Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.089
Miroslavljeno Jevandjelje


screen.pngMiroslavljeno-Jevandjelje-SF.png
info.pngd0ogr8cmhpx.png
Miroslavljevo Jevandjelje – najstariji srpski ćirilični rukopis i najvrednija srpska relikvija Miroslavljevo jevanđelje, rukopis koji po lepoti nema premca među sačuvanim pravoslavnim jevanđelistarima, sveta knjiga na kojoj je utemeljen svetogorski manstir Hilandar, jedina je relikvija koju su ljubomorno u svom posedu čuvale sve tri srpske kraljevske dinastije - Nemanjići, Obrenovići i Karađorđevići. Ono je jedan od najstarijih sačuvanih rukopisa na evropskom tlu i verno oslikava i nosi duh hrišćanske Evrope 12. veka.

Miroslavljevo jevanđelje, najstariji sačuvani srpski ćirilični rukopis, pisano je u drugoj polovini 12. veka za humskog kneza Miroslava, starijeg brata Stefana Nemanje. U filmu se osvetljava jedinstvena sudbina ovog rukopisa, od njegovog nastanka u današnjem Bijelom Polju, preko osnivanja manastira Hilandar, ukradenog lista, koji je dospeo u imperatorsku biblioteku u Petrogradu i proneo glas o prelepom srpskom rukopisu, načinu na koji je rukopis stigao u ruke kralja Aleksandra Obrenovića i misterioznom nestanku u noći kada je izvršen Majski prevrat, pronalasku i posebnoj pažnji koja mu je posvećena prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije, ponovnom nestanku tokom Drugog svetskog rata, pa sve do savremenih događaja: puta koji je orginal Miroslavljevog jevanđelja prešao od podruma Narodnog muzeja u Beogradu do specijalne klimatizovane komore, posebnih čuvara i upisa u Uneskov registar "Pamćenje sveta".

Snimanje filma obavljeno je na gotovo celokupnom Evropskom kontinentu, na originalnim lokacijama u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Rusiji, Austriji, Albaniji, Svetoj gori, Kosovu, Grčkoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Osnova filma je četvorosatni televizijski serijal koji je sniman 2006. godine u Srbiji, Grčkoj, Albaniji, Rusiji, Austriji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Svetoj gori atoskoj.

Žanr: dokumentarni
Trajanje: 60 min.
Premisa: Uglavnom se filmovi prave po knjizi. Ovo je film o knjizi.

I pored direktnih pretnji od samog državnog vrha, Topalović i Mrđenović se vraćaju u Johanesburg, i potpuno bez novca, završavaju koričenje prvih desetak primeraka fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja. Uspevaju da preko Budimpešte i Podgorice prošvercuju 6 primeraka u Beograd, a tadašnji ministar kulture Nada Popović Perišić potpisuje zabranu fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja. Tako ova knjiga postaje jedina zvanično zabranjena knjiga u Srbiji tokom vladavine Slobodana Miloševića.

Patrijarh Pavle prima prirađivače knjige i blagoslovi njih i njihovu misiju. "Pravoslavlje" objavljuje priču o Jevanđelju sa napomenom o patrijarhovom blagoslovu. Već u sledećem broju, pod pritiskom državne administracije, "Pravoslavlje" demantuje Parijarhov blagoslov!

Na Beogradskom sajmu knjiga 1998. godine zabranjenu knjigu niko ne sme zvanično da izloži. Ipak, to čini satirični list "Naša krmača", i sam pod stalnim sankcijama i pretnjama Miloševićevog režima. Proviđenje je napravilo da su promocija sabranih dela Mirjane Marković i promocija Fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja zakazane istog dana, u isto vreme, na istom mestu. Srpska elita je imala idealnu priliku da se opredeli na koju će stranu otići.

Bombaradovanje Srbije Veljko Topalović i Dušan Mrđenović su sačekali u Johanesburgu, radeći na pratećim knjigama. Rešavaju da se vrate u Srbiju, a pred sam povratak, Dezmond, mašinista koji je knjigu štampao, u isto vreme i sveštenik u lokalnoj crkvi, organizuje posebno bogosluženje na kome je pred svojom crnom pastvom, osvetio fototipsko izdanje najstarijeg srpskog ćiriličnog rukopisa. Kako tada reče - "Bog je jedan. U početku beše reč, i reč beše u Boga!"

Srpski akademici žele da predstave knjigu u svojoj zgradi, a novi ministar kulture Željko Simić pismenim putem zabranjuje promociju knjige u SANU. Tek pod pritikskom Milana Milutinovića, Predseednika Srbije i predsednika odbora za obeležavanje 800 godina Hilandara, Simić 2000. godine legalizuje knjigu. Ali uz zahtev da "Dosije" pokloni odmah 5 primeraka njegovom ministarstvu. Uz 5 knjiga, napisano je 7 povelja o vlasništvu na različite ljude. Ni danas se ne zna kome ih je Simić prosledio... iako su te knjige bile namenjene Biblioteci Patrijaršije, Narodnoj biblioteci, Narodnom muzeju... i drugim ustanovama kulture. Jedino se zna da je primerak sa brojem 36 pronađen ispod kreveta Slobodana Miloševića prilikom njegovog hapšenja, aprila 2000. godine.

Zahvaljujući fototipskom izdanju, Miroslavljevo jevanđelje je za samo 30 godina prošlo put od podmetača za noge kustoskinje niže rastom do specijalne kolekcije UNESCO - Pamćenje sveta, i postalo zaštitni znak srpske kulture u svetu. I pored toga, tokom Dana evropske kulturne baštine 2007. godine u Hramu Svetog Save u Beogradu nije izložen pompezno najavljivan original Jevanđelja. Država i Crkva su zajednički prevarili više od 300.000 ljudi koji su u tri dana i tri noći u mimohodu išli kako bi videli svetu knjigu. U staklenoj kupoli je bila izložena nekada zabranjena knjiga - fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja. Izvinjenje srpskoj javnosti nikada nije usledilo.

Fototipsko izdanje danas isijava u mnogim srpskim manastirima i crkvama širom sveta. Nalazi se u specijalnim kolekcijama najpoznatijih svetskih biblioteka, kao i na katedrama za slavistiku najvećih svetskih univerziteta.

Rad na Miroslavljevom jevanđelju oslobodio je najlepše strasti u nama i bitno nas promenio, kao i ceo naš život. Sam original, poput mača u kamenu, još uvek čeka svog viteza koji će razumeti njegovu misiju. Mi smo bili samo njegovi vojnici, i neka nam bude dopušteno da se u ime originala, koji ne može da govori, zahvalimo svima koji su brinuli o njemu tokom proteklih vekova.


Narator: Predrag - Miki Manojlović

Muzika: Kiki Lesandrić

Direktor fotografije: Vuk Dapčević

Scenario: Veljko Topalović, Boško Savković

Režija:Boško Savković
screen.pngMiroslavljeno-Jevandjelje-mp4.jpg

Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top