Šta je novo?

Možete li na odmor bez telefona?

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.537
Možete li na odmor bez telefona?


Koji uslovi su vam potrebni za idealan odmor: čisto more, lep hotel, lepo vreme ili kvalitetan bežični internet? Stručnjaci kažu da je smisao odmora sklanjanje od svakodnevnog stresa. Šta smo uradili ako nam je izvor stresa uvek pri ruci i da li je to dokaz ozbiljne zavisnosti?

Platili ste skupo letovanje, jedva ste dočekali da okrenete leđa stresu na poslu, konačno ste udahnuli punim plućima. Ali, samo jedan poziv može da preokrene odmor. Koliko daleko držite mobilni telefon kada ste na odmoru?

Odmor-uz-tablet.jpg

Tabletomani nisu više oni koji gutaju previše tableta, već oni koji ni na odmoru ne isključuju tablet ili pametni telefon. To su oni koji taj uređaj drže pri ruci čim sednu u kafanu, a kafanu biraju po dostupnosti bežičnog interneta.

Menadžer jednog beogradskog kafića Ivan Bajac kaže da danas nije moguće imati ugostiteljski objekat u kojem nema bežičnog interneta.

"Možete primetiti da svi drže telefone danas. Dolaze i parovi koji ne razgovaraju međusobno, nego se dopisuju na Fejsbuku i društvenim mrežama", dodaje Bajac.

Ako vam je prva stvar koju ujutru pogledate telefon, ako vam je kompjuter uvek uključen, ako ste u stalnom strahu da ćete nešto propustiti na Tviteru – vi imate problem koji može postati veoma ozbiljan.

"Ako osoba ima neke napade panike ili neželjene reakcije kada ostane bez baterije ili kredita i mreže, onda govorimo već korak dalje o nečemu što se zove nomofobija, odnosno paničan strah da ne ostanemo bez telefona na bilo koji način", kaže psihološki savetnik Milan Radovanović.

Odmor je dobar test za našu digitalnu zavisnost. Ako su vam uređaji nadohvat ruke dok se navodno relaksirate, u ovoj priči govorili smo o vama. Možda vam je potrebna pomoć, ali drugačija od one u help meniju.Izvor: RTS
 
Top