Šta je novo?

Muško zdravlje

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.574
Muško zdravlje: Problemi s prostatom

Prostata koja je kod muškaraca tik ispod mjehura, obično je veličine kestena pa se naziva i kestenjača. Izlučuje tekućinu koja omogućava spermatozoidima da plivaju i dođu do grlića maternice nakon ejakulacije.

Mjere prevencije

Zato prostatu treba čuvati. Utvrđene su sljedeće mjere prevencije:

 • Svakodnevna tjelovježba pomaže prostati podstičući krvotok u zdjelici.
 • I redovna ejakulacijazdrava je za prostatu.
 • Izlaganje suncu pola sata na dan može pomoći pri sprečavanju raka prostate.
Tegobe s ovom žlijezdom mogu nastati ako se prostata poveća ili upali. Kako se ponašati u slučaju da se pojave ti problemi? Navest ćemo osnovne činjenice.
Ako je u pitanju upala prostate (prostatitis), obično je potrebna hitna ljekarska pomoć. Da biste ubrzali ozdravljenje, jedite mnogo povrća i voća te namirnice koje sadrže esencijalne masne kiseline, selen i cink. Nastojte izbjegavati fizički i psihički stres.
Kod benignog povećanja prostate vrlo je važna prehrana. Zato smanjite uzimanje mliječnih proizvoda i rafiniranih ugljikohidrata. Jedite više namirnica koje sadrže cink (uključujući školjke, korjenasto povrće i sjemenke tikve).
Uzimajte i više namirnica od soje, naprimjer, tofu. Soja sadrži tvari koje se zovu izoflavoni, a oni vas mogu zaštititi od bolesti prostate. Povećajte i količinu namirnica koje sadrže beta-karoten, vitamine C i E, flavonide, magnezij, vlakna i esencijalne masne kiseline.


Biljni lijekovi

Jedite leću, jezgričasto voće i kukuruz šećerac. Oni sadrže aminokiselinu koja se zove glutamična kiselina i koja može pridonijeti smanjenju povećane prostate. Pijte i manje napitaka s kofeinom. Pomoći će vam i hidroterapija: Naizmjenično sjedite u vrućoj i hladnoj vodi svakih dan-dva kako biste potakli krvotok u prostati.
Od biljnih lijekova uzimajte dnevnu preporučenu dozu lijeka pripravljenog od peluda raži, patuljaste palme ili Pigeniu, africanum. Laneno ulje (kašika na dan) sadrži esencijalne masne kiseline koje vam mogu pomoći u borbi protiv simptoma prostatitisa i uvećane prostate.


Kada potražiti ljekara

 1. Ako morate često mokriti i/ili ako slabo mokrite.
 2. Ako vas boli kad mokrite.
 3. Ako imate povišenu temperaturu, možda praćenu bolovima u krstima ili trbuhu.
 4. Ako u mokraći ima krvi ili iscjetka.
 5. Odmah potražite pomoć ako ne možete mokriti ili vam je donji dio trbuha natekao ili imate jake bolove.
Jeste li znali?

Stotinama godina travari koriste trputac (bokvicu) za niz muških i ženskih tegoba. Danas znamo da njegovi listovi sadrže cink, koji je važan za hormonalnu ravnotežu kod muškaraca, što znači da je trputac koristan i kod povećane prostate. Uzimanje velike količine likopena, flavonida kojeg ima mnogo u kuhanom paradajzu, može se prevenirati i
rak prostate.


Mjere zaštite

Izbjegavajte sljedeće, naročito ako imate povećanu prostatu.
 • Odgađanje mokrenja kad imate pun mjehur.
 • Napornu tjelovježbu s punim mjehurom.
 • Zatvor (stolice)
 • Nezaštićene seksualne odnose, osim ako ste u dugotrajnoj monogamijskoj vezi.
(Dnevni avaz)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.574
INTERVJU

Manjak muškog polnog hormona sve češći već u trećoj deceniji

Profesor dr Aleksandar Vuksanović o uzrocima deficita testosterona, posledicama po zdravlje i mogućnostima lečenja poremećaja

DR-vuksanovic_620x013fb2.jpg


SMANjENjE potencije i libida, gubitak snage, elana, pojava melanholičnog, pa čak i depresivnog raspoloženja, samo su neki od simptoma pada nivoa muškog polnog hormona testosterona - kaže, u intervjuu za "Novosti", profesor dr Aleksandar Vuksanović, urolog u Kliničkom centru Srbije.

Međutim, kako profesor Vuksanović napominje, nedostatak testosterona nije stanje koje prati samo proces starenja, već se s njim susreću i muškarci u trećoj deceniji života.

Zbog čega dolazi do pada muškog hormona?

- Kod ogromne većine muškaraca ne dolazi do tako izraženog testosteronskog deficita, međutim, izvestan broj njih ima narušen kvalitet života zbog ovog nedostatka. Zašto do toga dolazi, ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo. Zasada je poznato da pad testosterona vrlo često prati druge metaboličke poremećaje, pre svih metabolizam masti. Vrlo često su ovi pacijenti i gojazni, mada ima muškaraca sa izraženim viškom kilograma kod kojih ne dolazi do ovog poremećaja. Srećom, simptomi su lako prepoznatljivi ako se o njima razmišlja i dosta lako možemo da ih dokažemo analizama iz krvi.

* Da li se deficit testosterona uspešno leči?

- Do pre dve decenije muškarci kod kojih su se javili ovi simptomi i koji su potražili pomoć lekara nisu na pravilan način identifikovani i nisu sprovođene odgovarajuće dijagnostičke procedure za potvrdu deficita testosterona. Samim tim nije sprovođeno adekvatno lečenje. Mi danas znamo da, kao što kod žena dolazi do promena u hormonalnom miljeu, i kod muškaraca može da dođe do disbalansa polnog hormona, i to u bilo kom životnom dobu. Za lečenje se primenjuje nadoknada ovog hormona u vidu tableta, injekcija ili drugih formi medikamenata.

* Da li je terapija uvek neophodna?

- Kod mlađih muškaraca ona je definitivno neophodna jer su simptomi mnogo izraženiji i kvalitet života je dramatično lošiji. Kada je reč o starijima, ukoliko je prisutan blaži deficit testosterona, ne mora se pošto-poto primenjivati supstitucija.

* Šta se dešava ukoliko se nedostatak polnog hormona ne leči?

- Nelečeni deficit testosterona za posledicu ima smanjenje gustine kostiju i mišićne mase. Naročito slabe mišići ruku, nogu i poprsja, a istovremeno dolazi do povećanja masti u telu. Može da bude prisutan i umor, kao i manjak koncentracije.

* Osim disbalansa testosterona, da li muškarce pogađaju i drugi hormonalni poremećaji?

- Naravno, kao i kod žena, i kod muškaraca može da nastane poremećaj bilo kog hormona. Manjak ili višak svakog hormona dovodi do određenih tegoba i simptoma. Starenjem, najčešće dolazi do pada vrednosti muških seksualnih hormona - testosterona i dehidroepiandrosterona. Pored pada ovih hormona, dolazi i do pada nivoa kortizola. Pad vrednosti ovog hormona je posledica dugotrajnog stresa koji kao posledicu ima iscrpljivanje nadbubrežne žlezde, zbog čega se umanjenjuje produkcija njenih hormona. Pad je, takođe, uočen i kod vrednosti hormona štitaste žlezde i hormona rasta.

* Postoji li prirordno rešenje za deficit testosterona?

- Zdrava ishrana, kao i mnogi fitopreparati i sve druge opšte preporuke za očuvanje zdravlja ne mogu da štete. Međutim, ako postoji problem, pitanje je koliko zaista oni mogu da pomognu. Poznato je, na primer, da semenke bundeve, ulje od semenki bundeve i kopriva imaju blagotvorno dejstvo na prostatu. Ali samo kao prevencija ili u slučaju vrlo blagih promena. Za sve izraženije tegobe samo medicina može da pomogne.

TERAPIJA POD KONTROLOM LEKARA

Zbog čega je važno da se supstitucija testosterona uzima uz nadzor lekara?


- Nadoknada testosterona direktno utiče na crvene krvne ćelije, što znači da može da uzrokuje trombozu, pa samim tim poveća rizik od srčanog i moždanog udara. Nažalost, mnogi muškarci,najčešće sportisti, u želji da dobiju veću mišićnu masu i snagu, zloupotrebljavaju suplementaciju testosteronom. Ovakav pristup je definitivno štetan po zdravlje. I pacijenti koji iz medicinskih razloga moraju da nadoknađuju ovaj hormon su u riziku, ali uz nadzor lekara on se svodi na minimum.

KOD UROLOGA

Kada bi muškarci trebalo da idu na pregled kod urologa?

- Svi muškarci koji imaju bilo kakve, pa čak i vrlo blage simptome poremećaja mokrenja trebalo bi da odu na pregled. Dakle, ako su prisutni nešto češće mokrenje, naprezanje pri mokrenju, osećaj nepotpuno prazne bešike, slabiji mlaz... Zatim svi muškarci čiji su otac, starija braća ili stričevi bolovali od tumora prostate, čak iako nemaju nijedan od pomenutih simptoma. Naravno, i svi oni koji imaju simptome koji ukazuju na nedostatak testosterona.

(Novosti)
 
Top