Šta je novo?

Mošusna kornjača oštrih leđa

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
[h=2]Mošusna kornjača oštrih leđa [/h]Opis

Iako ova kornjača nema jarke boje, pozitivno je to što je sitna, prilično jeftina i vrlo otporna. Kao i većina kornjača, i mošusna kornjača oštrih leđa može da ujede (često ume da bude bolno, ukoliko joj je oklop duži od 4.6 cm), i ukoliko se nosi neobazrivo. Mladunci rođeni u zarobljeništvu su sezonski dostupni u nekim pet šopovima, mada se češće kupuju preko Interneta, kao i na izložbama reptila i vodozemaca.

Sternotherus-odoratus.jpg

[h=2]Sternotherus carinatus[/h]
Mladunci mošusnih kornjača oštrih leđa su četvrtina svoje pune veličine u odraslom dobu. Boja na leđima je siva do svetlo smeđa, ili maslinasto braon, a prošarana su tamnijim prugama na oklopu, i tamnim tačkama na glavi. Ako se pogleda spreda, obe strane oklopa će delovati oštro iskošeno, a jasno se vidi i grba na kičmi. Pločice na oklopu se blago preklapaju. Margine pločica na zadnjim i bočnim delovima su oštro nazubljene. Plastron često ima rozikase nijanse. Odrasli su slični po boji, ali su često te boje bleđe. Tamne oznake su manje definisane i marginalne pločice su manje nazubljene, ali je oklop i dalje oštar. Odrasli mužjaci imaju veoma veliku glavu. Plastron je maslinasto sive ili maslinasto braon boje.

Veličina i životni vek

Iako stariji mužjaci mogu da dostignu dužinu oklopa od oko 16 cm, mnogo tipičnija dužina je između 10 i 14 cm. Mladunci su samo 2.5 cm dugački. Ova kornjača može živeti više od 15 godina.

Staništa

Ova mošusna kornjača naseljava na istoku istočni Teksas do Misisipija, sevrno do jugoistočne Oklahome i južno od Arkansasa. Obično se mogu naći na uskim rečnim obalama, rečnim okukama, i mogu biti u priličnom broju blizu ribarskih dokova. Često se sunčaju u toplim, sunčanim danima.

Nega u zarobljeništvu

Jedina stvar koja čini mošusne kornjače odličnim izborom za negu u zaroljeništvu je njihova izdržljivost. Uz to, gotovo sve su prilično sitne i ne zahtevaju osvetljenje punog spektra i mogućnost za sunčanje kao većina vodenih kornjača.

U akvarijumu od 18.9 L se može držati do nekoliko mladunaca. Isti broj malo starijih mošusnih kornjača može biti smešteno u akvarijum kapaciteta 56.7 L. Jedna odrasla jedinka, ili par, će se normalno razvijati u akvarijumu od 75.7 L.

Činjenica je da će velike kornjače razoriti pažljivo dekorisan akvarijum. Zbog toba bi bilo najbolje da nameštaj u kavezu svedete na minimum, i šta god da koristite u tu svrhu, treba da bude funkcionalno i nepokretno. Ukoliko je voda dublja od dubine vrata, neophodno će biti postaviti rampu koja će omogućiti kornjači da lakše dođe do površine. Osigurano glatko nagnutno kamenje će poslužiti kornjačama da se popnu, a idealno je za čišćenje. Svetlo za grejanje može biti postavljeno iznad toga, da bi ugrejalo površinu kamenja na oko 32°C. Suva površina kamenja bi trebalo da je dovoljno velika da smesti sve kornjače koje su u akvarijumu. Uprkos njihovim malim dimenzijama, ove kornjače su prilično jake. Zbog njihovog energičnog pomeranja kamenja i grejača, za očekivati je da će ove kornjače polomiti i grejač, kao i akvarijumsko staklo. Neophodno je, dakle, obezbediti nelomljive grejače i fiksirati kamenje.

Mošusne kornjače oštrih leđa se takođe mogu pravilno razvijati u baštenskim ribnjacima. Međutim, lako će uhvatiti i pojesti spore ribe kao što su zlatne ribice, pa obratite pažnju na ostale stanovnike ribnjaka. Na jugu Sjedinjenih Država (npr. Sanbelt), gde retko dolazi do zamrzavanja, kornjače mogu ostati napolju i tokom cele godine. Ovo važi i za druge oblasti gde se temperatura vode može održati na 20°C sa grejačem.

Mošusne kornjače su mesožderi. Rado će jesti hranu za kornjače, ribice koje se koriste kao mamci za pecanje, punoglavce, crve i insekte.

Voda bi morala biti oslobođena hlora. Može biti filtritan (potopljivi ili sunđerasti filteri su idealni) iako će i dalje zahtevati čišćenje jednom nedelno.

Razmnožavanje

Iako mošusne kornjače oštrih leđa, koje su uvezene iz divljine, mogu zahtevati zimsko hlađenje zarad uspešnog razmnožavanja, primerci iz zarobljeništva možda i neće. Izgleda da jednostavno praćenje prirodnih perioda svetlosti može povećati šanse i stimulisati uspešno razmnožavanje kod mošusnih kornjača u zarobljeništvu. Kada su u zrelom dobu, parenje se lako odvija. Mužjak ima dugačak, istanjen rep koji se završava sa povećanim zašiljenim vrhom, a širi delovi kože razdvajaju plastralne pločice. Ženke se mogu razlikovati od mužjaka po svom tanjem repu i nedostatkom kože između plastralnih pločica.

Ove kornjače se pare dok su potopljene, obično na dnu svog akvarijuma (ili jezerca). Ženka napušta vodu ne bi li iskopala gnezdo za svoja dva do pet jaja. Dobro uhranjene ženke iz zarobljeništva mogu napraviti dva legla godišnje. Na temperaturi od 26-28°C inkubacija će trajati od 48 do 65 dana. Kada jednom provire iz jaja, mladunci mogu ostati u ljuskama još tri dana, pre nego što se definitivno izlegu.

Druge vodene vrste kornjača sa sličnim potrebama

Sve ostale mošusne kornjače, kao i one koje žive u mulju (odnosno, Sternotheus i Kinosternon) će se pravilno razvijati ukoliko se vlasnici drže uslova koje su opisani za ovu vrstu. Većina ovih kornjača je sitne građe, ali nekoliko latinoameričkih vrsta mogu dostići dužinu oklopa od 20 cm, pa čak i malo veću, a dve vrste džinovske mošusne kornjače mogu dostići dužinu stopala od 30 cm, usled čega će zahtevati veće akvarijume. Od svih vrsta, kornjača sa crvenim obrazima, Kinosternon scorpioides crentatum, ima najjarkije boje. To se odnosi i na mladunce, koji imaju obraze blago do jasno crvene boje. Boja koju imaju dok su mladi bledi s godinama, mada neki stepen crvene ostaje uvek vidljiv.

životinje.rs
 
Top