још већом брзином протока.
aptХ 128/256/352/384 kbps
aptХ HD 192/384/529/576 kbps
Он већ задовољава критеријуме избирљивијем слушаоцу. Према тестовима SoundGuys-а, овај кодек је способан за проенос квалитета CD -а, што значи да је кодек погодан за љубитеље музике без губитака.

У приложеној табели, можете видети који кодеки омогућавају пренос "квалитетне" музике (20+kHz) и који подржавају ниво квалитета CD-a:
image18-1.png


Као што видите, остао је још LDAC кодек?

LDAC​


Ово је такозвани Hi-Res кодек компаније Sony а његова главна карактеристика је подршка за велике брзине преноса-до 990 kbps и фреквенције (контрола, узимање узорака) до 96 kHz.

303/606/909 kbps (за 44.1 и 88.2 kHz)
330/660/990 kbps (за 48 и 96 kHz)

Кодек је распрострањен, будући да је LDACкодер (libldac) укључен у стандардну андроид дистрибуцију почевши од осме верзије ОС -а. Наравно подржавају га Sony слушалице као и слушалице других произвођача али већег ценовног ранга (што би нап народ рекао:"Колико пара толико и музике").

Kодек има два недостатка:

Маркетинг. Промовише се као кодек за Hi-Res аудио, па отуда и његова подршка за фреквенције узорковања од 96 kHz. Али, наравно, ниједан бежични кодек није ни близу правим Hi-Res-y.
Квалитет везе. Tу већ имамо пропблем. Ако слушате максимални квалитет од 990 kbps , и ако се, рецимо,удаљите од телефона, покријете га руком или га ставите уџеп, имаће те сметње у звуку!

Укратко, кодек очигледно није за трчање, џогинг.

Осим тога, постоји и трећи недостатак. При нижој брзини протока, 330kbps, овај кодек квалитетом пада иза горе наведених: SBC, AAC и aptX.
Какав квалитет подржава ваш телефон, можете видети у подешавањима за програмера:
Screenshot_2021-10-04-10-10-42-683_com.android.settings.jpg


Слика телефона са Qualcomm процесором серије 8. Подржава све кодеке. Значи, остаје само да се купе врхунске случалице, ако сте спремни за велики издатак?

За крај остаје још један кодек, он је оно, баш за истанчане кориснике:

HWA LHDC — Low Latency High-Definition Audio Codec​

LHDC, што дословно значи кодек високе дефиниције са малим кашњењем. Развили су га Hi-Res Wireless Audio и Savitech.
Проблем је што су слушалице са подршком тог кодека скупе и није велики избор.
Генерално, у ценовном рангу, преко 200€, можете очекивати нешто овако.
Значи, све бт слушалице у рангу до 100€ су практично "mp3"? Ви можете на меморијску карту или у сам телефон записати музику FLAC формата али ће је кодек који слушалице подржавају конвертовати у музику у такав формат.
Чисто да знате да са "јефтиним" случалицама ви немате Hi-Res звук.
Али и ту су произвођачи нашли златну средину па су у нискобуџетне слушалице почели да убацују напредне а јефтине чипове који могу да вам приближе музику у ранг Hi-Fi квалитета.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.405
Пошто сам описао, у најкраћем, суштину по питању Bluetooth-a, сада да се мало позабавимо и хардвером (одабиром слушалица према телефону).
Навео сам да се данас користе следећи кодеки: SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC, HWA LHDC, LE Audio (oн долази са Bluetooth-ом 5.2) и, колико је мени познато, последњи LC3, који би требао да потпуно замени SBC као стандард (основни). И тај стандард долази са Bluetooth 5.2.

image19.png


И ако је LC3 заиста велики напредак, чињеници да је LC3 саставни део Bluetooth-а 5.2 и да сви уређаји са тим Bluetooth-ом треба да подржавају нови кодек, за сада је још мали избор телефона и слушалица са Bluetooth-ом 5.2.
Шта је суштински важно знати приликом куповине слушалица? Треба знати који кодек или кодеке подржава ваш телефон!
SBC, најраспростањенији стандард, подржавају андроид телефони без обзира на тип процесора!
ААС, стандард који је развио ејпл, подржавају телефони ејпл и андроид али под другим кодером Fraunhofer FDK AAC (због лиценце).
Значи, слушалице које подржавају само SBC неће радити на ејпл телефонима док ће ААС радити на андроиду али то неће бити исти квалитет.
Кодеке aptX и његове верзије, развио је Qualcomm, и они неће радити на телефонима који не раде са Qualcomm процесором.
Да би скратили ход кроз трње, треба прво да знате да ваш телефон мора бити минимум андроид 8 а затим да проверите које кодеке подржава.
За проверу морате покренути "Опцију за програмере" (у највећем броју случајева треба тапнути 8 пута у опису телефона на build number и отвара вам се опција за програмере а на ксјаоми телефонима, исто али на MIUI верзији.
Када вам се отвори "Опција за програмере" у падајућем менију погледати које кодеке подржава ваш телефон?
Ево како то изгледа на телефону ксјаоми са Qualcomm процесором и Bluetooth-ом 5.0:
screenshot_2021-10-04-10-10-42-683_com-android-settings-jpg.1027878


После тога можете ићи на избор слушалица где вас чека највећи проблем?!
Јако је тешко наћи у опису слушалица које кодеке подржавају одређене слушалице? Пример са слушалицама које сам ја купио: https://www.amazon.com/HTC-Cancelli...rds=Htc+Earbuds&amp&qid=1633341712&amp&sr=8-5 Огроман опис али у њему нема најбитније информације, који кодек подржавају? И тако је у највећем броју примера.
Морате се баш потрудити да би дошли до податка о кодеку. Када пише да подржавају андроид, ејпл и виндоуз, то значи SBC и ААС али не и неки квалитетнији кодек. Ако и подржавају квалитетнији, неки од aptX, шта вам то вреди ако је ваш телефон са процесором Mediatk, Kirin или Exinos?
Исто тако, ако слушате музику у mp3 формату, онда вам је свеједно, пошто кодек SBC и ААС подржавају већина модела слушалица.
У том кодеку можете слушати и FLAC али ће се исти конвертовати тако да то и нема смисла. За FLAC вам је потребан телефон и слушалице које подржавају неки од кодека вишег квалитета.
codec-connection-quality.jpg
По питању коришћења Bluetooth слушалица на рачунару, опције су далеко испод могућности телефона.
Укратко, било која верзија оперативног система win10 и било ког macOS -а у последњих 5 година може да ради са основним SBC кодеком и aptX!
Сем њега, macOS подржава и свој ААС.
Не постоји избор кодека у оперативном систему win10, такође не постоји функција за откривање тренутног кодека. То се може урадити инсталирањем, рецимо, програма Bluetooth Tweaker, али исти је платни. Приоритет кодека на win10 је следећи: aptX> SBC. Значи, ако ваше слушалице подржавају aptX, ос ће га препознати и радиће на том кодеку. Ако ваше слушалице подржавају aptX, али желите SBC, то није могуће. Не постоји опција мењања кодека!
На macOS -у је слично. Овде је подразумевани приоритет кодека ААС> aptX> SBC. То јест, ако ваше слушалице подржавају и aptX и ААC, користиће се AAC. Међутим, за macOS постоји бесплатан програм под називом Bluetooth Explorer, где можете променити приоритете (на пример, урадити aptX> ААС> SBC) или потпуно онемогућити ААС и aptX, добијајући само SBC. Штавише, овде можете променити и bitpool и bitpool кодека, односно потенцијално побољшати квалитет звука.
И на win10 и на macOS -у, SBC кодек има брзину преноса од 328 kbps на 16 бита и 44,1 kHz. АaptX кодек - 352 kbps и 16 бита на 44,1 kHz. Што се тиче ААC -а, његова брзина преноса је најнижа, до 256 kbps на 16 бита, али је брзина 48 kHz.
Aко користите win7 или win8, морате купити екстерни Bluetooth адаптер са подршком SBC или aptX.
Са Linux-ом, прича је потпуно другачија. На Linux-у постоји сервер за звук, PulseAudio, који може узети звук из апликације и пренети га у слушалице. И тако је обезбеђена подршка за апсолутно све БТ-кодеке, од ААС до LDAC.
 
Top