Muškarci pate više od žena

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
09. 06. 2010. 20:11h| Srna

Muškarci pate više od žena

Snaga i hladnoća koju muškarci svakodnevno pokazuju u javnosti obična su maska, a to potvrđuje i najnovije istraživanje čiji rezultati pokazuju da, kada dođe do prekida veze, pripadnici "jačeg pola" pate više nego žene.

68985_sadz_f.jpg

Iako je uvreženo suprotno mišljenje, izgleda da muškarci uspone i padove u vezama podnose puno teže, a njihov učinak na muško mentalno zdravlje je puno veći nego kod žena, tvrdi Robin Sajmon, profesorka sociologije sa Univerziteta Vejk Forest iz Severne Karoline.

U istraživanju koje je obuhvatilo 1.000 neoženjenih muškaraca između 18 i 23 godine Sajmonova je stavila "na probu" stav da su žene puno ranjivije u slučaju emocionalnih turbulencija od muškaraca.

"Situacija upravo obrnuta. Iako su im lica hladna i staložena, to je veštačko stanje, naročito kad se radi o nesrećnim pričama u ljubavi", tvrdi Sajmonova.

68986_sadmanrnd_if.jpg

Muškarci teže podnose prekide i nesrećnu ljubav od žena, ali to drugačije i pokazuju. Istraživanje je otkrilo da su mlađi muškarci podložniji različitim reakcijama zavisno od kvaliteta veze u kojoj se nalaze.

Stres koji proizlazi iz nestabilnih veza intenzivniji je kod muškaraca iako se to na njima ne vidi. Sa druge strane, kad je veza jako kvalitetna i dobra, muškarci iz toga, u kontekstu mentalnog zdravlja, imaju veću korist.

Potencijalno objašnjenje za ovakve rezultate Sajmonova vidi u tome što su mladim muškarcima njihove partnerke jedini i najbliži izvor intimnosti, dok žene, osim odnosa sa muškarcima imaju bliske veze sa prijateljima i porodicom.

Prema njenim rečima, kod žena se emocionalna potresenost izražava u vidu depresije dok kod muškaraca to nije tako - oni će negativne emocije nagomilavati i zadržavati u sebi. Osim toga, muškarce više brine kvalitet veze, a žene najviše muči to jesu li ili nisu u vezi.

Byk

Član
Učlanjen(a)
04.02.2010
Poruka
2.355
Sto bi rekao jedan moj ortak : "Eh,zivote,zeno bez morala..." smile3

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Raskid muškarce pogađa više nego žene

Raskid muškarce pogađa više nego žene

Emotivni usponi i padovi ostavljaju više posledica na mentalno zdravlje muškarca nego žena.

2mg8ent.jpg

U javnosti muškarci će verovatno glumiti hrabrost, otići u neki pab i više nego inače pričati o fudbalu. Ali studija je otkrila da kada je veza ”u problemu” oni pate najviše.

Emotivni usponi i padovi očigledno ostavljaju više posledica na mentalno zdravlje muškarca nego žena.

I dok žene o svojim depresivnim stanjima pričaju sa prijateljicama, muškarci osećanja zadržavaju u sebi što se negativno odražava na njihovo mentalno zdravlje što kasnije može čak i da izazove veću mogućnost odavanja alkoholu.

Vođa projekta priznala je da je bila šokirana rezultatima istraživanja koja su potpuno suprotna ustaljenom mišljenju da su žene emocionalno labilnije.

Začuđujuća činjenica do koje su tokom istraživanja došli je da mlađi muškarci lošije reaguju na varijacije kvaliteta veze. To znači da je muško mentalno zdravlje ugroženije štetnim uticajem stresa nakon „propale veze“.

Istraživanje je takođe pokazalo da pozitivni aspekti veze imaju veću emocionalnu korist za muškarce nego za žene. Ovo je u suprotnosti sa stereotipnom slikom o muškarcima koji stoički podnose sva talasanja koja im se dešavaju u emotovnom životu.

Ovakvi rezultati mogu da imaju veze sa tim što mladi muškarci nemaju puno ljudi kojima se mogu poveriti, uglavnom se oslanjaju na svoju partnerku, dok žene često imaju bliskije odnose sa porodicom i prijateljima.

Problemi u vezi, takođe, mogu da budu povezani sa osiromašivanjem emotivnog stanja muškaraca jer ugrožavaju njihov identitet i osećaj sopstvene vrednosti.

Drugu faktor je činjenica da muškarci i žene drugačije ispoljavaju emotivne šokove. Žene svoje emocionalne stresove izražavaju kroz depresivna stanja, dok muškarci kroz suštinski problem.

Istraživanje je pokazala da je mlađim muškarcima bitniji kvalitet veze, dok su žene više opterećene time da li je uopšte i imaju.

Studija je zasnovana na istraživanju 1.000 neudatih i neoženjenih ispitanika sa Floride starosti od 18 do 23 godine i predstavlja samo deo dugoročnog istraživanja o mentalnom zdravlju starijih ljudi.

Izvor: B92

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Ipak su muškarci emotivniji, samo je ispoljavaju na drugačiji način od žena. Ispod oklopa ratnika i mužjaka kuca veliko, nežno i plemenito srce... :)

Učlanjen(a)
24.04.2010
Poruka
5.966
Ja sam vitez vrelog srca. U meni tece emotivna krv. Moj mac seje toplotu i dobrotu. Moj konj se zove Srce a ja sam jahac poznat kao Ljubav

Član
Učlanjen(a)
22.10.2009
Poruka
688
Znam da će feministkinje da me zadave ali moram da stanem na stranu muškaraca ovom prilikom... Činjenica je da muškarci teže podnose promene, nekako kao da naprave korak nazad u životu čak i ako su sami inicirali prekid... Statistike kažu da nakon prekida dugogodišnje veze, muškarci uglavnom upadnu u krizu a žene, žene krenu na neko lično usavršavanje i grabe napred...

GRK

Član
Učlanjen(a)
02.09.2009
Poruka
96
Mislim da je ovo ipak individualna stvar. Ne mogu se složiti da su generalno svi muškarci takvi. Takođe, pitanje je koliko je ko zreo i jak da podnese sve to.

Natrag