Monopoli teško ugrožavaju Srbiju

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Monopoli teško ugrožavaju Srbiju

2. decembar 2010. | 00:02 | Izvor: Beta

Brisel -- Evropski parlament (EP) smatra da u Srbiji "postojanje monopola teško ugrožava razvoj u punoj meri delujuće tržišne privrede".

12015330964cf67f9d0df45882411987_450x300.jpg

EP podseća i da je tržipna privreda jedan od temeljnih uslova za ulazak neke zemlje u članstvo Evropske unije.

Kako se navodi u rezoluciji o Srbiji, koju je u Briselu usvojio Spoljnopolitički odbor EP, "pogubne posledice ekonomske krize su pogodile tu zemlju".

U rezoluciji se dodaje i da je "primljeno na znanje da je najnovija revizija stend-baj aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom propraćena pozitivnom ocenom makroekonomske politike Srbije".

Evropski parlamentarci traže od srpskih vlasti da "učine sve u svojoj moći da zaštite ranjive grupe u društvu od posledica te krize".

Oni, međutim, "ponovo ukazuju na to da postojanje monopola teško ugrožava razvoj u punoj meri delujuće tržišne privrede" i "zato pozivaju vladu (Srbije) da preduzme opipljive mere da bi se obezbedila istinska politika konkurencije koja će ukinuti monopole".

U rezoluciji o "Procesu evropske integracije Srbije" podvlači se i da dalje postoje bitne prepreke za uključivanje malih i srednjih preduzeća u privredu, a "pozdravlja se postavljanje tržišnih regulatora na više sektora i očekuje da će vlasti zajamčiti nezavisnost tih tela kako bi se sprečilo njihovo 'zauzdavanje'".

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora EP traže od srpske vlade i "znatnije napore za poboljšanje drumske infrastrukture, uključujući dovršetak Koridora 10, železničkog saobraćaja, kao i vodenih puteva", a podvlače i "značaj integrisanog transporta za ekonomski razvoj srpskih područja i uvećanje regionalne trgovine".

Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Zna se ko je najveci monopolista u Srbiji i ko unistava trzisnu ekonomiju, gospodar Srbije, Miroslav Miskovic. Nije naravno on jedini, ima ih jos, koji se zahvaljujuci politickim privilegijama bogate. Marketinskim trikovima se prikriva politicki totalitarizam u drzavi. Imamo vlast koju kontrolisu tajkuni. Naravno da nam trebaju neki novi ljudi, vredni i posteni, vec godinama se jedni isti smenjuju na vlasti i mislim da je mnogima jasno da sa ovakvim politickim olosima koji su trenutno na vlasti, ne moze nam biti bolje.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Cini mi se da su poljoprivrednici medju prvima zvanicno zahtevali da se suzbije monopol uvoznika (izmedju ostalog) ali svelo se na to (koliko je meni poznato) da se radilo o uspostavljanju poljoprivrednog monopola.Zaista ne znam sta se dalje desavalo (bilo je reci i o tome da je to zahtev i akcija jedne ili vise politickih stranaka koje su pokusale da (zlo)upotrebe poljoprivrednike) ali me tekst uopste ne cudi.Uostalom,elita zivi dobro a drzava se kruni i politicki i ekonomski iz dana u dan...

Natrag